Így szerezz magadnak biztos állást (kb.) egy évre – 3. rész – Hozz be egy startupot!

Így szerezz magadnak biztos állást (kb.) egy évre – 3. rész – Hozz be egy startupot!

Több olyan üzleti kapcsolatom is született, aminél kiderült, hogy ő egy már működő külföldi “startupot” vagy egy nemzetközi vállalkozást hozott be Magyarországra. Képzeld el, mintha te lennél (vagyis lettél volna) a magyar Uber itteni vezetője. Szerinted miért pont őt kérték fel? Oké, valószínűleg ebben az esetben nem ő kereste meg az Ubert, de a lényeg, ő volt a vezető, magyar volt, és startupban dolgozott. De vigyük tovább, olvasd tovább, hogy még jobban megértsd, mire is célzok.

Miért bajlódnál egy új startuppal, ha egy már kiforrottba csatlakozhatnál? 
A startupoknál alap irány az, hogy nemzetközi piacra mennek. Ezt kell meglovagolnod. Így még bele is tanulsz ebbe a piacba, 2-3 év tapasztalat után már a sajátodat kezded el tervezni. Közben kapcsolatokat is szerzel.

Ahogy említettem, több olyan üzleti kapcsolatom van, aki valamilyen startupot behozott, van itt :
– coworking iroda (Berlinben már jól működő közösségi iroda nyitását intézte, és most vezető).
– mobil USB töltő kütyü kávézókba
– parkolós app…

Mit csináltak ők? A legtöbb felvette a kapcsolatot az adott céggel/startuppal, és elmondta, hogy ő vállalja a magyar piac irányítását, a startup hazai piacának megnyitását, vezetését. Érted már? Saját pozíciót tudtak kiharcolni, ők lettek a hazai iroda vezetői! Nagyon profin csinálták! Kapnak anyagi támogatást, háttértámogatást, és minimum 3-6 hónapig fix helyük van.

Miért jó a cégnek?
Egy külföldi országba nehéz bejutni, mivel nehéz megismerni a piacot. Bár tény az is, hogy még néha a helyiek sem ismerik rendesen a piacot, de most ettől vonatkoztassunk el. Így tehát nyitottak lehetnek bármilyen megkeresésre. Ez jó arra is, hogy beleláss egy startup működésébe, kapcsolatokat építesz, és már könnyebb lesz a sajátodat felhúzni.

Mit csinálj? 

Az előző részek, kapcsolódó tartalmak: