KezdőlapVállalkozás7 pszichológiai trükk, hogy az emberek azt tegyék, amit szeretnél. Üzleti cikk

7 pszichológiai trükk, hogy az emberek azt tegyék, amit szeretnél. Üzleti cikk

-

Igen, a következő tippek manipulációnak is tűnhetnek. Vannak olyan dolgok, cselekvések, amikkel nagyobb eséllyel tudjuk akaratunkat átvinni a másik emberre. Hogy ez manipuláció-e? Igen, részben az, de tudnod kell, hogy senkit nem tudsz rávenni olyanra, amit egy kicsit ne akarna. Az alábbi technikákat használva sokkal jobban tudsz majd tárgyalni, vagy éppen eladni (figyelem, ezeket online kommunikációban is alkalmazni lehet).

1. Ragadd ki a környezetéből a tárgyalópartnert
A “saját háza” táján az ember sokkal önzőbben viselkedik. Igaz ez a tárgyalások során is, amikor a tárgyalópartnerrel a saját irodájában, vagy tárgyalójában vagytok. Ragadd ki onnan, találkozzatok például egy kávézóban, vagy étteremben. Sokkal könnyebb lesz érvényesíteni a te akaratodat is.

2. Tegyél szívességet 
Segíts bárkinek, bármiben, vagyis tegyél olyan szívességet, ami igazából számodra nem megerőltető. Ezzel eléred, hogy kötelességüknek érezzék, hogy viszonozzák azt. Ami később jól jön. Tudod, amolyan Keresztapásan:

Egy napon, ami talán el sem jön soha, majd én is kérek tőled valamit.

Persze, ezt ne mondd neki!

3. Utánozd az emberek testbeszédét, ezzel ráveheted őket, hogy jobban kedveljenek
Ez tetszik a legjobban az ötletek között. Csak néhány mozdulatát utánozd, testtartás, kéztartás… és ő észre sem fogja venni, de tudat alatt már jobban is kedvel téged.
Sőt ennél még érdekesebb az, amit rajtam is alkalmaztak már. Ha valakivel gyorsan egy hullámhosszra akarsz kerülni, akkor sétáljatok egymás mellett. Erről itt írtam: Egy hóbortos cégvezető? Fel-alá sétáltunk egy plázában az üzleti megbeszélésen. Tudod miért? – Kapcsolatépítés…

4. Beszélj gyorsan
Ha éppen érvelned kell, vagy éppen a döntés előtt vagytok, érdemes gyorsabban beszélned. Ezzel nemcsak határozottabbnak tűnsz, hanem szinte ellehetetleníted a tárgyalópartneredet, hogy megfogalmazza az ellenérveit. Ha valaki viszont alapból egyetért veled, akkor jobban teszed, ha lassabban beszélsz.
Tempó: érdekesség, hogy amilyen tempóban beszélünk, a beszélgető partnerünk is átveszi rövid időn belül. Ezt használd ki! Salesben mi mindig használni szoktuk, mert időnként rá kell pörgetni az embereket a termékre/szolgáltatásra, lelkesedést lehet elérni náluk.

5. Beszélj arról, hogy a tárgyaló partnered mit nyer
Fogalmazz úgy, hogy érezze a tárgyalópartnered az előnyét az üzletnek. Például, ha megpróbálsz eladni egy autót, mondd azt, hogy: „Neked adom a kocsimat 1000 dollárért”, ahelyett, hogy azt mondanád: „1000 dollárt kérek a kocsiért.”

6. Tegyél ki képet szemekről, mert ezzel ráveheted az embereket, hogy etikusan viselkedjenek
Kelts az emberekben olyan benyomást, hogy azt érezzék, figyelik őket, azzal, hogy kiteszel egy képet, ami szemeket ábrázol. Mennyire ösztönösen viselkedünk már. Nem?

7. Ha idősebb emberek szerepelnek képeken, akkor
az emberek átlagosan lassabban fogják elvégezni a tevékenységet. Például egy tartalom elolvasását, videó megnézést. Ha sportos képet látnak, akkor pedig gyorsabban.


Továbbá ez is érdekelhet: Így mondj el egy rossz hírt, hogy az ne tűnjön annyira rossznak

Forrás: Business Insider,

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek