5 munkahely, amit már robotizáltak. A szakácstól a targoncásig

Dátum

Megosztás

Teljes munkahelyeket robotizálni? Elsőre túlzásnak hangzik, de például a pizzarobot 100%-ban kiváltotta a szakács munkaerőt. Kell-e félni a robotizálástól? Kell-e szidni a robotot, mondván milyen világban élünk már (emberi élet smafu, csak a pénz)? Születnek-e új munkahelyek? Ez foglalkoztatott akkor, amikor ennek a témának merültem alá az utóbbi időben.

Kezdjük a példákkal! Úgyis az érdekel téged, majd nézzük meg a kérdésekre a válaszokat.

1. Egy pizzázó, ami robotizálta a szakácsait

Hacsak a programját nem törik fel hackerek, akkor nem fordul az elő, mint a Mekinél, hogy a munkatárs a földön taposva készítette el a húspogácsát (napokban volt).

Egy éttermes / szakács csoportban lepődtem meg, hogy milyen pozitívan nyilatkoztak a robot pizzakészítő fejlesztésről. Mindkét oldalról, tehát munkavállalói és üzemeltetői oldalról is. Feltettem magamban a kérdést, hogy lehet nem is baj? Legalábbis olyan területen álltak munkába, ahol a munkavállalók nem a legjobb munkát végezték, ahol nagy a fluktuáció. Azt is mondhatjuk, munkát nagyon nem vesz el.

A Párizsban található Pazzi pizzéria a pizzakészítés összes munkafolyamatát robotizálta. Gyúrástól a sütőbe helyezésig 45 másodperc telik el. A sütő egyszerre hat pizzát tud készíteni, óránként nagyjából hatvanat. 

Nézd meg a videót! (Youtube link)

2. Targonca a Gyermelyi gyárban

A Jungheinrich önvezető targoncája emberi beavatkozás nélkül, a nap 24 órájában képes tenni a dolgát. Több ilyen intelligens targonca üzemel például a Gyermelyi tésztagyárában, ahol naponta akár 300 kilométert is megtehetnek anélkül, hogy zavarnák egymást, vagy veszélyeztetnék az üzemben dolgozó emberek testi épségét. 

A fejlett szenzoroknak köszönhetően a targoncák tökéletesen képesek együtt dolgozni a „humán” kollégákkal, az ilyen területen dolgozókat pedig rövid képzéssel fel lehet készíteni a gépekkel való együttműködésre.

Nézd meg a videót (Youtube link)

3. Irodai adminisztráció RPA robotokkal

Először azt hihetnénk, hogy az irodai munkát annyira nem veszélyezteti ez a robotizálás. Aztán egyik napról a másikra a robotizált folyamat-automatizáció egyre több helyre tör be. Ez egyébként egy ebből a találmányából milliárdossá avanzsált leggazdagabb románnak úriembernek is köszönhető (UiPath).

Példa: Hazai bankok RPA robotokkal oldották meg az adminisztrációt

A 2021-es ötletekben hívtam fel a figyelmeteket az RPA-ra, vagyis a folyamat-automatizációra. Lényegében betanítjuk a robotot egy művelet elvégzésére a gépen. A K&H Bankról már beszámoltam, hogy 30 robot egy év alatt 20 millió apró feladatot végzett el náluk. Na és itt az OTP is, akinél szintén alkalmazták a román milliárdos UiPath megoldását. 

  • A bank több tízmillió forintot spórolt a munkaórák kiváltásával, a fejlesztés 3-4 napon belül megtérült
  • Az ügyintézőknek nem kellett rohamtempóban elvégezniük egy monoton, repetitív munkát
  • Az ügyfelek gyors és hibamentes szolgáltatást kaptak, a robotok ugyanis lényegében hiba nélkül dolgoznak a nap 24 órájában – 

RPA robotokról cikk: A robot lemásolja azt, amit csinálsz a gépen. Taníthatod, amire akarod! Mi az az…

4. WalMart robotjai

A WalMart 5 kamerával felszerelt Bossa Nova készüléket használ. A robotok végigbarangolják a sorokat és figyelmeztetéseket küldenek az alkalmazottak kézi készülékeire, ha egy termék kifogyott. Így segítenek megoldani készletezési problémákat, amely a kiskereskedőknek évente az IHL Group kutatása szerint mintegy 1 milliárd dollárjába kerül.

Nézd meg videón (Youtube link)

A Walmart a maga részéről következetesen állította, hogy robotjai elősegítik az alkalmazottak áthelyezését a kevésbé monoton munkakörökbe és nem vezetnek a munkahelyek megszüntetéséhez.

5. Webshippy robotizált polcai, logisztikája

Az e-kereskedelem eszméletlen ütemben nő idehaza is. A GKi Digitál friss számai szerint 2021 első félévében 27,9 millió darab belföldi rendelést bonyolítottak le a hazai e-kereskedelmi szereplők. Ez óriási szám, és ebből elég nagy szeletet hasít ki a Webshippy fulfillment logisztikai cég is, akik kiszervezett logisztikával foglalkoznak.

Néhány hónapja jelentették be, hogy már aktívan használják a raktáraikban a robot technológiát. Az alábbi videóban is látható, ahogy a komissiózást (csomagösszeállítás) segítik elő a munkatársaknak. Tehát amikor egy webáruház rendelését készítik elő, akkor a komissiózás részhez a robot odahozza az adott polcot, amin az adott termékek találhatók.

Nézd meg a videó (Youtube link)

Tudsz te is ilyen példát? Küldd el nekünk e-mailben (info@minner.hu), vagy Minner FB-jának írj chaten!

+1. Itt a felhőkarcoló tisztító robot

Már itt felmerülhet a kérdés persze, hogy eddig ezt miért nem robotizálták. De bizony ez még csak most történt meg.

Skyline Robotics ablakmosó robotot helyzett üzembe több nagyvárosban is. A robotizálás célja az is volt, hogy a munkaerőproblémát kezelni tudják, mert a a munkavállalók mintegy 74 százaléka 40 év feletti és a fiataloknak ez nem vonzó munkakör. Az Ozmo névre keresztelt robot előnye, hogy nem tart sem ebéd, sem cigarettaszünetet, mosdóba sem jár és el sem fárad, így egységnyi idő alatt sokkal több ablakot tud megtakarítani, mint az ember.

+2. Önvezető traktor, mobillal irányítható

2022-ben a Las Vegas-i elektronikai kiállításon mutatta be önvezető móddal rendelkező traktorját a John Deere. A gyártó nem egy új traktort készített, hanem a 8R 410 nevű modelljét bővítette önvezető üzemmóddal: 12 sztereó kamerát szereltek a jármű első és hátsó részére. Egy mobillal irányítható, indítható, kezelhető. Egyetlen 8R traktorért és a hozzá tartozó ekéért 500 ezer dollárt, vagyis kb. 160 millió forintot kell fizetni. A rendszer további nagyjából 50 ezer dollárba (mintegy 16 millió forintba) kerül, melyet ugyancsak a John Deere biztosít. 

700 ezer ember munkája automatizálható, robotizálható itthon

A bekezdés címéhez hozzátartozik még, hogy több százezer digitálisan felkészült munkavállaló hiányzik itthon. 

„Senki ne lepődjön meg, ha gépies munkáját holnap már a gépek végzik – ezzel mindenki jobban jár, hosszabb távon még az érintett munkavállaló is, mert amennyiben hajlandó fejleszteni a kompetenciáit és a tudását, új és magasabb hozzáadott értéket termelő munkakört vagy munkahelyet kereshet” –

nyilatkozta a Qubitnek Both Vilmos, a digitális gazdaság szereplőit képviselő IVSZ iparági szövetség elnöki tanácsadója. 

Az elemzések szerint leginkább az adatbeviteli, az adminisztrációs, a könyvelői, a bérszámfejtői, valamint a gyári és összeszerelési munkakörök helyettesíthetők a technológia által.

Adóztassuk meg a robotokat? „Robot munkavállalókat?”

Teljes állásokat vesznek már át a robotok. Láthattad már korábbi cikkünkben is, hogy akár egy konyhai kisegítő munkáját, vagy targoncás pozíciót, és még az irodai munkát is helyettesíteni lehet már robottal. Néhány hete beszéltem a Syrius hegesztés technológiával foglalkozó magyar márka vezetőjével, aki elmondta, hogy néhány év múlva már hegesztőrobotok állnak munkába. Felvetődik a kérdés, hogy azok a cégek, akik az egyes munkaköröket robotokkal le tudnak váltani vajon fizessenek-e valamilyen extra adót?

  • A Bruegel tanulmánya szerint szükség lesz az adóztatásra
  • Egyrészt a nagyobb cégek a versenyt torzítják, hogy míg ők nem fizetnek a munkabér után járulékot, adót, sőt hatékonyabban működnek, addig a kis cégek ezzel nem tudnak élni.
  • A kisebb cégeknél viszont pont előny lehet a robotizálás, hogy felvegyék a versenyt, tehát őket még sem kellene adóval büntetni.
  • Lehet, hogy csak egyes ágazatokra kell kivetni?
  • Jönnek a digitális adók?
  • Frissítem is ezzel a résszel az alábbi cikket. Meglegyen később is.

Forrás: Minner, HVG, G7, GS1 Qubit, GKI

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!