A Cápák helyett a fogyasztók szavaztak bizalmat a 3D nyomtató alapanyag újrahasznosításnak.

Dátum

Megosztás

A Cápák között 2022-es 4. évadában szerepelt az az induló vállalkozás, akiket a Cápák elhajtottak, de a fogyasztók alig 1 hónap alatt már 2,9 millió forintban támogatták a projekt elindulását. Mi ez az egész? Az RTK Klub műsor után a csapat vitte tovább a projektet természetesen, és a hazai piacon idén elinduló Brancs oldalon hirdette meg közösségi finanszírozó kampányát. A Brancs közösség célja, hogy induló vállalkozások támogatókat, elővásárlókat gyűjtsenek induló vállalkozásukhoz. Na lássuk mire mondtak igen a fogyasztó és mire legyintettek a Cápák!

A szemétből pénzt csinálnak!

Röviden: Egy olyan gépet szeretnének piacra dobni, ami műanyagból állít elő olyan alapanyagot, amit a 3D nyomtató használ a gyártás során. 25 pet palack újrahasznosításával 1 kg 3D nyomtatóhoz használt ún. filamentet tudunk otthon gyártani.

Refilamer csapata a Cápák között műsorban

Érdekes volt a műsor, mert a Cápák többet között azért sem fektettek be, mert túl sokan vannak a projektben. Közben ugye a Munch-ra azonnal ráharaptak, vagy korábban a Smartkosárra (ma Roksh), és még azt sem szeretik, ha kevesen vannak a csapatba. Huhh ez nehéz, és nem következetes. Persze a Cápáknak is nehéz minden projektet átlátni. De az utolsó bekezdésben erről még írok, lehet igazuk volt a Cápáknak?

„Én nem akarok egy focicsapatba beszállni” – Balogh Levente nem szeretne 10 emberrel vitatkozni

Az egyik alapító például még diákhitelt is felvett, hogy megvalósítsa a projektet! Akarat és tettek tehát vannak.

A Cápák előtt így mutatkoztak be (4. évad. 8. rész):

A Cápák így reagáltak rá:

Ami érdekes, és itt bevédem Leventét, hogy igaza van, hogy a legnagyobb probléma a műanyag begyűjtése, hogy ne a tengerekbe végezze. Levente azt nem látta a projektben, hogy itt benne van az is, hogy pont a felhasználó gyűjti össze. Teljesen más célcsoport, mint az ipari felhasználás, nem is erre szánják a terméket.

Moldován Andrásnak igaza volt, amikor azt mondta, hogy ezt jobban kellene pitchelni, elmondani miért értékes az 11 000 fős célcsoport, nekik mi a rutinjuk. A Cápáknak nem ment át az tehát, hogy nem ipari célpiacot céloznak meg.

Refilamer vállalkozás és a közösségi finanszírozó kampánya a Brancs közösségben.

A cikk írásakor éppen 2,9 millió forintnál jár már a közösségi finanszírozó kampányuk a hazai alapítású Brancs közösségi finanszírozó oldalon. Lásd itt a kampányuk.

A friss pitchük, bemutatkozójuk a kampányhoz:

Az egyik legsikeresebb kampány az oldalon, pedig sok projekt, új vállalkozás keresi éppen a leendő elővásárlókat, vagy támogatókat.

Hobbi vs ipari = megvan a célcsoport?

A Cápákban is elhangzott egy szám, 11 000 hobbista 3D nyomtatózik itthon. Nem rossz piac! Közben Levente említette, hogy a Refilamer gépnél sokkal hatékonyabb gépek vannak már ipari felhasználásban. Oké persze, csak az az iparigép nem fog 3D filamentet gyártani. Sőt tovább megyek! Az ipari újrafelhasználás esetén egészen biztosan eladnák a filamentet piaci áron. Itt a hobbistáknak készült ez a gép. Más célcsoport, más igények! Ennyit számít a buyer persona!? Igen!

  • A hobbisták szeretnének otthon olcsón hozzájutni a 3D nyomtatás alapanyaghoz
  • Szeretnek bütykölni, alkotni, nem okoz nekik gondot az, hogyha akár darabokba is jön a 3D petpalack újrahaszonsító gép (bár szerintem egyben küldik).
  • Élvezik a folyamatot is, hogy saját maguk hasznosítanak újra.
  • A termék könnyen exportálható.

És akkor jöjjenek a számok, adatok. Számomra az alábbi infografikák meggyőzőek, remélem minden adat is így lesz, de ha még 30%-ban tévednek akkor is óriási!

A támogatói lehetőségek

És mi az ami befektetőket megijesztette?

A fogyasztók oldaláról a projekt teljesen rendben van. Nyernek vele, öko, hobbistáknak jó játék is egyben, alkothatnak és még sorolhatnám mennyi előnye van.

Üzleti oldaláról is nézzük: 11 000 leendő vásárlót nézve valahol 500-700 gép eladásánál eljön egy pont, amikor megáll minden a hazai piacon. Elérnek egy plafont az értékesítésben. Az early adoptereket meggyőzték, és talán még feljebb lévő célcsoportot is. Amikor a Cápák kérdőjelekkel a szemükben nézték az alapítókat, akkor ösztönből ez járt a fejükbe. És itthon is meg kell vetniük a lábukat, míg kilépnek az exportba, úgy pedig a Cápáknak kockázatos volt. A sokszereplős csapattal azért is volt problémájuk, mert ennyi éhes szájat megetetni nehéz lesz a projektben.

  • A piactér már egy nagyon jó kezdeményezés, ötlet.
  • A skálázásban segíthet az is, hogy a termék itt jól futott, tehát akár nemzetközi közösségi finanszírozó oldalon is megfuttathatnák. Főleg itt a termék már készen van, ez előny ott.
  • Itt a közösségi finszírozó kampányuk.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: RTL Klub, Brancs közösség

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...

Így dolgozz sikeresen a Z generációval!

Tudtad, hogy 4-ből 3 vezető szerint a Z generáció képviselőivel kifejezetten nehéz együttdolgozni? Hogy a Z generáció tagjait sűrűbben szokták elbocsátani, mint a...

„Ebből meg lehet élni?” „Miért nem keresel egy rendes munkát?” – Miért van ez a jelenség?

Az emberek 99%-a ma is hülyének nézne, ha azzal állnék elő, hogy el fogok indítani egy médiaoldalt, méghozzá üzleti témában. Nem bíztatnának, sőt mondhatni...

Big Ben pufferdzsekiben? – A nagy CGI gerillamarketing

Ha használod a TikTokot, és te is azok közé tartozol, akik még “csak ezt az egy videót megnézik”, akkor biztos szembejött a Big Ben...

Értékesíts ajándékkártyát! 20-30%-kal növelheti a forgalmad! + üzleti ötlet

Igazi magas labda, amit le kell tudnod csapni! Az ajándékkártya bevezetése egy vállalkozásba igencsak gyorsan megtörténhet, és ünnepi időszak (de ezen kívüli is) alatt...

Őrült black friday marketing ötletek azoknak a cégeknek is, akik ki akarnak ebből maradni.

A fogyasztók is várják ezt az időszakot, talán a kereskedők is, akik ilyenkor óriási is nyerhetnek, sőt akár piacot is szerezhetnek. Aztán ott vannak,...