5-6 év alatt szakértője lehetsz bárminek, vagy kiemelkedő valamiben. Na, akkor ideje belevágni!

Dátum

Megosztás

Gondolj bele! Akár egy új területet is megtanulhatsz, és szakértővé tudsz válni 6 év alatt! Vagy ott lehetsz a csúcson valamiben! Esetleg értesz valamihez már, sőt több éve csinálod, mégsem érzed úgy, hogy kiemelkednél benne? Hát akkor, most kiderül mi az oka annak, hogy nem vagy te annak a területnek a szakértője. „Biztos a szerencse hiányzik!’ Gondolod magadban, vagy vágnád rá egyből. Sokan azt hiszik, a dolgokhoz szerencse kell, aztán kiderül, hogy a szerencse valójában csak megtalálta pont azokat, akik… tettek is érte, hogy megtalálja őket. Ami már így nem is csak szerencse. Na nézzük is miről van szó, aztán útjára indítalak valami újnak!

Egyet kérek! Szóval mindig vizsgáld meg, hogy miért nem vagy az adott dologban kiemelkedő. És oldd meg! Játszadozhatunk, lehet kis pályán is focizni, de oda tudsz kerülni a nagyokhoz, az kell neked, elérheted! Mi akadályoz meg benne? Ott a lehetőség, hogy te legyél a legnagyobb!

Mindegy az, hogy sport, programozás, főzés… vagy bármilyen területről is beszélünk, a cél az, hogy kiemelkedj és te legyél az egyik legprofibb! Tegyél le valamit az asztalra rövid időn belül, vagyis… 10 000 órán belül.

10 000 óra gyakorlással bármiben szakértők, kiemelkedők lehetünk

Ezt biztosan te is hallottad. Direkt gyakorlást írtam, mert ugye elmélet tudás csak egy része a sikernek, vagy annak, hogy valamiben kiemelkedők legyünk, a tudást sokszor a terepen szerezzük, legyen szó bármilyen területről. Ez olyan megfoghatatlan lehet először, mint amikor arról van szó, hogy a milliárdosok gondolkodnak. Ott is bemutattam, hogy igen is tudjuk, hogy min és hogyan gondolkodnak és mi is „másolni”, alkalmazni tudjuk.
Na most akkor ez a 10 000 óra mit is takar úgy igazán?

Tények ezzel kapcsolatban:

 • A 10 000 egy átlag szám, van amihez elég 3-5 000 óra, míg valamihez kell akár 30 000 óra is.
 • Az első néhány ezer óra arra megy el, hogy megismerd a területet, megismerd a szavakat, a kihívásokat, megszokd az egészet.
 • Utána lévő szakasz a fejlődés, minél több információt magadba kell szívnod.
 • És itt jön a kulcs, ami igazán profivá tud tenni. Tesztelés, próbálkozás, tesztelés, gyakorlás, próbálkozás, fejlődés…. és így folytatva a sort.
 • Az időmennyiségbe beletartozik már az is, hogy csinálod, foglalkozol vele. A napi munkavégzés minden perce, amit annak a területnek szentelsz. Tehát nem akkor kezdődik a 10 000 óra, amikor már profi vagy. Például beletartozik, hogy tanulsz, hogy benne dolgozol… és még jönnek az alábbi pontokban a továbbiak. Mindenképpen úgy éreztem, ki kell térnem rá, hogy már akkor is benne vagy a 10 000 órában, amikor még nem vagy valamiben kiemelkedő, profi. De már abba az irányba haladsz.
 • Olyan apróságok is beletartoznak még , mint a
  • könyvolvasás adott témában
  • cikkek olvasása
  • rendezvényre járás, előadás hallgatása
  • beszélgetsz egy másik szakértővel. Beszélgetés közben is szerezhetsz új ismeretet) adott területen, vagy elmélyül jobban a tudásod ezáltal.

Mitől lesz valaki szakértő? Mi kell még a 10 000 óra mellett, közben?

Még mindig átlag 10 000 óránál tartunk! Szóval tanulunk és csináljuk. Telik a 10 000 óra. Anders Ericsson a Floridai Egyetem professzora kutatta ezt a területet és kiemelte (tőle származik a 10 000 órás „szabály”), hogy attól lesz valaki még kiemelkedőbb szakértő, ha egy kicsit másképpen csinálja a dolgokat.

nem jobbnak kell lenned, hanem fejlettebbnek az adott területen!

A véleménye szerint nem jobban kell csinálni valamit, hanem másként, vagyis innoválni a saját területeden is. Ehhez adaptálnod kell másik területekről, tervezned, hogy mi az, amilyen megoldással jobban tudnád, mi az, amit fejleszteni lehetne. Ezáltal (mikor kutatsz) olyan idegen területekre tévedsz, aminek megoldása közben leszel még jobb szakértő. Ez a fejlődés! Tehát nem jobbnak kell lenned, hanem fejlettebbnek az adott területen! (furán hangzik, de így érted meg igazán) Tévedj olyan területekre, amikben nem vagy biztos, amihez még nem annyira értesz a területeden.
Várjunk csak! Ahhoz, hogy valamiben fejlődj, gondolkodnod is kell. Igaz? Hm, akkor mégis kell majd a milliárdosok hogyan és min gondolkodnak cikk is.
Másik fontos dolog az alkalmazás, a gyakorlás. Az agyunkban nem attól rögzül valami, hogy hallgatjuk, tanuljuk az adott dolgot, hanem akkor, amikor csináljuk.

Tehát mi a legfontosabb? Csináld, tesztelj, adaptálj, csináld egy picit másként, mint más!

Hajrá! Ne hagyd abba, amit elkezdtél! Kitartás! Az első 5000 óra után már jobb leszel, mint az átlag!

Két irányba is most elindulhatsz a cikk után. Első bekezdés, ha most akarsz új területre tévedni és elmélyülni benne. Második bekezdés, ha most már javában benne vagy valamiben és érzed valami kell még!

1. Szakértője lennél valami újnak? A legprofibb benne?
Itt van például az Etikus Hacker képzés a MinnerAkadémián. Én is elkezdtem tanulni, Egyrészt az 5 órás videó anyag segít, hogy megspóroljak a 10 000 órából legalább 800-1000-et. Most jön a gyakorlás, ami a Minneres munkám mellett kicsit nehézkes, de tegnap ismét feltörtem a saját wifimet 🙂 Nem úgy, hogy a jelszót beírtam persze. Szóval gyakorlok. Az oktatás segített, hogyha látok a weben egy leírást, vagy rákeresek valamire akkor az számomra nem „kínai’, könnyen megértem és tudom használni. Illetve tudom, merre keresgéljek.
Van ám még ilyen oktatás a MinnerAkadémián más területen, ami felgyorsítja a szakértővé válásodat!

2. Ez segíti még a fejlődésed: 

Forrás: Anders Ericsson,
www.bakadesuyo.com
Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!