A BioTechUSA Facebook marketingjének elemzése

Az a jó az ilyen Facebook marketing esettanulmányokban, hogyha az adott cég marketingje nem jó, akkor motivál, hogy ennél tudunk jobbat. Ha pedig jó ötleteket látunk, akkor inspirál az adott cég marketing tevékenysége. Utóbbival találkozunk a BioTechUSA FB oldalán, ami után egyszerűen te is azt fogod érezni, hogy:

Most azonnal nekiállok egy marketing kampányt csinálni!

Tudtad, hogy a BioTechUSA bár amerikai márka, de magyar cég? Így máris nagyobb motivációval olvasod.

Egyébként mi ez? Megnézzük, hogy kívülről mit látunk egy adott cég Facebook marketingjében. Annyit látunk, amennyit a fogyasztók, de mindezt marketinges szemmel vizsgálva. A példák alapján számodra új ötletek születnek, amiket fel tudsz használni a marketingedben.

A BiotechUSA Facebook jelenlétének elemzése

Röviden:

 • Az oldal: Biotech USA Magyarország https://www.facebook.com/biotechusa/
 • Vizsgált időszak: 2020. január
 • Facebook követők száma: 183 000 követő
 • Aktív a Facebook oldala?: aktív – napi 2 poszt
 • Felfedezhető kampány rajta (összefüggő posztok): Igen 
 • Közönség aktivizálása, bevonása: Magas – A kommentek generálásán túl a FB-ot használják, hogy a felhasználók maguk gyártsanak tartalmat (lásd lenn bővebben).
 • Akciók / sales sűrűsége: Nem zavaró
 • Facebook hirdetések: Megfelelő mennyiségű. Jelenleg éppen 37 különböző hirdetésük fut. Igaz látszik, hogy munkaerőhiányban szenvednek, sok hirdetésük erről szól.
 • Felhasználók érkeztetése, átnavigálása: Minden posztnál van link, ami a weboldalra mutat (call to action)
 • ChatbotVan
 • Pontszám: 10/9,5 pont (Összehasonlításként: egy átlagos hazai cég Facebook marketingje 10/3 szinten van.)

Organikus posztok

Láthatóan minden hónapban van kiemelt téma, ami köré kampányt terveznek. A januári időszakban felhívást intéztek a követők felé. A legnagyobb átalakulást keresték a vásárlóik között.

A vevőik egy landing page-re érkeztek, ahol minden információt megkaptak, majd ott tudtak jelentkezni rá (ezt a promóciós oldalt a cikk végén láthatod látod). Az ilyen kampányokban az a jó, hogy hirdeted magát a felhívást, tudsz rá több posztot is készíteni, majd utána a felhasználók által beküldött képeket, átalakuló sztorikat meg lehet osztani. Megmozgatod a közönséget, vásárlóidat. Ez így több is mint egy vásárlói vélemény, ún. social proof eszköz, amit “társadalmi igazolás”-nak fordítanánk magyarra. Erősíti a vásárlói bizalmat, sokszor már csak ez kell, hogy átlendüljön a vásárlás irányába az érdeklődő vagy éppen ez segíti rá a döntés szakaszra. Mármint látja, hogy más vásárló csinált valamit, elért valamit. Ösztönösen még össze is köti a termékkel. Ennél a területnél pedig még fontosabb, hogy egymást motiválják.

Láthattunk új termék beharangozót is. Bár sok termékük van, valószínűleg azért nem posztolnak róla többet és nem fő termék. Ha új terméked van, annak a legkönnyebb a marketingje. A vásárlók keresik az újdonságokat.

Változatos posztok – Ha a legjobb elérést akarod, akkor változatos posztformátumokkal dolgozol, ahogy a BioTechUSA. Kép, videó, link poszt aztán újra képes poszt… Ezzel segíted a FB algoritmusát, sőt mi magunk is szeretünk változatosan tartalmat fogyasztani.

Kampányok – Januárban az átalakulás sztorik begyűjtésére volt kampány, aminek eredményét már februárban meg is osztják a követőkkel. Van benne sztori, előtte-utána kép…
Februárban viszont már új kampány indult. Így szerepel egy posztban: “Mivel ebben a hónapban a fő témánk a fogyás…”
Annyira jó ezt olvasni! Ez a marketing! Kampányolj te is egy témára, termékkategóriára, új termékre, évszakra….! Készíts több posztot, hirdesd (fizetett hirdetés). Sőt ha igazán profi akarsz lenni, akkor még plusz landing page-t, vagyis promóciós oldalt is készítesz hozzá. Nem kell szigorúan havonta kampányt készítened, lehet az akár 2 hónapon át tartó is, akár mellécsapva speciális ajánlat.

10/9,5 pont

Csak azért vontam le egy pontot, mert nincsen Facebook csoportjuk. Ha még azt is bevezetik, akkor 10 pontból 11-et fogok adni nekik. Mindent megcsinálnak azon kívül, amit ki lehet hozni ma a Facebook marketingből. Megfelelő mennyiségű posztok, kampányok, minőségi képek, érdeklődők megfelelő terelése, kommunikációs összhang.

Az egyik kampányuk landing page-e

Az ilyen promóciós oldalt érdemes akár egy-egy termékre, ajánlatra, kampányra is elkészíteni, nagyon jól konvertálnak. Erről itt olvashatsz bővebben: Melyik jobb? Több terméket hirdetni vagy egyet? Mikor vásárolnak többen?

Fotó: BioTechUSA

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant
 • Tarts kreatív szünetet! Tehát ha kávézol, ebédelsz, vagy csak fújsz egyet, ne a telefonodat nyomkodd, hanem merülj el a gondolataidban, ötletelj bármin! Ha csak egyszer megcsinálod ezt minden munkanapon, rutinná, szokássá alakulhat, és sziporkázhatnak a jobbnál jobb ötletek!
 • Fordíts kellő időt a magánéletedre, a családodra. Akár egy vasárnapi ebédnél történő beszélgetés is lehet motiváló, vagy ha pár mondatban megemlíted, hogy éppen mit csinálsz, előfordulhat, hogy a nagymama olyan nem várt (sokszor evidens) ötletet mond, amire nem is gondolnál.
 • Sétálj többet, hallgass zenét munka előtt és munka után, mondjuk a kocsiban vagy a buszon.
 • Ha megrekedsz egy ponton, vagy nem jön az ihlet, tedd fel a vállalkozásoddal kapcsolatos kérdésedet Facebook csoportokban! Ehhez javasoljuk a MinnerExtra-t, ahol egy összetartó, erős közösség segít naponta több vállalkozónak építő jellegű kommentekkel és tippekkel.
 • Végül, de nem utolsó sorban: pihenj eleget, és ha van rá mód, utazz sokat, különösen akkor, ha a cégedet nemzetközi piacra szeretnéd vinni.
MinnerInstant

Azok az emberek, akik munka után valamilyen szabadidős tevékenységet végeznek, például sportolnak, könyvet olvasnak vagy kedvenc hobbijuknak élnek, másnap produktívabbak a munkahelyükön (erről kutatást is találsz a Minneren). Persze tudom, itt jön az a rész, hogy „kinek van erre ideje?”, de a mentális higiénia az, ami a vállalkozásodnál is fontosabb tényező. Ráadásul, ha aktívan pihensz, vállalkozóként nem fog az agyad megállás nélkül a bizniszen pörögni, és ha eléggé lefárasztod magad, az elalvás is könnyebben megy majd. Tudom, hogy ehhez hasonló tippek milliónyi jutnak el hozzád nap mint nap, de itt most tényleg rólad és az egészségedről van szó. Ha te nem vagy a toppon, a vállalkozásod sem lesz. Azt is megértem, ha hobbiként tekintesz a céges teendőidre, de itt kifejezetten az a cél, hogy ettől most elvonatkoztass és foglalkozz bármi mással, ami egyben hasznos is.

Pár hobbi ötlet, ami a gondolkodást, kreativitást is fejleszti:

 • Lego-zás
 • Keresztrejtvény, Sudoku, Póker
 • Rajzolás, festés
 • Barkácsolás, kertészkedés
 • Hangszeren játszás
 • Írás, blogolás, vlogolás
 • Nyelvtanulás

Görgess lejjebb további napi 1%-os küldetésekért!

MinnerInstant

Ipari ingatlanok, ipari telkek, pörög az ingatlan piac ezen a területen.

Úgy beindult a magyarországi e-kereskedelem, hogy elfogynak a raktáraknak való telkek – HVG
Soha nem látott mértékben nőtt a kereslet a jó helyen lévő, nagy ipari telkek iránt – írta az Mfor.hu. A jelenségnek egyértelműen a koronavírus-járvány alatti e-kereskedelem gyors felfutása az oka. A portál azt is írja, hogy a telekárak a járvány másfél éve alatt legalább 20-40 százalékkal nőttek, és ma már nemcsak a raktárakat, csarnokokat fejlesztők, hanem a végfelhasználók is a vevők között vannak.
A lap megszólaltatta VLK Cresa befektetési igazgatóját, Takács Pétert, aki azt mondta, hogy

egyre több hazai és külföldi ingatlanfejlesztő szeretne pozíciót fogni, vagyis olyan területet vásárolni, ahol aztán logisztikai központot, gyártócsarnokot, raktárt hoz létre, és bérbe adja azt.

Emlékszel mit írtam arról, hogy mi történne, hogyha az Amazon bejönne Magyarországra? Pont az ilyen telkek, logisztikai központok felértékelődéséről írtam. Nos ez most a 2020-as e-kereskedelmi boom miatt pörgött fel jobban, mintha az Amazon jött volna. Olvasd el azt a cikket is! 

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!

MinnerInstant

Tavaly csődöt jelentett, több milliárdos tartozás, dühös partnerek, vevők, sőt emiatt még egy Minneres üzleti ötlet is született (lásd itt).

Hogy áll most?

 • Túl élte a csődöt
 • Csak a fele tartozást kell kifizetnie a hitelezők, partnerek felé.
 • A látogatottsága a tizedére csökkent, korábban havi 750-900 000 -szer nyitották meg a felhasználók a Bónuszbrigád oldalát, ma már csak alig havi 75 000-szer. Egy kisebb kuponos oldallá zsugorodott.
 • Szerződés kötött olyan platformokkal, mint a jegy.hu, hogy feltöltsék ajánlatokkal az oldalt.
 • A Facebookon már tiltják a kommentelési lehetőséget. Láthatóan sokan dühösek még (joggal).

A BónuszBrigád üzleti modellje alapjaiban hibás, ami egy következő hasonló esetet hozhat. Lényegében nem kezelik külön partnerek pénzét. Pedig egyébként még adózás szempontból is jobban tennék, ha letétként kezelnék.

Ugye! Érdemes elolvasni a cikket, ötletet! Piaci rés lett a hazai kuponos oldalak piacán. Te indítod a következőt? Üzleti ötlet…

MinnerInstant

Már 7 éves a Minner, és most is még egy újabb szintre került az oldal. Ebben a szegmensben a leglátogatottabb hazai oldal, így kell is villantani, diktálni a trendet. Ezt egyébként nem nagyon mondja el itthon senki a vállalkozóknak, de valóban nincs olyan, hogy a vállalkozásod kész van (Minneren írunk erről természetesen).

Folyamatosan újítani kell, akár az üzleti modellt, akár új terméket létrehozni, akár más területen. Én egy olyan média oldalt üzemeltetek, amihez hasonló még nem volt itthon, sőt ennyire nem foglalkoztak azzal, hogy például mi is legyen a menüben, hogyan is olvasnak a felhasználók, mi a rutinjuk. Nincs előttem minta, de talán ez jó is, mert nincs mi bekorlátozzon.

Sokan szokták kérdezni, hogy: “Milán, mi a lelkesedésed titka, hogy tudod már több éve ugyanazzal a lendülettel csinálni a vállalkozásodat?” – A válasz több is lehet, és nem lennék én, ha nem csak annyival intézem el a választ, hogy szeretem, amit csinálok. Főleg, mert azért vannak pillanatok, amikor… …. …
A válasz: pont az ilyen kis újítások, akkora lendületet adnak nekem, az oldalnak, és most már a munkatársaknak is, ami azonnal átvált lelkesedéssé.

Most éppen egy új menüpontot helyeztünk el az oldalra, aminek röviden ezt a nevet adtuk: Hol tartok Igen, ezzel az olvasó a vállalkozása életciklusa alapján tud a cikkeink közül szemezgetni. Új aloldalakat hoztunk létre. Majdhogynem egy újragondolt tartalomjegyzék. És, hogy a legjobb élmény legyen a Minneren lenni, mindezt megfelelő dizájnnal tálaljuk.

Az új aloldalakat elneveztük:


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek