2021-től vége a 22 euró alatti áfamenteségnek. Például a kínai rendeléseknél, és még vámkezelés is lesz!

2021. július 1-től (tovább tolták a határidőt január 1-ről) a harmadik országból érkező áruknál eltörlik az eddigi 22 eurós áfamentes határt. Ez nem csak azt jelenti, hogy az ilyen termékek is drágábbak lesznek a hazai 27%-os áfával, hanem vámkezelés alá is vetik ezeket az árukat. Csépe Gábor kínai import szakértőnk szerint lesz hatása a hazai piacra, hiszen így még hosszabb lesz az idő, míg a fogyasztó megkapja az árut, ha például Aliexpressről rendelt, az állami áfabevételeit növeli ez egyértelmű, és az európai kereskedők is egy kicsit jobb helyzetbe kerülnek. Bár először január 1-én léptek volna hatályba az új szabályok, a Covid-19 vírus miatt nyár elejére tolták a változásokat. Lássuk mi változik, mit kell erről tudni!

Vége a nagy értékű csomagok 22 euróskénti küldeményként feltűntetésének is

Nem csak városi legenda! Amit időnként le is fülelt a hatóság, hogy a 22 euró feletti csomagokra sokszor került rá az a címke, hogy az értéke 22 euró alatt van, pedig lehet több száz eurós elektronikai eszköz volt benne (például itt).  Sepsi Edit, a NAV Repülőtéri Igazgatóságának igazgatóhelyettese elmondása szerint a megvizsgált csomagok 82 százalékánál alacsonyabb árat nyomtattak a csomagra a valóságosnál. Ez évente több mint 408 millió forintos adó- és vámkülönbözet, ekkora bevételtől esett el az állam. 7 milliárd euró plusz bevételt is hozhat a tagállamoknak az új változás Sepsi Edit szerint. Becslések alapján 560 millió kínai csomag érkezik Európába csak az AliExpressen keresztül, ennek 97 százaléka esik adó- és vámmentes kategóriába. 

Ez változik – 22 euró alatti termék import és az áfa, vámeljárás

2021. július 1-ig még a 22 eurónál kisebb értékű, harmadik országbeli gazdasági társaságtól a Közösség területén élő magánszemélynek érkező küldemények mentesülnek az ÁFA és a vámeljárás alól. A 22 eurónál magasabb, de 150 eurónál alacsonyabb értékű küldemények ugyan még mindig vámmentesek, de ezek után már áfát kell fizetni, 150 eurós érték felett pedig – az ÁFA mellett – a kereskedelmi vámtarifával is számolni kell.

2021. július 1-jétől a 22 eurónál kisebb értékű, harmadik országból érkező küldemények áfamentessége megszűnik, ezekre az árukra vám-árunyilatkozatot kell benyújtani. Ettől az időponttól az áfafizetés a 150 eurónál kisebb értékű küldemények importjánál egységesen kötelező lesz, a vámmentesség azonban megmarad (kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a
parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és dohánytermékeket, melyek továbbra sem
vámmentesek). Az adminisztráció csökkentése miatt a új és egyszerűbb árunyilatkozat-típusokat vezet be.

Új árunyilatkozatok 2021-től

  • Az 150 euró alatti értékű vámmentes küldeményekre benyújtható, csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozatok (UVK-FJA2 B. melléklet H7 oszlop) – ezeket a természetes személyek 2021. július 1-től benyújthatják a NAV által fejlesztett webes felületen keresztül is;
  • Az 1 000 euró érték alatti postai vám-árunyilatkozatok (UVK-FJA B. melléklet H6 oszlop).

Amennyiben a harmadik országbeli adóalany csatlakozik az Import One Stop Shop (IOSS) rendszerhez, akkor már áfával növelt értéken fizeti ki a vevő a terméket. Például egy piactér esetében, mint az Aliexpress (nem tudjuk még, hogy csatalkozik-e). Ez megkönnyíti majd a vásárló teendőit is, és az adminisztrációt is.

Van megoldása a kínaiaknak: Európai raktárak

A kínai kereskedők, vagy piacterek már eddig is rendelkeztek egy-egy raktárral Európában. Ennek most az lehet majd az előnye, hogy a vámeljárás procedúrától a vevőt megkímélik, de ettől még az áfával növelt áron tudja csak megvenni a terméket.

Mit jelent ez az importáló kereskedőknek?

Csak annyi változik, hogy már a minta termékekre is kell áfát fizetni, de lényegi változás nem lesz, minden megy ahogy eddig. Ami talán hoz egy kis változást, hogy nem nő olyan nagy mértékben a vásárlók kínai termékrendelésének száma.

Érdekel a kínai import cégként – Merre tovább?

A Minneren van egy külön oldal, a Minner.hu/import (menüből is eléred), ahol összegyűjtöttük a kínai importtal kapcsolatos információkat! A 100 termékötlet Kínából videósorozatot kifejezetten ajánljuk!

Fotó: Envato License
Forrás: NAV /2020- kis értékű küldemények áfamentességének megszűnése tájékoztató
Adó.hu
MagyarNemzet
Adó.hu -2020

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!