Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) eltörölte a netsemlegességet, vagyis a 2015-ben hozott határozatot. Így az internetszolgáltatók már bármelyik weboldal vagy szolgáltatás elérését lassíthatja, vagy akár némelyiknek gyorsabb elérést biztosíthat. Képzeld csak el, hogyha fizet eleget az Amazon, akkor a weboldala gyorsabban bejön, míg egy nevesincs webshopnak lassabban. Vagy másik példa: a Youtube-nak nagyobb sávszélességet adnak, mint a Netflixnek…. Na valami ilyesmi jöhet el most. Hasonlít valamire?

Igen kísértetiesen hasonló a kábelszolgáltatókhoz (TV), ahol az egyes csatornák csak valamilyen nagyobb csomag estén érhetők el. Képzeld csak el, hogy ahhoz, hogy nézhesd a Youtube-ot, vagy élvezhesd a HD videókat, még nagyobb internetre van szükséged, vagy csak nagyobb csomagban van benne… Oké, de ez az USA, mi van itthon, az EU-ban?

Az Európai Parlament már két éve megszavazta az ehhez hasonló javaslatot. Az internetszolgáltatók akár kétsebességes internetszolgáltatást is alkalmazhatnak. Még régebben erre láthattál példát, amikor a Skype-ot vagy egyéb VoIP telefonszolgáltatásokat korlátoztak. De egyébként sem itthon, sem az EU-ban nem jellemző, hogy a netszolgáltatók korlátoznák egyes weboldalak elérését.

Mi van, ha mégis?

Ha véletlenül elkezdenék bevezetni, akkor

  • egyrészt tényleg azok a cégek kerülnének előtérbe, akik tudnak többet fizetni az internetszolgálatóknak (pl. FB, Google),
  • másrészt a versenyt is korlátozná, és szinte ellehetetlenítené a kicsiket vagy az új cégeket (startupokat).

Minner megjegyzés

Pont ma beszéltem az applikációfejlesztőmmel, akivel már tervezzük a Minner appot. Mondtam neki, hogy bár utópisztikusan hangzik, de “az egyik legjobb megoldás lenne az applikáció, ha a Minnert lassabban töltenék be itthon a hazai üzleti oldalakhoz képest az internetszolgáltatók. Egyébként azért is érdekes kérdés, mert a MinnerAkadémia videói például elég nagy sávszélességet zabálnak. És egyre jobban jön fel az oldal, szóval ki tudja… 🙂 Persze utóbbi csak elmélkedés, szerencsére nem úgy látszik, hogy változni fog a ma ismert internet és az ehhez kapcsolódó piac. Ha igen, akkor a Minneren írni fogok róla. Ez a cikk is azért készült, hogy tájékoztassalak titeket.

Forrás: HVG, Index
Fotó: nonymous /YouTube clip

Óriási karácsonyi akció a MinnerAkadémián!
40-50% kedvezmény a tőzsde oktatásra, szabadúszó képzésre, videósmarketing oktatásra és a személyes márkaépítés tudásanyagra! Lepd meg magad karácsonyra! Kattints ide!