A BioTechUSA Facebook marketingjének elemzése

Dátum

Megosztás

Az a jó az ilyen Facebook marketing esettanulmányokban, hogyha az adott cég marketingje nem jó, akkor motivál, hogy ennél tudunk jobbat. Ha pedig jó ötleteket látunk, akkor inspirál az adott cég marketing tevékenysége. Utóbbival találkozunk a BioTechUSA FB oldalán, ami után egyszerűen te is azt fogod érezni, hogy:

Most azonnal nekiállok egy marketing kampányt csinálni!

Tudtad, hogy a BioTechUSA bár amerikai márka, de magyar cég? Így máris nagyobb motivációval olvasod.

Egyébként mi ez? Megnézzük, hogy kívülről mit látunk egy adott cég Facebook marketingjében. Annyit látunk, amennyit a fogyasztók, de mindezt marketinges szemmel vizsgálva. A példák alapján számodra új ötletek születnek, amiket fel tudsz használni a marketingedben.

A BiotechUSA Facebook jelenlétének elemzése

Röviden:

 • Az oldal: Biotech USA Magyarország https://www.facebook.com/biotechusa/
 • Vizsgált időszak: 2020. január
 • Facebook követők száma: 183 000 követő
 • Aktív a Facebook oldala?: aktív – napi 2 poszt
 • Felfedezhető kampány rajta (összefüggő posztok): Igen 
 • Közönség aktivizálása, bevonása: Magas – A kommentek generálásán túl a FB-ot használják, hogy a felhasználók maguk gyártsanak tartalmat (lásd lenn bővebben).
 • Akciók / sales sűrűsége: Nem zavaró
 • Facebook hirdetések: Megfelelő mennyiségű. Jelenleg éppen 37 különböző hirdetésük fut. Igaz látszik, hogy munkaerőhiányban szenvednek, sok hirdetésük erről szól.
 • Felhasználók érkeztetése, átnavigálása: Minden posztnál van link, ami a weboldalra mutat (call to action)
 • ChatbotVan
 • Pontszám: 10/9,5 pont (Összehasonlításként: egy átlagos hazai cég Facebook marketingje 10/3 szinten van.)

Organikus posztok

Láthatóan minden hónapban van kiemelt téma, ami köré kampányt terveznek. A januári időszakban felhívást intéztek a követők felé. A legnagyobb átalakulást keresték a vásárlóik között.

A vevőik egy landing page-re érkeztek, ahol minden információt megkaptak, majd ott tudtak jelentkezni rá (ezt a promóciós oldalt a cikk végén láthatod látod). Az ilyen kampányokban az a jó, hogy hirdeted magát a felhívást, tudsz rá több posztot is készíteni, majd utána a felhasználók által beküldött képeket, átalakuló sztorikat meg lehet osztani. Megmozgatod a közönséget, vásárlóidat. Ez így több is mint egy vásárlói vélemény, ún. social proof eszköz, amit „társadalmi igazolás”-nak fordítanánk magyarra. Erősíti a vásárlói bizalmat, sokszor már csak ez kell, hogy átlendüljön a vásárlás irányába az érdeklődő vagy éppen ez segíti rá a döntés szakaszra. Mármint látja, hogy más vásárló csinált valamit, elért valamit. Ösztönösen még össze is köti a termékkel. Ennél a területnél pedig még fontosabb, hogy egymást motiválják.

Láthattunk új termék beharangozót is. Bár sok termékük van, valószínűleg azért nem posztolnak róla többet és nem fő termék. Ha új terméked van, annak a legkönnyebb a marketingje. A vásárlók keresik az újdonságokat.

Változatos posztok – Ha a legjobb elérést akarod, akkor változatos posztformátumokkal dolgozol, ahogy a BioTechUSA. Kép, videó, link poszt aztán újra képes poszt… Ezzel segíted a FB algoritmusát, sőt mi magunk is szeretünk változatosan tartalmat fogyasztani.

Kampányok – Januárban az átalakulás sztorik begyűjtésére volt kampány, aminek eredményét már februárban meg is osztják a követőkkel. Van benne sztori, előtte-utána kép…
Februárban viszont már új kampány indult. Így szerepel egy posztban: „Mivel ebben a hónapban a fő témánk a fogyás…”
Annyira jó ezt olvasni! Ez a marketing! Kampányolj te is egy témára, termékkategóriára, új termékre, évszakra….! Készíts több posztot, hirdesd (fizetett hirdetés). Sőt ha igazán profi akarsz lenni, akkor még plusz landing page-t, vagyis promóciós oldalt is készítesz hozzá. Nem kell szigorúan havonta kampányt készítened, lehet az akár 2 hónapon át tartó is, akár mellécsapva speciális ajánlat.

10/9,5 pont

Csak azért vontam le egy pontot, mert nincsen Facebook csoportjuk. Ha még azt is bevezetik, akkor 10 pontból 11-et fogok adni nekik. Mindent megcsinálnak azon kívül, amit ki lehet hozni ma a Facebook marketingből. Megfelelő mennyiségű posztok, kampányok, minőségi képek, érdeklődők megfelelő terelése, kommunikációs összhang.

Az egyik kampányuk landing page-e

Az ilyen promóciós oldalt érdemes akár egy-egy termékre, ajánlatra, kampányra is elkészíteni, nagyon jól konvertálnak. Erről itt olvashatsz bővebben: Melyik jobb? Több terméket hirdetni vagy egyet? Mikor vásárolnak többen?

Fotó: BioTechUSA

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!