2021-től vége a 22 euró alatti áfamentességnek. Például a kínai rendeléseknél és még vámkezelés is lesz!

Dátum

Megosztás

2021. július 1-től (tovább tolták a határidőt január 1-ről) a harmadik országból érkező áruknál eltörlik az eddigi 22 eurós áfamentes határt. Ez nem csak azt jelenti, hogy az ilyen termékek is drágábbak lesznek a hazai 27%-os áfával, hanem vámkezelés alá is vetik ezeket az árukat. Csépe Gábor kínai import szakértőnk szerint lesz hatása a hazai piacra, hiszen így még hosszabb lesz az idő, míg a fogyasztó megkapja az árut, ha például Aliexpressről rendelt, az állam áfabevételeit növeli, ez egyértelmű, és az európai kereskedők is egy kicsit jobb helyzetbe kerülnek. Bár először január 1-én léptek volna hatályba az új szabályok, a Covid-19 vírus miatt nyár elejére tolták a változásokat. Lássuk mi változik, mit kell erről tudni!

Vége a nagy értékű csomagok 22 euróskénti küldeményként feltüntetésének is

Nem csak városi legenda! Amit időnként le is fülelt a hatóság, hogy a 22 euró feletti csomagokra sokszor került rá az a címke, hogy az értéke 22 euró alatt van, pedig lehet több száz eurós elektronikai eszköz volt benne (például itt).  Sepsi Edit, a NAV Repülőtéri Igazgatóságának igazgatóhelyettese elmondása szerint a megvizsgált csomagok 82 százalékánál alacsonyabb árat nyomtattak a csomagra a valóságosnál. Ez évente több mint 408 millió forintos adó- és vámkülönbözet, ekkora bevételtől esett el az állam. 7 milliárd euró plusz bevételt is hozhat a tagállamoknak az új változás Sepsi Edit szerint. Becslések alapján 560 millió kínai csomag érkezik Európába csak az AliExpressen keresztül, ennek 97 százaléka esik adó- és vámmentes kategóriába. 

Ez változik – 22 euró alatti termék import és az áfa, vámeljárás

2021. július 1-ig még a 22 eurónál kisebb értékű, harmadik országbeli gazdasági társaságtól a Közösség területén élő magánszemélynek érkező küldemények mentesülnek az ÁFA és a vámeljárás alól. A 22 eurónál magasabb, de 150 eurónál alacsonyabb értékű küldemények ugyan még mindig vámmentesek, de ezek után már áfát kell fizetni, 150 eurós érték felett pedig – az ÁFA mellett – a kereskedelmi vámtarifával is számolni kell.

2021. július 1-jétől a 22 eurónál kisebb értékű, harmadik országból érkező küldemények áfamentessége megszűnik, ezekre az árukra vám-árunyilatkozatot kell benyújtani. Ettől az időponttól az áfafizetés a 150 eurónál kisebb értékű küldemények importjánál egységesen kötelező lesz, a vámmentesség azonban megmarad (kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a
parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és dohánytermékeket, melyek továbbra sem
vámmentesek). Az adminisztráció csökkentése miatt a új és egyszerűbb árunyilatkozat-típusokat vezet be. De ettől még vámeljárás alá vonják a csomagokat, amiért a fogyasztónak pluszban fizetnie kell (jelenlegi állás szerint).

Új árunyilatkozatok 2021-től

  • Az 150 euró alatti értékű vámmentes küldeményekre benyújtható, csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozatok (UVK-FJA2 B. melléklet H7 oszlop) – ezeket a természetes személyek 2021. július 1-től benyújthatják a NAV által fejlesztett webes felületen keresztül is;
  • Az 1 000 euró érték alatti postai vám-árunyilatkozatok (UVK-FJA B. melléklet H6 oszlop).

Amennyiben a harmadik országbeli adóalany csatlakozik az Import One Stop Shop (IOSS) rendszerhez, akkor a már áfával megnövelt értéken fizeti ki a vevő a terméket. Az AliExpress hivatalosan is bejelentette, hogy csatlakozik ehhez a rendszerhez, így ez nagyban megkönnyíti majd a vásárló teendőit és az adminisztrációt is, 150€ értékhatár alatt az egységes postai vámkezelési díjat kell kifizetni (online 399 Ft, utánvéttel 799Ft), 150€ felett pedig az eladó köteles befizetni az ÁFA-t a hatóságok felé.

A Magyar Posta a vámeljárás díjat eddig 3500 Ft-ban határozta meg, ennyit kellett befizetni, ez most sávosan változik a lenti táblázat szerint a 150€ érték alatti csomagoknál, amennyiben az egyszerűsített vám-árunyilatkozatot kitöltjük. Az ennél magasabb értékű küldemények esetében viszont 3500 Ft helyett 4000 Ft lesz a vámkezelés költsége július elsejétől.

Forrás: Magyar Posta – posta.hu/vam2021

A Magyar Posta kérését bemásoljuk, ezeket mindenképp vedd figyelembe, ha külföldi webáruházból rendelsz a jövőben:

„A Magyar Posta a külföldi webáruházak többségétől előzetesen megkapja a feladott árutartalmú küldeményed adatait (küldeményazonosító, feladó és címzett adatai, áru megnevezése és értéke), így fontos, hogy mindig teljeskörűen add meg rendeléskor a saját adataid, hogy minél gyorsabb legyen a vámolás folyamata.

  • Mindig valós, teljes nevet (vezetéknév, keresztnév) adj meg!
  • Postacímed a lehető legrészletesebben töltsd ki (ország, település, postai irányítószám, közelebbi cím pontos házszámmal, ha van, akkor lépcsőház, emelet, ajtó).
  • Mindig adj meg pontos e-mail címet és mobilszámot is rendeléskor, mert a küldeményed Magyarországra érkezését követően ezeken fogunk keresni (e-mail/SMS), ha tennivalód van a vámkezelés során (díjfizetés, esetenként adatközlés, dokumentumfeltöltés). A jól megadott adatokkal időt nyersz!
  • Javasoljuk, hogy a rendelésed és a fizetés visszaigazolását vagy ezek képernyőképét mentsd el, mert a vámkezelés során előfordulhat, hogy szükséged lesz rá.” (Forrás: Magyar Posta)

Van megoldása a kínaiaknak: Európai raktárak

A kínai kereskedők, vagy piacterek már eddig is rendelkeztek egy-egy raktárral Európában. Ennek most az lehet majd az előnye, hogy a vámeljárás procedúrától a vevőt megkímélik, de ettől még az áfával növelt áron tudja csak megvenni a terméket.

Mit jelent ez az importáló kereskedőknek?

Csak annyi változik, hogy már a minta termékekre is kell áfát fizetni, de lényegi változás nem lesz, minden megy ahogy eddig. Ami talán hoz egy kis változást, hogy nem nő olyan nagy mértékben a vásárlók kínai termékrendelésének száma.

NEM lesznek drágábbak a termékek július 1-től a vám / áfa változás miatt

Ez a fenti változás a fogyasztókra vonatkozik (akik kis értékben rendelnek). A cégek, akik importálással hozták be külföldről, harmadik országból a termékeiket, egyébként is akkora mennyiségben hozták, hogy azt vámeljárás alá vonták, megfizették a vámot, áfát. Tehát ez nem fog áremelkedést magával vonzani közvetlenül.

ÁFA szabály-változások 2021 – E-kereskedelem

Eddig előnybe kerülhettek azok a webshopok, akiknek az országában alacsonyabb volt az adókulcs és például magyarországi vevőket is kiszolgáltak. Ez most meg fog változni. Ezt egy külön cikkben részleteztük Új ÁFA szabályok az e-kereskedelemben 2021. júliustól

Érdekel a kínai import cégként – Merre tovább?

A Minneren van egy külön oldal, a Minner.hu/import (menüből is eléred), ahol összegyűjtöttük a kínai importtal kapcsolatos információkat! A 100 termékötlet Kínából videósorozatot kifejezetten ajánljuk!

Fotó: Envato License
Forrás: NAV /2020- kis értékű küldemények áfamentességének megszűnése tájékoztató
Adó.hu
MagyarNemzet
Adó.hu -2020

Csépe Gábor
Csépe Gáborhttps://minnerakademia.hu/products/course/kinai-import-alibaba-online-tanfolyam
Csépe Gábor vagyok. Két kereskedelmi vállalkozásom van, mindkettő saját márkás Kínából importált termékek nagykereskedelmével foglalkozik. Mindig is érdekelt a beszerzési, termékfejlesztési folyamat, hogy valami értékeset, lehetőleg egyedit alkossunk és mutassunk a piacnak. Valószínűleg pont emiatt az érzelmi elköteleződés (és egy csipetnyi kalandvágy) miatt sikeresen alakultak a Távol-Keleti beszerzéseink, és mindvégig élveztem, élvezem ezzel foglalkozni. Ma már több cégnek is segítek az importálásban, továbbá itt a Minneren szakértősködök a témában.