101 kattintásból weboldal. Wix weboldal készítő, útmutató

Dátum

Megosztás

Manapság már a belvárosi bérház aljában üzemeltetett kisboltnak is van weboldala, így te sem engedheted meg, hogy ne rendelkezz saját oldallal. A Google találati listán való megjelenésed nagyban hozzájárulhat a céged sikeréhez, továbbá, ha nem is tud sok extrát a honlapod, professzionálisabbnak tűnsz majd. Pár napja bemutattuk a webáruház indítást megkönnyítő Shoprentert, most pedig a WIX.com online weboldalkészítőt teszteljük, mutatjuk be. Néhány kattintás és kész weboldalad lesz!

Összefogott a Minner és a Billingo, hogy a digitalizáció igazán kézzelfogható legyen egy magyar vállalkozás számára. Legyél Te is innovátor! Használd a digitális megoldásokat! Mutatjuk, hogyan kell. 

Ez a cikk egy cég / digitális megoldás bemutatása, útmutató a működéséhez.
A tartalom nyomokban reklámot tartalmaz!

Kiknek ajánlott?

Leginkább azoknak, akik kódolás nélkül egy egyszerűbb, tájékoztató jellegű oldalt szeretnének pár olyan alapfunkcióval, mint a hírlevélre való feliratkozás, vagy online foglalás lehetősége. De akár landing page (promóciós oldal) készítésére is alkalmazható, erre a célra is külön fellelhetőek sablonok.

Wix weboldal készítés, szerkesztő

Az ingyenes regisztráció után rögtön feltesz a program pár kérdést: milyen jellegű weboldalt szeretnél készíteni, mivel foglalkozik a céged, milyen funkciókra van szükséged, majd ezek alapján ajánl számodra dizájnokat. De ha biztosra akarsz menni, ezt a részt kihagyhatod és végig görgetheted az összes lehetőséget, később is bármikor tudsz téma szerint tallózni.

WIX – első lépések

Rengeteg szép, igényes sablont találsz az oldalon, nehéz lesz választani. A WIX egyik nagy előnye, hogy nagyjából teljesen személyre tudod szabni az oldaladat, a végén nem lehet megmondani, hogy weboldalkészítővel hoztad össze. Ráadásul a kategorizálás is sokat segít a döntésben:

WIX – sablon kiválasztása

A helyi kávézó tulajdonosa, de egy zenekar vezetője is biztosan talál neki tetsző sablont, amelyet aztán az arculati elemekkel tehet igazán egyedivé. Ilyen típusú weblapoknál fontos a jó content: ha nincsenek professzionális képek / videók a vállalkozásról, akkor érdemes készíteni vagy készíttetni. Természetesen lehet alkalmazni a Canva.com képszerkesztőt vagy stock képeket, de javaslom grafikus bevonását akár a weboldal szerkesztésbe is, mert egy szakember tudja, milyen típusú képek, grafikák, az oldal mely részén mutatnak jól. Továbbá a szövegeket is érdemes tudatosan megírni, a közhelyekkel átitatott szövegekre már senki sem kíváncsi. Erről ebben a cikkben írtunk már, valamint nemrég jelent meg friss szövegírói képzésünk is.

A szerkesztőbe lépve először számomra kissé zsúfoltnak tűnik minden, de pár kattintás után értelmezhetővé válik a logikusan felépített kezelőfelület:

WIX – szerkesztőfelület

A bal oldali sávban találsz minden beállítást, mint a menüsor, háttér, elemek beszúrása, témakezelő, alkalmazások. Felül, bal oldalon a menü oldalait szerkesztheted. Közvetlenül emellett pedig két ikont látsz: egy laptopot és egy mobilt. Ezekre kattintva látod, miként látható az oldalad ezen a két eszközön, tehát képes leszel adaptív oldalt készíteni, de a reszponzív dizájn jelen esetben elmarad. Ez azt jelenti, hogy számítógépen és mobilon tökéletesen megjelenik majd a webhely, azonban más méretezésnél – mondjuk tabletnél – már tördelésekkel kell számolnod.

A mobilnézet szerkesztőjénél látni, ahogy el is csúszott az Időpontfoglaló gomb, és egyes szövegek sem férnek ki megfelelően. Erre nagy figyelmet kell szentelned, hiszen a látogatók több, mint fele mobilról fog érkezni!

WIX – mobilnézet szerkesztése

Jobb oldalt egy keskeny szerkesztőt látsz, itt tudsz mindenféle formázással kapcsolatos beállítást elérni: címsorok, betűtípus, betűméret, színek, méretezés, pozíció. Ha visszatérsz a számítógépes nézetbe, bővítmények is rendelkezésre állnak, úgy, mint intelligens popup-ok, analitika, időpontfoglalás és még sorolhatnám.

WIX – alkalmazások, integrációk

Végül nézzük az árakat: e-commerce nélküli oldalak esetén a legolcsóbb megoldás 4,50 € / hó, a legdrágább VIP szolgáltatásért pedig 24,50 eurót kér havonta a WIX. Amennyiben szeretnél kereskedni is az oldalon, úgy 17-35 euróig terjed a skála.

Ha szemfüles vagy, akciókat is kifoghatsz, sokszor akár 50%-os kedvezményt is ad a szolgáltató.

Összességében egy rendkívül jó weboldal készítő szolgáltatásnak tartom a WIX-et, rengeteg hasznos funkcióval: a több ezer sablon mellett úgy pakolgathatod az elemeket, mintha egy képszerkesztőt használnál, segédvonalakkal folyamatosan segíti a munkádat. Akár egyedi betűtípust is fel tudsz tölteni, ha rendelkezel kész arculattal. A bővítmények széles tárházában pedig biztosan megtalálod azokat az elemeket és integrációkat, amelyekre szükséged lesz. Ha pedig egy kicsit is értesz a grafikához, a rétegelés nagy hasznodra lesz, továbbá a képszerkesztő programokban megszokott billentyűkombinációkat is tudod használni, így pikk-pakk összedobhatsz egy tetszetős WIX-weboldalt.

Irány a weboldal készítés, próbáld ki ingyen! Wix.com

Promóciós oldalak, landing page-ek

Promóciós oldal készítésre erősen ajánljuk, igazi konverzió bomba weboldalakat tudsz vele készíteni. Lényegében az aktuális ajánlatodnak, fő termékednek készítesz promóciós oldalt, azon az oldalon csak arról a termékről van szó, csak adott problémára, igényre koncentrálsz, jól körüljárod. Erről itt olvashatsz: Melyik jobb? Több terméket hirdetni vagy egyet? Mikor vásárolnak többen?

Weboldalkészítés érdekel? További tartalmak

A Billingo a Digitális Ninja rovat támogatásával is sokat segített, hogy kiaknázd a digitalizációban rejlő lehetőségeket. Ha már rákanyarodtál erre az útra, ne állj meg – nézz körül Billingo digitális megoldásai között, és kezdd el őket használni! Digitalizációra, innovációra fel! Kattints ide!

Borítókép: wix.com

Gyimesi Károly
Gyimesi Károly
Kommunikáció és médiatudomány szakon végeztem, jelenleg marketing mesterdiplomámat szerzem angol nyelven. A Minnernél hamar be lettem dobva a mélyvízbe: számos üzleti konzultáción segítettem Milánnak, több százezer forint értékben indítottam el marketingkampányokat, ezekhez sok segítséget nyújtottak a MinnerAkadémia képzései is. Jelenleg a tartalomkészítés a fő feladatom. Részt veszek a Minner víziójában, azaz munkámmal segítem, hogy a vállalkozók, cégek még sikeresebbek legyenek.