5 hiba, amit ne kövess el a kínai import során

Dátum

Megosztás

Úgy éreztük, érdemes lenne “5 hiba, amit ne kövess el…” cikksorozatunkat kibővíteni azokkal az alapvető hibákkal, amikbe sokan beleesnek, amikor belevágnak az importálásba. Leültünk Csépe Gábor kínai import szakértőnkkel, hogy összeszedjük azokat a pontokat, amelyeket érdemes elkerülnöd a görcsmentes kínai importáláshoz. Nézzük!

A cikket Csépe Gábor, a Minner kínai import szakértője és oktatója írta, aki aktívan foglalkozik kínai importtal.

1. Túl kevés beszállítót “versenyeztetsz” meg

Talán az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha nem veszed arra a fáradságot, hogy kellő mennyiségű beszállítóval felvedd a kapcsolatot, ajánlatot kérj, és a számodra legjobbat válaszd ki ezek közül.

A kockázatcsökkentés tortájának legnagyobb szelete, hogy már eleve jó beszállítótól vásárolsz. Gondolj bele: ha nem három, hanem harminc partner közül választasz, akkor tízszer nagyobb esélyed lesz megtalálni az “igazit”. 

Minél több beszállítót versenyeztetsz, annál nagyobb rá az esély, hogy megtaláld a megfelelő, vagy akár álombeszállítódat. 

2. Nem számolsz a szállítással, pluszköltségekkel

Tudatosnak kell lenned a szállítás szervezésekor, különben kellemetlen meglepetések érhetnek. 

Egyrészt: a szállítás egy extra költség, amivel minden esetben kalkulálnod kell. Ha például az első hibát elkerülve megtaláltad az legjobb beszállítót, a jó árú terméket, de nem vetted figyelembe a szállítási díjakat, akkor lehet, hogy már nem jön ki jól a matek, nem is érdemes leadnod a megrendelést. Kérj ajánlatot a szállításra is, hogy legalább nagyságrendileg ismerd a felmerülő költségeket – az elmúlt évben különösen fontos lett ez a pont!

Másrészt: az Alibaba nem egy webshop, ahol csak megnyomod a rendelés gombot, és pár nap múlva érkezik is a termék. Ez egy más üzleti modell – előre kell tervezned, és fel kell készülnöd a lehetséges bizonytalanságra, a hosszú szállítási időre, de bizony számíthatsz csúszásra és készlethiányra is. 

3. Nem kötsz szerződést a kínai gyártóval, beszállítóval

A Kínából való importálás mindig hordoz magában egy kis rizikót, de ezt minimalizálhatod, ha már a rendelés előtt szerződést kötsz a beszállítóval. Mindent rögzíthetsz, és rögzíts is a sales contract-ban, ideértve a gyártási időt, termékspecifikációkat, minőségi elvárásokat, tanúsítványokat, a partner által vállalt garanciát, továbbá a reklamáció folyamatát is. Így, ha bármilyen hiba csúszik a folyamatba, nem kell futnod a vásárlói jogaid után, védve vagy. A szerződés egy esetleges bírósági eljárás során is védeni fog, de sokszor a szerződés léte már nagyban elősegíti, hogy ilyenre ne kerüljön sor. 

A Kínai import, Alibaba online képzésben a szerződésíráshoz videós segítséget és egy letölthető szerződésmintát is kapsz! 

4. Nem jó a kommunikációd a kínaival

A kínai beszállítóval, gyártóval felmerülhetnek kommunikációs nehézségek, amit a nyelvtudás és a kulturális különbségek is okoznak. 

Nem fogod tudni jól megértetni magad, ha nem mész bele a részletekbe, és azt várod, hogy a kínai kitalálja a gondolataidat. A kommunikációt nagyban segíti, ha minden részletre kiterjedően, közben mégis egyszerű angollal beszélsz velük – létezik persze angolul perfektül beszélő kapcsolattartó is, de lehet, hogy írásban, például a kínaiak által használt WeChat-en, vagy e-mailben könnyebben boldogulsz majd.

Érdemes gondolni az időeltolódásra is: itthoni idő szerint hajnalban, délelőtt van lehetőségünk real time, élőben beszélni vagy chatelni a kínaiakkal.

5. Nem ellenőrzöd a CE tanúsítványt

Ne kövesd el azt a hibát, hogy nem ellenőrzöd, hogy a beszállító rendelkezik-e a termékedhez szükséges CE tanúsítvánnyal, hogy aztán a vámon derüljön ki, valami probléma van a rendeléseddel!

Még a rendelés leadása előtt, előre kérd el a termékhez tartozó CE tanúsítványt, és ellenőrizd, hogy hiteles-e. Sőt, foglald a szerződésbe is, hogy a kínai partner felelősséget vállal a CE jelölés hitelességéért – ez jó szűrő, hogy felismerd a megbízhatatlan céget, tudni fogod, hogy valami nincs rendben, ha nem akarják a tanúsítványt odaadni vagy a szerződést aláírni.

A CE jelölésről bővebben ide kattintva olvashatsz.

+1 Még ha minden jónak is tűnik, érdemes a céges hátteret is leellenőrizni

Léteznek erre Kínában is olyan platformok mint itthon a Bisnode vagy az Opten. Az, hogy ezeket hogyan érdemes használni, a talált adatokat értelmezni, részét képezi a Kínai import képzésnek.

Kapcsolódó tartalmak

Borítókép: Envato License

Csépe Gábor
Csépe Gáborhttps://minnerakademia.hu/products/course/kinai-import-alibaba-online-tanfolyam
Csépe Gábor vagyok. Két kereskedelmi vállalkozásom van, mindkettő saját márkás Kínából importált termékek nagykereskedelmével foglalkozik. Mindig is érdekelt a beszerzési, termékfejlesztési folyamat, hogy valami értékeset, lehetőleg egyedit alkossunk és mutassunk a piacnak. Valószínűleg pont emiatt az érzelmi elköteleződés (és egy csipetnyi kalandvágy) miatt sikeresen alakultak a Távol-Keleti beszerzéseink, és mindvégig élveztem, élvezem ezzel foglalkozni. Ma már több cégnek is segítek az importálásban, továbbá itt a Minneren szakértősködök a témában.