5 hiba, amit egy webshop indításakor elkövethetsz

Dátum

Megosztás

Egy webshop elindítása kihívásokkal teli folyamat, mivel számos összetett tényezővel kell számolni. Elsőként, piackutatás és a versenytársak elemzése nélkül nehéz megállapítani, hogy van-e valódi kereslet az általunk kínált termékekre vagy szolgáltatásokra. Emellett az üzleti terv hiánya is gyakori probléma, és a célok, stratégiák, valamint a pénzügyi tervezés nélkül a vállalkozás hajlamosabb lesz a kudarcra.

A webshop sikeres működéséhez elengedhetetlen a felhasználóbarát weboldal kialakítása, melynek hiánya könnyen vezethet ahhoz, hogy a látogatók elvesznek az oldalon, és nem találnak megfelelő termékeket. A biztonsági szempontok figyelmen kívül hagyása is súlyos problémákat okozhat, mivel a vásárlók online biztonság iránti igénye folyamatosan nő, és a webáruházaknak meg kell felelniük ezeknek a változó elvárásoknak.

A változatos fizetési lehetőségek hiánya, a rossz minőségű termékfotók és leírások, valamint a nem mobilbarát weboldal design mind olyan tényezők, amelyek hátráltatják az üzleti sikert. A vevőszolgálat elhanyagolása és a jogi szabályozások figyelmen kívül hagyása további kockázatokat jelentenek. Ezekre a buktatókra fogunk részletesebben kitérni az alábbi vázlatpontokban.

A cikket vendégszerzőnk, Dávid Ádám, a Kiszervezett Marketing Kft ügyvezetője írta.

1. hiba: Nem végzel részletes piackutatást

A piackutatás és versenytárs-elemzés hiánya súlyos problémát jelenthet egy webshop tervezése során. Ezek az elemzések olyan kulcsfontosságú lépések, amelyek segítenek megérteni a piacot, és meghatározzák, hogy milyen körülmények között kell megmérettetnie magát az újonnan piacra lépő vállalkozásnak. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy miért kritikusak az előzetes felmérések.

 1. Kereslet felmérése: A piackutatás segít meghatározni, hogy van-e kereslet az általad kínált termékek vagy szolgáltatások iránt. Ennek elmulasztása azt jelenti, hogy a webshop indítása előtt nem tudod, milyen mértékben érdeklődnek a vásárlók az általad nyújtott ajánlatok iránt.
 2. Versenytársak azonosítása: A versenytárs-elemzés segít feltérképezni azokat a vállalkozásokat, amelyek hasonló termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak. Ennek elmulasztása azért problémás, mert így nem leszel tisztában a piacon jelen lévő versenytársakkal, és nem tudod, hogyan differenciálhatod magad tőlük.
 3. Árképzési stratégia kidolgozása: A versenytársak elemzése segít az árképzési stratégia kialakításában. Az árak versenyképességének és piaci pozíciójának figyelmen kívül hagyása a webshop indításakor könnyen vezethet árazási hibákhoz, amelyek negatív hatással lehetnek a bevételre.
 4. Célpiac meghatározása: A piackutatás segít megérteni a potenciális vásárlóidat, és pontosabban meghatározni, milyen igényeik és elvárásaik vannak. Ha nem ismered pontosan a célpiacodat, nehezebb lesz hatékonyan elérni és bevonzani az érdeklődőket.
 5. Trendek és változások azonosítása: A piackutatás lehetővé teszi, hogy nyomon kövesd az iparági trendeket és változásokat. Ezen információk nélkül nem lesz könnyű alkalmazkodni a változó igényekhez és elvárásokhoz.

Ezen kívül a piackutatás és versenytárs-elemzés nélkül a webshop tulajdonosa könnyen beleeshet olyan hibákba, mint például a rossz termékkínálat, túlárazás vagy az értékesítési csatornák nem megfelelő kiválasztása. Ezek a tényezők súlyosan befolyásolhatják az üzlet sikeres működését és hosszú távú fenntarthatóságát.

Erről még részletesebben itt tudsz olvasni: 4 tévhit a piackutatásról. Ne legyél vakon a piacodon!

2. hiba: Biztonsági hiányosságok

Egy webáruház készítése előtt számos biztonsági kihívással kell szembenézni egy cégnek annak érdekében, hogy megvédje a felhasználók személyes és üzleti adatainak biztonságát. Néhány potenciális biztonsági hiányosság közé tartozhatnak az alábbiak.

 1. SSL/TLS hiányosságok: Az SSL/TLS-titkosítás nélkülözhetetlen adataink biztonsága szempontjából. Ha a webáruház nem használja ezeket a tanúsítványokat, a tranzakciók és az ügyfelek személyes adatai sérülhetnek. Éppen ezért kötelező minden webshopnak az SSL/TLS tanúsítványok használata.
 2. Gyenge jelszópolitika: Ha a webáruház nem követeli meg az erős jelszavak használatát, könnyű célponttá válhat a hackerek körében. A megfelelő jelszópolitika megköveteli az erős jelszavakat, az időközönkénti jelszócserét és a kétlépcsős azonosítást.
 3. Biztonsági frissítések elmulasztása: Az alkalmazott szoftverek és rendszerek frissítése nélkülözhetetlen a biztonság szempontjából. Ha nem végzed el azonnal a biztonsági frissítéseket, az kihasználhatóvá teheti a szoftverek (pl. a WordPress) ismert sebezhetőségeit.
 4. SQL Injection és Cross-Site Scripting (XSS): Ha a webáruház nem megfelelően kezeli az adatbázis lekérdezéseket (SQL Injection) vagy nem megfelelően szűri a felhasználók által beküldött adatokat (XSS), az súlyos biztonsági réseket hozhat létre.
 5. Nem megfelelő hozzáféréskezelés: Ha a felhasználói hozzáférési jogok nincsenek megfelelően konfigurálva, az lehetővé teheti a nem jogosult személyek számára, hogy hozzáférjenek titkosított információkhoz is.
 6. Személyes adatok rossz tárolása: Ha az érzékeny információkat, például a bankkártyaadatokat nem megfelelően tárolják (titkosítás nélkül), akkor azok kiszivároghatnak, veszélyeztetve az ügyfelek biztonságát.

A fent említett biztonsági hiányosságok kezelése és rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen annak érdekében, hogy a webáruház biztonságos maradjon és megőrizze a felhasználók bizalmát. A biztonsági szakemberek bevonása és rendszeres weboldal karbantartás végzése erősen ajánlott a kockázatok minimalizálása érdekében.

Mi is írtunk korábban a biztonságról, és a biztonsági mentésekről, melyet itt tudsz elolvasni: Céges, üzleti biztonsági mentés útmutató.

3. hiba: Rossz minőségű termékfotók és leírások

Az alacsony minőségű termékfotók és a rosszul megírt termékleírások használata egy webshopban komoly problémákat okozhat, és negatívan befolyásolhatja az üzlet sikerét. Az alábbiakban felsorolunk néhány okot, amiért fontos a jó minőségű termékfotók és leírások alkalmazása.

 1. Eladásösztönzés: A vonzó, magas minőségű fotók és részletes leírások segítenek az ügyfeleknek jobban megismerni a termékeket. Az esztétikus és részletes termékbemutatás növeli az esélyt arra, hogy a látogatók fizető vásárlókká váljanak.
 2. Vásárlói bizalom: A pontos és jól dokumentált leírások segítik a vásárlókat abban, hogy megfelelően értékeljék a termék tulajdonságait és előnyeit. Ez növeli a vásárlói bizalmat, és segít elkerülni a csalódásokat.
 3. Visszatérő vásárlók: Ha az ügyfelek elégedettek a kapott termékek minőségével és a leírások pontosságával, nagyobb az esélye annak, hogy újra vásároljanak a webshopodból.
 4. Képalkotás és márkaépítés: A jó minőségű termékfotók és leírások segítenek a márkaépítésben. A professzionális megjelenés vonzóvá teszi a webáruházat és elősegíti a pozitív képalkotást a márkádról.
 5. Az első benyomás számít: A vásárlók egy online áruházban számos lehetőség közül választhatnak. Ha a termékfotók és leírások nem tükrözik a valódi termékminőséget, az azonnal csökkenti a látogatók bizalmát és hajlamosak lehetnek más helyekre menni vásárolni.
 6. Kifinomultabb megjelenés: A rossz minőségű fotók és hiányos leírások a webshopot olcsónak és összedobottnak tüntethetik fel. A kifinomult megjelenés vonzóbbá teszi a vásárlók számára az webáruházat.
 7. Visszatérítések és elégedetlenség elkerülése: A pontos és részletes leírások segítenek a vásárlóknak megérteni, mire számíthatnak a terméktől. Ez csökkenti a visszatérítések és a vásárlói elégedetlenség esélyét, mivel a potenciális ügyfelek pontosan tudják, mire számíthatnak.
 8. Keresőoptimalizálás (SEO): A magas minőségű képek és releváns leírások kulcsfontosságúak keresőoptimalizálás szempontjából. Ezáltal könnyebben találhatják meg a webshopot a Google-ben.
 9. Versenyelőny: A megfelelő minőségű tartalmak alkalmazása versenyelőnyt teremt a konkurens webshopokkal szemben, hiszen az ügyfelek inkább választanak egy olyan áruházat, ahol a termékekről alapos információkat találnak.

Ezért érdemes befektetni a megfelelő minőségű termékfotók készítésébe és részletes, pontos termékleírások elkészítésébe, hogy az ügyfelek számára pozitív vásárlási élményt biztosíts és hosszú távon is megőrizd a vásárlói elégedettséget.

Még profi eszközök sem kellenek ahhoz, hogy jobb képeket csinálj, a zsebedben lapul a termékfotód eszköze. Erről a MinnerAkadémián is tudsz tanulni: Fotókészítés, utómunka mobillal. Lightroom képzés

4. hiba: Elhanyagolt vevőszolgálat

Az elhanyagolt ügyfélszolgálat negatívan befolyásolhatja egy webshop megítélését és hosszú távú fenntarthatóságát. A következő okok miatt problémás az, ha nem fordítunk kellő figyelmet a vevőszolgálatra egy webshop indításakor:

 1. Rossz vásárlói élmény: Az ügyfélszolgálat egy kulcsfontosságú terület, amely meghatározza a vásárlói élményt. Ha a vevők nem kapnak megfelelő támogatást vagy segítséget, az negatív érzéseket vált ki, és csökkenti a vásárlói elégedettséget.
 2. Elveszített üzletek: Az elégedetlen vevők könnyen dönthetnek úgy, hogy nem térnek vissza a webshopba, és más helyen vásárolnak. Az elhanyagolt vevőszolgálat révén elveszítheted az üzleti lehetőségeket és a bevételt.
 3. Negatív online vélemények: Az elégedetlen vásárlók hajlamosak megosztani negatív tapasztalataikat az online térben, például az értékelő oldalakon vagy a közösségi média platformokon. A negatív vélemények károsíthatják a vállalkozás hírnevét.
 4. Nehézségek az ügyfélhűség kialakításában: A jó vevőszolgálat kulcsfontosságú a hűséges ügyfelek szerzése érdekében. Ha a vevők nem érzik azt, hogy törődik velük a vállalkozás, kevésbé valószínű, hogy visszatérő vásárlóvá váljanak. A hűséges vevők szívesebben részt tudnak venni a marketingedben, amelyről itt olvashatsz bővebben: Legyen a vásárlód a marketingesed! Így használj user-generated tartalmat a hirdetéseidben
 5. Visszatérő problémák és panaszok: Az elhanyagolt ügyfélszolgálat miatt a problémák és panaszok nem lesznek megfelelően kezelve. Ez visszatérő problémákhoz vezet, amelyek további elégedetlenséget és veszteséget okozhatnak.
 6. Elutasított visszatérítések és cserék: Az elégedetlen vevők esetén fontos a gyors és hatékony visszatérítés vagy termékcsere. Ha a vevőszolgálat nem megfelelő, akkor a visszatérítési kérelmeket elutasítják vagy késedelmesen kezelik, ami további elégedetlenséget okoz.
 7. Negatív reklám: Az elégedetlen vevők hajlamosak szóban is elmondani negatív tapasztalataikat. A szóbeli reklám ebben az esetben elrettentő hatással lehet a potenciális vásárlókra.

Az elhanyagolt vevőszolgálat hosszú távon akár üzleti károkat is okozhat. Az ügyfélszolgálatnak segítőkésznek és proaktívnak kell lennie, figyelve az ügyfelek igényeire és problémáira. A jó vevőszolgálat segít kiépíteni és megtartani a vásárlói bázist, növelve ezzel a webshop hosszú távú sikerét.

5. hiba: Adatkezelési előírások figyelmen kívül hagyása

Az adatkezelési előírások figyelmen kívül hagyása súlyos következményekkel járhat egy webáruház indításakor. Az adatvédelemre és adatkezelésre vonatkozó szabályok betartása kulcsfontosságú a vásárlók bizalmának megőrzése és a jogi követelmények teljesítése szempontjából.

 1. Jogi követelmények megsértése: Számos országban és régióban érvényben vannak adatvédelmi törvények és szabályozások, mint például az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR). Ha a webshop tulajdonosa nem felel meg ezeknek az előírásoknak, akkor jogi következményekkel, többmilliós pénzbüntetésekkel, vagy akár bírósági eljárással is szembesülhet.
 2. Ügyfélbizalom elvesztése: Az adatok biztonságának és a magánélet védelmének hiánya az ügyfelek bizalmát csökkenti. Az adatvédelmi incidensek, adatlopások vagy adathozzáférési visszaélések miatt az ügyfelek hajlamosak elhagyni a nem biztonságos webshopokat és máshol vásárolnak.
 3. Negatív PR és csökkent hírnév: Az adatkezelési problémák, különösen ha nyilvánosak lesznek, hírnevkárt okozhatnak. A negatív publicitás, cikkek vagy visszajelzések miatt a webshop neve összekapcsolódhat az adatvédelmi problémákkal, amely komolyan rontja a vállalkozás hírnevét.
 4. Büntetések és pénzbírságok: Az adatvédelmi szabályok megsértése pénzbírságokkal jár. A büntetések összege jelentős, különösen a GDPR esetében, ahol a szankciók a vállalkozás globális bevételeinek százalékában mérhetők, és akár több millió eurót is jelenthetnek.
 5. Adatlopás és visszaélések: Az adatvédelmi előírások figyelmen kívül hagyása lehetőséget teremt a kiberbűnözőknek és más támadóknak, hogy az érzékeny információkat megszerezzék. Ez az adatlopások, visszaélések és más biztonsági incidensek kockázatát növeli.
 6. Ügyfélpreferenciák figyelmen kívül hagyása: Az adatokat nemcsak a jogi előírásoknak, hanem az ügyfelek preferenciáinak is megfelelően kell kezelni. Az adatkezelési politika hiánya vagy figyelmen kívül hagyása az ügyfelek preferenciáinak nem megfelelő figyelembevételéhez vezethet, ezért van szükség cookie nyilatkozatra és adatkezelési tájékoztatóra egy weboldalon.

Kiemelten fontos, hogy a webshop üzemeltetői komolyan vegyék az adatvédelmi előírásokat, és szigorúan betartsák azokat. Az adatvédelmi szabályozásoknak való megfelelés nemcsak a jogi kötelezettség, hanem az ügyfelek bizalmának megőrzése és a hosszú távú üzleti siker kulcsa is. 

Kapcsolódó tartalmak

Kiemelt kép: Canva

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.