A Borháló Facebook marketingjének elemzése

Dátum

Megosztás

A bor hálás téma lehet a közösségi média marketingben. Ott van benne a szezonalitás, ételhez hozzákapcsolható és önmagát is eladja a téma. Most a Borháló közösségi média oldalát elemeztem. Már márciusban írtam róla, hogy a Borháló weboldala elavult (több más céggel egyetemben) és frissítésre szorul és lám most decemberre már egy mobilbarát weboldal fogad minket, ami egészen biztosan megtöbbszörözi a cég konverzióit, vagyis vásárlásainak számát. És akkor nézzük hogyan idomul ehhez a Facebook kommunikációjuk!

Egyébként mi ez? Megnézzük, hogy kívülről mit látunk egy adott cég Facebook marketingjében. Annyit látunk, amennyit a fogyasztók, vevők, de persze marketinges szemmel vizsgálva. A példák alapján számodra új ötletek születnek, amiket fel tudsz használni a marketingedben.

Nehéz hazai piacon jó közösségi média kampányokat találni, ami számodra motiváló is lehet, hogy ki tudsz tűnni egy jó marketinggel!

A Borháló egy hónapos Facebook marketingjének elemzése

Röviden:

 • Az oldal: Borháló > https://www.facebook.com/borhalo/
 • Vizsgált időszak 2019. 11. 02 – 12. 02.
 • Facebook követők száma: 24 225 fő
 • Aktív a Facebook oldala?: közepesen aktív 
 • Felfedezhető kampány rajta (összefüggő posztok): Igen 
 • Közönség aktivizálása, bevonása: Közepes
 • Akciók / sales sűrűsége: Nem zavaró 
 • Facebook hirdetések: Nagyon kevés
 • Felhasználók érkeztetése, átnavigálása: Nincs megoldva. Kevés a CTA a posztoknál (Ennek oka még az sem lehet, hogy most újult meg a weboldal, régebben sem voltak linkek)
 • ChatbotNincs
 • Pontszám: 10/6,5 pont (Összehasonlításként: egy átlagos hazai cég Facebook marketingje 10/3 szinten van.)

Organikus, vagyis ingyenes elérés, Facebook hírfolyam posztok:

Ők is egyre több szavazós posztot használnak, ahogy több hazai cég marketingjében is látjuk (korábbi elemzésekben is). Ezt érdemes nálad is használni, mert aktivitásra tudod bírni a felhasználóidat és a későbbi organikus elérésedre is hatással van.

Pozitívum, hogy felfedezni kampányokat. Már-már mosolyogva görgettem felfelé, ahol az új boraikról kezdtek el posztolni, aztán hirtelen néhány poszt után abbamaradt. Érdemes ezt jobban kimaxolni. Az újdonságot szeretik az emberek és ez hatással van a többi termék eladására is, továbbá könnyű kommunikálni. Most az adventi / karácsonyi kampányuk indult, ami úgy látom szuperül startolt. Nagyon jó számokat tudnak felmutatni lájk/követőszám arányban.

CTA, link hiánya: Nem érződik reklámnak, ha következetesen beleteszel a posztokban linket a weboldaladra, vagy egyéb felhívást helyezel el. Sőt megkönnyíted a vásárlók útját is a weboldaladra! Gondolj bele, hogy lenne is kedve felmenni az oldalra, de bizony a több kattintás már eltántorítja a többséget (Keresek egy kutatást majd ehhez, nézz vissza a Minnerre később is!). Szinte minden posztjuknál hiányzik a link.

Ami náluk kiaknázható lehetőség az egy Facebook csoport elindítása hiszen annyira adja magát a dolog, hogy ott egy sommelier beszéljen borokról, vagy éppen borászokat szerepeltetni (videóban, posztokban…).

Fizetett hirdetések:

Nincs, szinte 0. Egy korábbi kutatásukra megy remarketing, ami szuper egyébként, hiszen a piackutatás után egy cég akár 10-szeres növekedést is fel tud mutatni (óriási plusz pont lenne, ha piackutatás lenne a téma). Azt is mondhatnád, miért is reklámozna, hiszen a borokat a fizikai üzletekben értékesíti. Nos mivel franchise partnerekről van szó, te is mint partner örülnél (elvárnád), hogy reklámozza a hálózatot.

10/6,5 pont

Bár zavaró, hogy a franchise partnerek miatt nem helyeznek ide nagyobb hangsúlyt, de az üzleti modell kérdés. Először 6 pontot adtam nekik a 10-ből, de kaptak még egy felet, mert valójában egész szép lájk számot tudnak felmutatni egy-egy posztnál. Át tudod tőlük venni te is a szavazós posztok használatát! Úgy látom elég nagy potenciál van az összegyűjtött követőkben (minőségi követők), sőt pár hónapon belül még nagyobb változást tudnának elérni, ha beizzítanak egy FB csoportot is. Rövid időn belül elérnék a 9,5 pontot, ahogy a Decathlon.

Még ilyet! Akarok hasonló elemzéseket olvasni!

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!