1000 látogatóból 115 vásárol. Ilyen magas konverzió is elérhető

Dátum

Megosztás

Tudod mit jelent ez? Elérhető, tehát nekünk is sikerülhet. Ez az arány egyébként valójában egy átlagos cégnél harmada, sőt inkább ötöde. A top 10% mit tud? Nem beszélve azokról akinél a konverzió 20% felett van! Mikor ilyet látok mindig azt mondom magamban, akkor legyen ez a cél, ott a minta hogy teljesíthető. Először nézzük meg a konverzió jelentését, majd jöjjenek a számok és tippek. Motiváció a cikkhez: Például csak az 2%-ról 3%-ra növeled a konverziót, az már 50%-kal is növelheti majd a bevételedet.

És láttam is már ilyet Minner vállalkozónál, több mint 10%-os konverziót ért el a biomosószer termékével, ami egyébként teljesen új a piacon. Egészen pontosan 14%-ot (Erről itt olvashatsz).

Az alapok: Mi a konverzió?

Konverzió azt jelenti, hogy valamit tesz a látogató a weboldalon. Itt nem csak az lehet, hogy valaki vásárol, persze az a legjobb. De lehet akár az is, hogy valaki feliratkozik egy hírlevélre, vagy részt vesz egy eseményen, vagy megnéz egy videót, vagy megnéz egy videót X ideig… és így tovább.

Van konverziós lehetőség az oldaladon? A legtöbb cég itt bukik el

Minden weboldalt úgy kell megtervezni, hogy a konverzió irányába tereljük a látogatót. Máskülönben semmi értelme a weboldaladnak. A Milliárdos forgalmuk van. Mit csinálnak online? című cikksorozatban is ezt mutatjuk be (link).

Látogató kell, abból lesz a konverzió

Mikor kiszámolod, hogy neked jelenleg 1,5-3% között van a konverziód, és látod a látogatók számát, akkor fogsz rádöbbenni, hogy bizony ennek skálázásához látogatószámot kell növelned. Például Facebook marketinggel, keresőoptimalizálással, Google hirdetéssel.
Például egy hónapban 5000-szer látogatták az oldaladat, átlagosan 2%-os volt a konverzió, amit itt most vásárlást jelent. Ez 100 vásárlót jelent.
Két út áll előtted, egyrészt növeld konverziós értéket, hiszen már 2%ról 3%-ra emelkedik a konverizód, akkor is 50%-os vásárlói növekedést hoz! A másik pedig növeled a látogatók számát!

Mennyi az átlagos konverzió egy weboldalon

Az alábbi ábrán az Adobe Consumer Electronics Report 2020-as tanulmányból látsz egy részletet, ami megmutatja az átlagos konverziós rátát az e-kereskedelemben (vásárlás/látogatás).

Az ábra jól mutatja azt az átlagos 2-3%-os konverziós rátát, amit egyébként általánosságban jellemző a legtöbb online értékesítésnél. Látjuk, hogy minél nagyobb az igény, vagy szükségesség annál magasabb a konverzió. Például az ajándék piacon 4,9% (gifts) – Huhh, rá is nézek az ajándékos vállalkozási ötletre.

A konverziót nézhetjük úgy is, hogy milyen csatornáról jön. A konverziónál láthatod is, hogy sokban függ a mértéke attól, hogy mennyire magas fokú a felhasználó szándéka. Lásd a fizetett Google hirdetése (Ads) 2,9%-kal szerepel, a legmagasabb. Míg a social 1%-on áll (Facebook hirdetés). Ettől még mindegyikre érdemes hangsúlyt fektetned, de láthatóan Google marketing meg tudja emelni a konverziódat már most! (Forrás: Episerver)

A top 10%

A Wordstream statisztikájából kiderül, hogy a cégek top 10%-nak a konverziós rátája 11,5% átlagosan. Találtam olyan példákat is, ahol 20-30%-os konverziót tudtak elérni. Ez akkor fordul elő, amikor igazán betaláltál a vásárlóidnál, vagy valami határidő volt. Mint például ennél a magyar cégnél, amikor 2 perc alatt 500 vásárlója volt miután behirdette az új termékét (itt elolvashatod)

Mivel tudod növelni a konverziódat?

Tudom, hogy azonnali információt szeretnél, ezért ideírjuk most a legfontosabbakat, de lesz erről még cikk a Minneren, amit ide is be fogok majd linkelni.

  • Vélemények, értékelések, social proof – A vásárlók több mint 70%-a addig nem vásárol, amíg nem olvasta a véleményeket (információ erről itt). Kérj be a vevőktől, ügyfeleidtől értékelést és azt jelenítsd meg az oldaladon, sales oldalaidon. Törekedj rá, hogy ezeket lássák is, sőt akár reklámozhatod is. A legjobb, ha a vásárlást követően 2 hét múlva kéred e-mailben az értékelést.
  • A/B teszt, sőt C, és D is. – Folyamatosan törekedj arra, hogy növeld a konverziódat. Tesztelj különböző feliratokat, gombokat, képeket, elrendezést. Próbáld ki mennyi a konverzió, ha videót is használsz, teszteld a gombok szövegeit. Próbáld ki, hogy hosszabb szövegeket írsz (minél hosszabb egy promóciós oldal annál magasabb a konverzió).
  • A vevőről szól a weboldalad, a szövegezésed? Ellenőrizd. Hajlamosak vagyunk nem a vevő problémájára koncentrálni, hanem saját magunkat fényezni, a termékünkről írni csak.
  • A konverziót növelheted a jobb termékleírással is, igazából mindegy is milyen terméked van, kellenek a jó szövegek, a jó trigger pontokat meghatározni. Itt egy gyakorlatias példa: Ezt a termékleírást a vevők készítették. Jobb is lett! Termékleírás minta, ötlet
  • A weboldalon további konverzió növelő eszközöket érdemes alkalmazni. Erről itt olvashatsz:Hogyan lehet olcsóbb a marketinged. Vagyis kevesebb pénzből több vevőd?

Merre tovább? Ezt olvasd el, mert kapcsolódik hozzá: Mivel tűnhet ki egy vállalkozás a tömegből?[+kutatás]

Forrás: Adobe Consumer Electronics Report 2020
Episerver 2019
Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

A LifeTILT dráma vagy egy új kezdet? Exkluzív beszélgetés Balogh Tamással

A napokban belefutottam a LifeTILT legfrissebb posztjába, amiben az új márkatulajdonos leírja, hogy szeretnének visszatérni a LifeTILT korábbi szellemiségéhez, látványvilágához. Nos a kommentelők és úgy...

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...

Így dolgozz sikeresen a Z generációval!

Tudtad, hogy 4-ből 3 vezető szerint a Z generáció képviselőivel kifejezetten nehéz együttdolgozni? Hogy a Z generáció tagjait sűrűbben szokták elbocsátani, mint a...

„Ebből meg lehet élni?” „Miért nem keresel egy rendes munkát?” – Miért van ez a jelenség?

Az emberek 99%-a ma is hülyének nézne, ha azzal állnék elő, hogy el fogok indítani egy médiaoldalt, méghozzá üzleti témában. Nem bíztatnának, sőt mondhatni...

Big Ben pufferdzsekiben? – A nagy CGI gerillamarketing

Ha használod a TikTokot, és te is azok közé tartozol, akik még “csak ezt az egy videót megnézik”, akkor biztos szembejött a Big Ben...

Értékesíts ajándékkártyát! 20-30%-kal növelheti a forgalmad! + üzleti ötlet

Igazi magas labda, amit le kell tudnod csapni! Az ajándékkártya bevezetése egy vállalkozásba igencsak gyorsan megtörténhet, és ünnepi időszak (de ezen kívüli is) alatt...