Mennyivel könnyebb örökölt vagyonból ga(rá)zdálkodni, mint nulláról előteremteni?! Valljuk be, örökölt vagyonból nagyobbak a lehetőségeink, többet tudunk tanulni, nagyobb ismeretségi körünk (kapcsolati tőke) van…  Thomas Piketty egyik kutatásában egy érdekességre bukkantam. 2010 óta újra 50% felett van az öröklésből származó vagyonszerzés aránya. Ami egyébként annyira nem nyugtalanító, maximum jelzi, hogy nehezebb önerőből vagyont építeni. A Nyugat-Európai adatokat látod az alábbi ábrán:

És mi a helyzet a “szuper gazdagokkal”

A fenti ábrán általános (átlag emberek) statisztikát láthatunk, a Forbes és a Statista viszont az alábbi ábráján a szuper gazdagokat vizsgálta, akiknek a vagyonuk meghaladta a 30 millió dollárt. Ebből látszik, hogy van még remény, mivel itt már kisebb arányban szerepelnek az öröklésből szerzett vagyonok.

Vagyon-újraelosztás? – Áhh!

Wall Street Journal blogjában olvastam, hogy Firenzében szinte ugyanazok most is a gazdagok, mint régen. Ez a régen azt jelenti, hogy az elmúlt 600 évben nagymértékben nem változott az, hogy kinél van több pénz Firenzében. Ezt kutatásokkal is alátámasztották, így biztosak lehetünk ebben. A kutatás rámutatott arra, hogy a társadalmi osztályok között nem olyan nagy az átvándorlás, mint azt gondoltuk eddig. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy szegényből nem lehet gazdag. Egyre nő ennek a lehetősége. Ha újra elosztanánk a vagyont, akkor ténylegesen rövid időn belül újra nagy százalékban visszaállna az eredeti állapot. De mint említettem, természetesen lennének kivételek.

“A bőség a világegyetem természetes törvénye. A természet mindenütt szinte pazarlóan nagyvonalú, körös-körül bőség uralkodik. Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy sokan nem részesülnek ebből a gazdagságból, mert nem ismerik a belső teljesítőképességüket, vagy legalábbis nem használják ki azt optimálisan.
A gazdagság nem újraelosztás, hanem tudat kérdése. Ha a világ minden pénzét összegyűjtenénk és kiosztanánk az emberek milliárdjai között, viszonylag rövid időn belül a gazdagok újra gazdagok, a szegények ismét szegények lennének. A gazdagságot önmagunkban kell felfedeznünk és arra kell kérnünk, hogy terjedjen át az életkörülményeinkre is.” (Kurt Tepperwein)

Cikkek, amik érdekelhetnek téged: 

Forrás: www.fratzscher.eu/

Óriási karácsonyi akció a MinnerAkadémián!
40-50% kedvezmény a tőzsde oktatásra, szabadúszó képzésre, videósmarketing oktatásra és a személyes márkaépítés tudásanyagra! Lepd meg magad karácsonyra! Kattints ide!