A befektetők nem Zoom-on beszélnek egymással, ügyfeleikkel, hanem Cisco Webex-en

Dátum

Megosztás

A Zoom videokonferencia megoldásról biztosan hallottál az elmúlt hónapokban. Hirtelen sokan kezdték el használni, majd egy adatvédelmi botrány vetett véget a szárnyalásának. A részvénye 50%-ot is emelkedett, miután először ezt kezdték el használni a tanárok, munkavállalók a távmunkában… Sok kezdő befektető tapadt rá a Zoom-ra. Nem azt mondom, hogy nincs benne potenciál, hanem azt mondom, nézzünk ki kicsit a dobozból. A távmunka a kutatások szerint velünk maradhat a következő években. Erre utaló jel, hogy a németek törvénytervezetet nyújtanak be, amely biztosítja az otthonról történő munkavégzés jogát az alkalmazottaknak, akár egész héten vagy heti egy-két napon. Nos, itt láthatjuk, hogy az egyik nagy piaci nyertesei ennek az ilyen távmunka megoldások. És itt most térjünk is rá a Cisco-ra, mert a nagyvállalatok ezt használják. Zoom vs Cisco részvény.

Röviden: A Zoomot bár sokan letöltötték, az adatvédelmi botránya miatt sokan visszaléptek és kerestek más alternatívát. A Facebook is bejelentette, lehetővé teszi a Messenger-en belül azt, hogy akár 50 fő is beszélgethessen egyszerre. Ez máris letörte a Zoom szárnyalását. Közben itt a Cisco-nak a Webex megoldása, amit már 1995 óta fejlesztenek és használnak a nagyvállalatok. Sokkal piacképesebb üzleti modellhez kapcsolódik így az ő videokonferencia megoldásuk.

A Facebook új Messenger funkciója, hogy akár 50 fő is tud egy időben beszélgetni. Amikor ezt a FB bejelentette a Zoom részvényei azonnal esni kezdtek.

A Facebook új Messenger funkciója

Zoom vs Cisco részvény

A koronavírus okozta leállások előtérbe hozták a vállalkozásoknál a különböző digitális munkavégzéshez kapcsolódó megoldásokat. Ilyen a Zoom, vagy a Cisco Webex, de ide soroljuk a Microsoft Teams megoldást is, vagy például a Skype-ot (A Teams, és a Skype is a Microsoft tulajdona). A digitális kollaborációhoz, közös munkához kapcsolódó megoldások a szokásos növekedési ütem 2-3, sőt akár 10-szeresét is elérik idén, és meg is marad jóval magasabb szinten, mint a válság előtt. A vállalkozások az aktuális helyzet miatt kipróbálták ezeket a megoldásokat és rájöttek, a digitalizáció tényleg segíti őket. A Microsoftról volt már szó korábban, sőt a Cisco-ról is írtam, hogy milyen sok készpénzzel rendelkeznek, amivel bőven átvészelik a gazdasági visszaesést, sőt felvásárlásokat is tudnak eszközölni (amire láttunk is példát).

Figyelem! A tőzsdéken újabb árfolyam zuhanás jöhet a következő hónapokban. Így óvatosan a részvény befektetéssel! A jó befektető részletekben fektet be! Így a kockázatot porlasztja (csökkenti), a lehetőségeket meg tudja fogni.

Zoom részvény

 • A Zoom impozáns növekedést ért el az elmúlt hónapokban. Könnyű volt beüzemelni, működik böngészőből, sok helyen jelezték leggyorsabban beüzemelhető online videochat platformként. (Fotó: Zoom)
 • Miután kijött az adatvédelmi botránya, állami szervek tiltották meg a belső használatát, továbbá nagyvállalatok is. A botrány az volt, hogy kínai szervereken is átmentek az adások, továbbá volt olyan hiba, hogy bárki be tudott csatlakozni a beszélgetésbe, ha beütött egy véletlen ID-t. Például a Google is letiltotta a munkatársak gépeiről a Zoom használatát.
 • Felhasználószámban óriási ugrást csinált. 10 millió felhasználója volt még januárban, márciusra ez már 200 millió volt.
 • A cég nyereséges, és biztosan ez a negyedév is jól sikerül, vagyis emelkedik picit. Ugye most ingyenessé tette, a fizetős verzió korlátozásait részben eltörölte. Tehát most inkább ingyen használják az emberek. Az előfizetés a rendszerre egyébként 15-20 dollár/hó.
 • Jelenleg az árfolyam P/E rátája már 1800-nál jár. Egy jól teljesítő részvény P/E rátája jelenleg 20-30 között van. P/E jelentése – egy részvényre jutó eredménye – price / earnings. Ebből látjuk, hogy éppen egy részvény túlárazott. Most ez soknak tűnik, ezért is torpant meg az árfolyam, a következő jelentés már lejjebb viheti ezt a mutatót, ami ismét egészséges szintre viheti a P/E-t. A több mint 100-as P/E ráta azt jelentheti, hogy túlárazott a részvény.

A Zoom részvény árfolyama

Cisco részvény

 • Az egyik legnagyobb tech cégnek a Cisco-nak is van online konferencia megoldása. A több milliárd dollár értékű cégek nem is gondolkodnak rajta, hogy használják-e a Zoom-ot, mert már több éve a Cisco Webex-t használják. Még filmekben is láthattad.
 • Sajnos adatokat nehéz volt találni a Cisco Webex használóiról, de egy biztos, január óta megkétszereződött a rendszeren belüli beszélt percek száma (Forrás: Statista)
 • Árban hasonló a Cisco Webex, mint a Zoom. 15-25 €/hó
 • Viszont a cég már régóta fejleszti, nagyobb múltja van, sőt! A Cisco megvette Voicea hangalapú asszisztens megoldást. És már be is integrálták a Cisco Webex-be. Segíti a meetingek szervezését, lebonyolítását, mindezt mesterséges intelligenciával. A céget 2016 október 1-jén alapították. Ez gyors volt! Kellett is, mert a Cisco digitális megoldásait is egyre több cég veszi igénybe, sokáig velünk marad a home office, vittek a rendszerbe most produktivitással kapcsolatos megoldást.
 • A Cisco azért került a látóterünkbe még jobban, mert van 33 milliárd dollár készpénze, amit be is tud fektetni például felvásárlásokba, ha nagyobb recesszió lenne, a kieső bevételeket ellensúlyozza. Több mint 2 évig tudná fedezni a költségeit ebből a pénzből egy recesszió esetén.
 • P/E rátája 15,42. Ami egy egészséges szinten van, stabil cég,
 • Azért veri várakozásban a Zoomot, mert a nagyvállalatokra fókuszál. Üzleti modellje sokkal összetettebb. Az alábbi ábrán látod a 2019-es eredményeit, termékeik és a bevételeik megoszlását. $B = milliárd dollár
 • A Minner 2020-as tőzsdekrach stratégiájába a Microsoft mellé a Cisco is bekerült. A következő hónapokban építem fel a befektetéseimet a cégbe. Tele van pénzzel, digitális piacon van, stabil cég. Jó áron van most is, ha jön egy esés még a tőzsdekrach újabb hullámában, akkor is potenciál van benne.

Cisco részvény árfolyam

Ha lenne egy újabb esés valahol a 30 és a 23 dollár közé eshet be az árfolyam, erre is fel kell készülni.

Itt folytasd!

Forrás: Jogászvilág – német távmunka
SG.hu – Facebook újítása,
HWSW – Zoom adatvédelmi botrány
Fotó: Kiemelt kép: Gabriel Benois / Unsplash, Zoom.us, Cisco

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!