40 millió forintot zárolt az Amazon egy magyar kereskedőnek. Amazon utalás ütemezése

Dátum

Megosztás

Nagy lehetőség van az Amazonon való értékesítésében, lassan elkerülhetetlen értékesítési csatorna lesz minden kereskedőnek. A piaci óriás adta lehetőségeket használta ki a 3 fiatalból álló magyar kereskedő cég. A dinamikus növekedés után jött a fekete leves.

Az európai e-kereskedelem már több mint 25%-a az Amazonon keresztül bonyolódik. Sőt ahogy már olvashattad egy átfogó Amazonos cikkünkben, egyre közelebb van a hazai piachoz is. De ha megfordítjuk, akkor kereskedőként az európai piac meghódításához elég fent lennünk az Amazonon.

A 3 fiatalból álló kereskedő cég már több száz milliós éves forgalmat bonyolít az európai Amazonon, ők a MinnerAkadémián található Amazon képzésünk oktatói is. Jankó Ádám, Pataki Bence és Kerecsen Gábor nap mint nap az európai Amazonon kereskedik, így éles környezetben tudnak nekünk beszámolni arról, hogy mire is kell figyelnünk a világ legnagyobb piacterén.

Mit kell tudni az Amazon fizetési ütemezéséről kereskedőként?

Természetesen az alábbi sorok az Amazonosainktól származnak, amiből kicsit jobban beleláthatunk ennek a piacnak a sajátosságaiban, nehézségeibe.

Először is tehát te kereskedőként fent vagy az Amazon rendszerében. A vásárlók az Amazonnak fizetnek, amikor az oldalon vásárolnak, te a jutalék és egyéb költségek levonása után kapod meg az összeget a piactértől.

Az Amazon alapvetően 2 hetente fizeti ki a az eladások után befolyt összeget. Ezeket 2 hetes csúszással ugyan, de akár naponta is elérhető utalásokban kapják meg az eladók.

A bejövő utalásokhoz igyekszik igazítani minden kiadást egy amazonos kereskedő. Ezekből fizeti ki a beszállítókat, raktár költségeket, béreket és a már kiszállított termékek szállítási költségeit. A játék kedvéért az Amazon ezt a tradicionális cashflow tervezést néha megborítja.

Ezt a megborítást “Velocity review” -nek nevezi az Amazon. A sales velocity fogalom ebben a világban azt jelenti, hogy minden eladónak vannak értékesítési sávjai. Tehát az Amazon algoritmusa tudja, hogy milyen sávban mozog havonta az értékesítési mennyiségünk, a historikus adatok alapján, és a kategóriához képest is. Ehhez hozzá nézi, hogy mennyi értékelés jön az oldalunkra, termékekre. (Az algoritmus pontos működése nem nyilvános, nem tudjuk pontosan mikor érjük el a következő szintet.) Amikor a rendszer azt látja, hogy elértük a következő szintet, vagy az eladásainkhoz nem társul megfelelő számú értékelés, akkor elindítanak egy Velocity review ellenőrzést.

Az ellenőrzés 30 napig tart átlagosan, nekünk 5 hét volt. Ez alatt az idő alatt különböző anyagokat kell biztosítani a bírálónak. Pl. Megnövekedett forgalom oka, készletekről igazolás, tervezett havi forgalom, elmúlt időszak szállításairól teljesítési igazolás, fizikai üzletek vagy más weboldalak igazolása. Ezek azért lényegesek, hogy kiszűrjék a csalókat, pl ne macskakaját küldjünk ps5 helyett. (Lásd: https://leet.hu/2020/11/21/trollkodas-vagy-tevedes-ps5-helyett-macskakajat-kaptak-az-amazon-vasarlok/)

Ez alatt az 5 hét alatt teljesen befagyasztják az utalásokat.

A legrémisztőbb időszak egy eladó életében, ugyanis rengetek fiókot felfüggesztenek így. Tele vannak a külföldi Amazon fórumok ilyen eladókkal, akik kétségbeesetten keresik a megoldást. Sajnos a negatív döntés esetén szinte biztos, hogy további 90 napig nem kapják meg a pénzt, és nem árulhatnak tovább. És az értékesítés sem áll meg, tehát az új vevőket ki kell szolgálni, és a kifizetendő összeg csak növekszik, új készletet meg venni kell. Így érkeztünk meg a 40 millió forint összegig a review végére.

Tanulságok:

  • Nincs ráhatás a velocity review-ra, számolni kell vele minden egyes szintlépésnél. Egy stressz teszt a céges cashflownak. 4-5 hét bejövő fizetés nélkül.
  • Követni kell minden szabályt, amit az Amazon megad, és akkor nem lesz probléma az ellenőrzés végén.
  • A nagy kitettség könnyen abba az állapotba sodorja az eladókat, hogy befejezzék az Amazonon való értékesítést. Ezt ne tegyük, még mindig rengeteg lehetőség van az Amazonban!

Elmélyülnél a témában?

Fotó: Wicked Monday / Unsplash

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Cápák között 5. évad 5. rész: A szendvics nem jó biznisz? De a táska workshop igen?

Hiába nyered meg a Konyhafőnököt, ettől a befektetőknél nem indulsz nagyobb előnnyel, sőt lehet nagyobbak is az elvárásaik? A műsorban szendvics üzlettel jött a...

A vevőszerző Facebook hirdetések 5 kötelező eleme

Te is szeretnél olyan Facebook hirdetéseket indítani, amik pénz égetése helyett bevételt, és ami még fontosabb profitot termelnek? Ez sajnos nem olyan egyszerű, hogy...

Print on demand vállalkozás Magyarországról: adózás, szerzői jogok, haszon

Rizikómentes vállalkozás alacsony belépési küszöbbel, amit tőke nélkül elkezdhetsz, és csak marketingelned kell… Túl szép, hogy igaz legyen? Akár azt is gondolhatod hogy valami...

Meki reklám, amiben nem szerepel hamburger – Hírszemle #38

Az emberek pont azért beszélnek a McDonald's reklámjáról, mert hiányzik belőle a hamburger, vagy éppen a Mekis színek. Ez kreatív marketing! Közben egy másik...

Marketing stratégiák, szemléletek röviden, összegyűjtve

Mikor a listát készítettem jöttem rá én is, hogy mennyi lehetőség van előttünk, hogy igazán csúcsra vigyük a marketingünket. Csak válogatni kell! Most a...

Itt az év legkevésbé produktív időszaka. Szerezz most előnyt a konkurenciával szemben!

Új év új lehetőségek! Bár kicsit lassan készült el ez a cikk, megérkezett 2023 és bízunk benne hatalmas lendülettel álltál neki a munkának az...

Cápák között 5. évad 4. rész: Import vállalkozás, mese biznisz, diák kuponozás

Hoppá hoppá! Mennyi pénz, mindenki kedves volt, nagy dráma nem volt. Ez jó adás! És megint a Tiktok, megint egy projekt, ami a Tiktok...

5 másodperces trükk, amivel több követőt szerezhetsz TikTokon [esettanulmány]

Van gyakorlati haszna a cselekvésre ösztönzésnek, CTA-nak a TikTok videókban? - kérdezte tőlem Milán az őszi tiktokos Minner eseményen, és ezzel elültette a bogarat...