Miből van egy franchise tulajdonosnak (franchise-átadó) bevétele? Miért éri meg neki? – pl. McDonald’s, Fornetti…

Miből van egy franchise tulajdonosnak (franchise-átadó) bevétele? Miért éri meg neki? – pl. McDonald’s, Fornetti…

A klasszikus franchise példájaként mindig a McDonald’s-ot említik, így én is ezt teszem, sőt a képen is fent azt láthatod. Itthon a legjobb példa a Fornetti szokott lenni, de szerencsére azóta egyret több cég építi franchise hálózatát. A franchise tulajdonosok nemcsak azért választanak ilyen üzleti modellt, hogy gyorsabban terjeszkedjenek, vagy könyebben nöjjön a vállalat, hanem egyéb okai is vannak. Jöjjön is egy egyszerű példa.

Maradjunk a McDonald’s-nál. Az egyik legnagyobb üzlet az anyagcégnek az, hogy az alapanyagokat rajtuk kresztül kell beszerezni. Ha így belegonodolsz, akkor mint egy nagyker úgy viselkednek. Tehát a központi, nagy franchise tulajdonos nem abból él (bár vannak saját üzleteik is), hogy éttermeket üzemeltet, helyette az alapanyagok szállításából, előállításából profitál.
Természetesen a Mekinél a franchise díj nem olcsó (50-140 millió forint, melyben a beruházás költsége is benne van), de ezért komoly brandet is kap a tag. Ezzel el is érkeztünk ahhoz, hogy bizony a brandet is ilyen formában pénzzé teszik, ami az éves, vagy adott időszakra fizetendő franchise-díjban benne is van. A tagok a befizetéseikkel össze is dobják a marketing büdzsét is.

Igen jól látod! Akkor a központi McDonald’s valójában: 

  • Majdhogynem beszállítóként működik, vagyis inkább nagykerként.
  • Marketing cég is egyben, mivel a marketing tevékenységet az időszakos díj ellenében szervezi, tervezi, lebonyolítja. Ez a hálózat tagjainak is megfelelő, előnyös, mivel profi marketing gépezetet kapnak a kezükbe.
  • Oktatócég, mivel képzési rendszerét is adja a tagoknak.
  • Adótanácsadó/pénzügyi tanácsadó: Segít a megfelelő cashflow megtervezésében.

A McDonald’s éttermek közel fele itthon is saját tulajdonban van, de láthatod, hogy mint franchise tulajdonos nem is a burger üzletben utazik, hanem inkább a fenn felsorolt tevékenységekben. Érdekes igaz?

Franchisehoz kapcsolódó vállalkozás ötletek

Hamarosan újabb franchise cikkek jelennek meg a témában! Nézz fel a Minnerre többször is a héten!

Fotó: Wikipedia

Kommentek