A cikksorozat első részében megismerhetted a 4 órás munkahét című könyv alapjait, vagyis másképpen megfogalmazva összefoglaltam a lényeget, amit mindenképpen hasznosítani tudsz a mindennapjaidban. Most következzen a könyv további fontos részeiből az összefoglaló. Természetesen ettől még el kell olvasnod a könyvet, de máris megkönnyítem a felhasználását.

80/20-as szabály (Pareto-törvénye)

Ezt már biztosan hallottad te is. Az élet számos területére rá lehet húzni, és ahogy Tim is írja, természetesen a 80/20 néha 95/5, de a többségében ráhúzható mindenre ez az arány. Miről is van szó? Például

  • “Az eredményeid 80%-a az erőfeszítéseid 20%-ából származik.”
  • “A bevételeid 80%-át a vevőid 20%-a adja.”

Ebben a részben a szerző több területen is megvizsgálja, hogy érdemes odafigyelni, mennyire van szükségünk adott vevőre, munkafolyamatra… és ami nem kell, vagy kevés hasznot hoz, azt építsük le.
Minner: Timmel egyetértek abban, hogy időnként érdemes szelektálni. De a vevők szelektálásával nagyon vigyázz. Ezt már az előző részben is leírtam, hogy a vevők mennyiségét érdemes fenntartani egy olyan szinten, hogy egy esetleges gazdasági válság esetén se kelljen nagyobb kockázatot vállalnunk.

Ahol jól tudod hasznosítani ezt a szabályt – Adj határidőt!
Vizsgáld meg, hogy melyik feladat járul hozzá leginkább a bevételeidhez, eredményességedhez. Erre helyezd a hangsúlyt. Adj hozzá nagyon rövid határidőt. Ez zseniális tipp. Én mióta olvastam, azóta alkalmazom.
És milyen igaz, amihez nem adsz határidőt, azt képes vagy nagyon elhúzni. Egyébként a Trello ebben is segíthet neked.

Email, telefonálás – csak hatékonyan

Tim meglátása, hogy reggel ne az emailekkel kezdj. Először valamikor 10-11 óra körül nézz rá a leveleidre! Naponta maximum 3-4 szer ütemezz be emailek olvasását, válaszolását! A legtöbben egész nap az emailfiókjukat böngészik, rendszertelenül. Ugyanez érvényes a telefonálásra is. Az ő példája alapján 10-kor, 13-kor, 16-kor olvasd el és válaszolj az üzenetekre.

Ha kapnál egy szívinfarktust

Miután szívinfarktust kapnál, és az orvos azt tanácsolja, hogy napi max 2-3 órát dolgozhatsz csak, különben rosszabbodik az állapotod, akkor milyen feladatokat végeznél el? Ez is nagyon jó megközelítés az időpocsékolás megakadályozására.

Építsd le a negatív ismerőseid? – Ezt mindenképpen olvasd el!

Nem egy helyen olvasom, hallom már ezt a tanácsot. Ami annyit takar, hogy az olyanokat, akik negatívak körülöttünk, építsük le, szakítsuk meg velük a kapcsolatot… Nos, ezzel vitatkoznék. Nem érdemes teljesen leépíteni a kapcsolatot így mindenkivel, nem mindenki tehet arról, hogy negatív. Örülj neki, hogy te vagy a pozitív ember az ismerőseid között! Annyit fogadj meg ebből a tanácsából Timnek, hogy ne foglalkozz a körülötted lévők negativitásával. Kapcsolatépítésben én tanítom is, hogy mindenkinek kell bizalmat szavazni, és ha így állsz hozzá mindenkihez, hogy aki negatív, azzal nem foglalkozol, akkor eléggé kicsi lesz a kapcsolati hálód.

Hírek fogyasztása csak mértékkel

Tim javaslata az, hogy kevesebb hírt fogyassz, mert egyébként is a negatív hírek vannak többségben. Ebben részben egyetértek. Viszont egy kis tájékozottság nem árt. Érdemes hetente átfutnod a top50 híreket, több oldalon is van ilyen gyűjtés, és máris képbe kerülsz a fontosabb hírekkel a nagyvilágból.

Rájöttem a virtuális asszisztens részre nem elég egy bekezdés. A következő részben erről fogok írni (már készül).

A cikksorozat részei:

 

Vállalkozók Hete a Minneren November 19-25. között. Növeld üzleti ismereteidet a külsős szakértők, cégek tartalmain keresztül! A héten közel 50 cikk vár rád! Kattints ide!