A közösségi oldalaknak (ide sorolva a Youtube-ot is) köszönhetően már rövid idő alatt olyanok is sztárok, celebek lehetnek, akik valójában nem a filmiparban, nem a TV-ben, hanem egyszerűen csak online jelenlétükkel érték ezt el. Miért érdemes figyelni erre a területre?

Átalakulóban van a médiafogyasztás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az új generáció már kevesebb tv-t néz, és inkább a blogokat olvassa, videóblogokat nézi, és a közösségi oldalakon lóg napi átlagosan 3-4 órát. Amikor egy-egy vloggertalálkozón, vagy gamer expon a fiatalok (sokszor idősek) is megrohanják a netcelebeket, és aláírásokat kérnek, akkor már érezhetjük, hogy igenis figyelni kell erre a szegmensre. Persze van átmenet a TV-s és netcelebség között. Lásd pl. Fördős Zé gasztroblogger. A vállalatok, cégek is szeretik ezt az új világot, mivel sokkal olcsóbban el tudják érni vásárlóikat. Most pedig jöjjenek az inspiráló ötletek.

Inspiráló üzleti ötletek, lehetőségek ezen a területen

#1. – Te is lehetsz híres, és te is kereshetsz ezzel pénzt – Youtube, Instagram, Facebook, blog – #ötlet

Instagramon több olyan profilba is belefutottam az utóbbi időben (magyarokba is), akik több tízezer, sőt, több százezer követővel rendelkeznek. Utazás és a divat megy a legjobban az Instán, itt a célcsoport is jó. A Youtube-on főleg a gamerek és a fiataloknak szóló csatornákkal lehet sikereket elérni. Facebookon pedig jelenleg inkább a vicces videók, mémek futnak a legjobban.

Milyen bevételi forrásod lehet?

 • Szponzoroktól kapsz terméket, vagy pénzt – Ehhez kapcsolódik, hogy az RBC Capital kutatásából kiderül, hogy egyre több cég tervezi emelni az Instagramra szánt reklámkeretet (szemben a Snapchattel).
 • Több sikeres influencer is később közösségi média marketinges lesz, vagyis Facebook oldal vagy Instagram oldal kezelő.
 • Könyvírás – igen ez is egy jó cél lehet, főleg “passzív” jövedelem miatt
 • Extrák: Miután kicsit is befutottál, könnyű elérni, hogy ingyen
  • mehess rendezvényekre,
  • éjszakát tölts el egy-egy hotelben
  • ingyen termékeket kapj
 • vloggerként szóba jöhet még a céges videók készítése megrendelésre: 144. ötlet – céges videó készítése, videó stúdió és a 39. ötlet – animációs videó készítése cégek számára
 • Személyes márka, vagy saját cég: saját termék, brand felépítését is megkönnyíti a közösségi média. Sőt, egy sikeres közösségi média szereplő könnyedén fel is tud futtatni egy új terméket, vagy akár startupot. (Erről továbbiakat olvashatsz alul a 4. pontban.)

Ehhez kapcsolódó vállalkozási ötletek a Minneren:

#2. – Külföldön már a média is foglalkozik a “netcelebekkel” – #ötlet

Külföldön már a bulvár, illetve a többi médiaoldal is figyelemmel kíséri az Instagram és a többi közösségi oldalon feltörekvő netcelebek életét, történéseit. Itthon még elvétve szerepelnek csak a hírekben, cikkekben. Viszont vannak feltörekvő szájtok, mint például a Tubenews. Most ezt a trendet te is meg tudod lovagolni, és pont jó időben tudsz beszállni.

Ehhez kapcsolódó vállalkozási ötletek a Minneren:

#3. Startup ötletek a közösségi médiához, netcelebekhez  – #ötlet

Erre a célcsoportra is lehet építeni. Egyrészt a fent belinkelt 132. ötlet is jó startup ötlet lehet, de a Minneren már más ötletet is kiemeltem. A 4. startup ötlet (link alul) pont ilyen, amivel egyrészt álmod is el tudsz adni, másrészt kihasználod az Instagram adta lehetőségeket, és egy nagy cég farvizén tudsz evezni (nem csak az Instagram jöhet szóba). További lehetőség lehet még az, hogy egyre több fiatal akar videóblogger lenni, és ebből te, mint közvetítő tudsz profitálni, a 120. ötletben erről írtam (link alul).

Ehhez kapcsolódó startup ötletek:

#4. Személyes márka, saját vállalkozás, új termék

Ha felhúztál egy jó erős tábort valamelyik közösségi oldaladon, és több mint 10 000 követővel rendelkezel, akik aktívak is és kötődnek hozzád, akkor nagy lehetőség kínálkozik egy saját cég felfuttatásában. Szinte alig kell költened a marketingre. Akár hasonlóan, mint a Minner. A blogomnak és a Facebook oldalamnak köszönhetően minimális marketingköltséggel több szolgáltatásomat is tudom értékesíteni.

A témához kapcsolódó további cikkek:

Fotó: Instagram @louise.delage

Iratkozz fel a Minner hírlevélre! Feliratkozás! Minden hétfőn 5 üzleti, gazdasági hír összefoglalóját kapod meg emailben (nem csak a Minner a forrás, hanem Index, HVG, G7/24...). Kattints ide a feliratkozáshoz!