A fiatalok NEM csak rövid videókat néznek & Elon Musk jó példakép? – Minner hírszemle

Dátum

Megosztás

Vajon jó ötlet szemben menni a Black Friday akciókkal? Egy cég így tett, érdekes megoldást választott. Kiderült, hogy a fiatalabb generáció mégis megnézi a hosszabb videókat, a jó téma leköti a figyelmüket. Erre még Donátnak is felcsillant a szeme, egy projektjében lehet most jött el a váltás a hosszabb tartalmakra? Egyik fő témánk, hogy vajon Elon Musk munkamániája jó példa-e a vállalkozók előtt? A Nespresso újabb lépést tett az ökotudatosság irányába, komposztálható kapszulát ad. A házhozszállítás, futárpiacról is beszélgetünk a hírszemlénkben. Érdekes, hogy a piaci szereplők veszteségesek, miközben éppen felfutó trendben vannak. A mikrofonok mögött Sólyom Eszter, Nyiri Donát és Mándó Milán. Vágjunk bele!

A podcast elérhetőségei:

Spotify-on itt éred el, Apple Podcast-ben itt éred el, Youtube-on videóformában itt, vagy az alábbi lejátszón keresztül

  • (0:00) – Intro
  • (3:37) – Egy márka fizet neked hogy ne shoppingolj Black Fridaykor
  • (12:49) – Mégis megnézi a fiatalabb generáció a hosszú formátumú videókat?
  • (20:55) – A csaló startupper 11 év börtönt kapott
  • (28:33) – Jó példa-e a vállalkozóknak Elon Musk munkamániája?
  • (39:53) – A Nespresso kiadta a komposztálható kapszuláit
  • (49:47) – Pörög a házhozszállított bevásárlás az USA-ban, ám mégis veszteséges piac

Minner nyereményjáték

Előző adás megfejtése: 2022. 10. 17.-én felkerülő podcastban a 38. percben hangzott el a bullshitgenerátorból kimásolt szöveg: „Egy fontos lépésük lesz, integrálni a desztináció-szenzitív portfóliót.” – Donát mondta. Tudod sorsolás az adást követő héten a Minner Extra csoportban csütörtök reggel 9-kor.

Minner Podcast nyereményjáték feltételek

Időtartam: 2022. 10. 20-tól 12. 15-ig

Találd meg az aktuális adásban, beszélgetésben, hogy hová csempésztünk be egy bullshitgenerátorral készített mondatot. Minden héten új sorsolás, minden héten az új podcast felkerülésekor indul az új játék! Nagyvállalati stílusú, értelmetlen szöveget kell keresned.

Nyeremény: 

– A beküldők számának 20%-a lesz nyertes, őket az új podcast megjelenésekor személyesen sorsoljuk ki az irodában és a nyertest értesítjük. 
– Adott podcasthoz kapcsolódó nyereményjáték addig tart, amíg fel nem kerül az újabb adás. (Csütörtökön reggel 8:00 – sorsolás a Minner Extra FB csoportban)

A nyertesek választhatnak az alábbiak közül: 

– vagy 1 db Minner esemény / workshop  jegy (általad választottra)

– vagy 1 db 10 000 forint alatti képzés

– vagy 10 000 forint értékű kupon az általad választott képzésre

Beküldés: minner.hu/podcast oldalon található űrlapon keresztül, vagy itt a cikk végén.

A márka, ami fizet neked hogy ne shoppingolj Black Fridaykor

Érdekes kezdeményezéssel próbálja visszafogni a Black Friday-t jellemző, ész nélküli túlfogyasztást egy brit márka: a fenntartható pólógyártó Teemill 5 GBP levásárolható keretet ajándékoz mindenkinek, aki a megunt ruháit visszaviszi az üzletbe. Az akció csak a Teemill saját termékeire vonatkozik, amiket képesek regenerálni és új darabokká alakítani a Remill elnevezésű programjuk segítségével. A márka szerint a Remill 30 000 kg biogyapotot menekített meg a szemétté válástól, így 1 millió kg CO2-kibocsátást és 586 millió liter vizet takarított meg.

Forrás: stylist.co.uk

Mégis megnézi a fiatalabb generáció a hosszú formátumú videókat?

Érdekes paradoxon állt elő a fiatalabb generáció videófogyasztási szokásait vizsgálva. Míg egy 2022-es Ipsos kutatás rámutatott, hogy a rövid 1-2 perces videók kötik le a fiatalok igazán, addig egy friss Google tanulmány szerint a Z generáció 60%-a használta a Youtube-ot arra, hogy hosszabb tartalmat nézzen egy megtekintett filmmel, játékkal, műsorral kapcsolatban. A Z generációs (1995 után születettek) felhasználók 61%-a mondta magáról azt, hogy egy téma, film, játék iránt igazán rajong és akár napi több órát is el tud tölteni a hozzá kapcsolódó elemzések, videók nézésével. 2,5 szeresére nőtt 2020 óta azoknak a videóknak a népszerűsége, ahol ún. esszészerű videókat készítenek az alkotók, tudományról, kutatásról, film elemzésekről, divatról, élményekről.

Az alábbi képen azt látjátok, hogy a Youtube-on 3X akkora az érdeklődés a videóesszék iránt.

Forrás: thinkwithgoogle.com

Elizabeth Holmes 11 év börtönt kapott

11 év börtönbüntetésre ítélték Elizabeth Holmest. Az egykori startupper áprilisban kezdi meg a büntetése letöltését. Holmes 2003-ban alapította a Theranos nevű céget. A biotech startup terméke állítólag képes volt teljes vérképelemzésre egy ujjbegyszúrásnyi vérből. Tehát kiváltotta volna a mostani lassú, idő- és kapacitásigényes vérvételeket.

A cég értékeltsége az egekben volt, 2015-re 9 milliárdot ért, majd kiderült, hogy a technológia nem is létezik. Oknyomozó újságírók egy csoportja buktatta le a céget, ami mint kiderült szándékosan megtévesztette a befektetőket. Először az értékpapírfelügyelet vádolta meg Holmes-t, fizetett egy csomó büntetést, a részvényeit visszaadta és 10 évre eltiltották a cégvezetéstől. Majd 2018-ban jött a valódi bírósági vádemelés, aminek most lett eredménye: Holmes 11 év és 3 hónap börtönbe megy.

Elon Musk halálra dolgozza magát? Jó példakép?

Ázsiában sok vezető a „Kelet Elon Muskja” akar lenni. Erre reagálta Musk a következőt a G20-as bejelentkezésén (online): „Én vigyáznék, mit kívánok. (…) Őszintén szólva amennyire én gyötröm magamat, az már a kínzás következő szintje.”

Még korábbi hír volt, hogy Elon heti 40 órát a Teslában és heti 40 órát a SpaceX-ben dolgozik. Vajon jó példakép lehet-e az embereknek? Sok üzleti guru is arról posztol Tiktokon, Youtube-on, hogy halálra dolgozza magát, hogyha szombaton nem dolgozol akkor nem leszel sikeres. Mit gondoltok erről? Egyenes úton a kiégés felé?

Erről beszélgetünk a podcastban a 28. perctől!

Forrás: forbes.hu/

Nespresso komposztálható kapszula

Új, otthon komposztálható kapszulát mutatott be a Nespresso. A papíralapú kapszulákat 3 éven keresztül fejlesztették a Nespresso Original gépeihez. Először 2023 tavaszától Franciaországban és Svájcban lesznek elérhetőek, 4 új, kifejezetten ehhez a kapszulához készített kávéfajtával. A franciák 45%-a egy vagy akár többféle biohulladékot is komposztál otthon, így a termékfejlesztés valós fogyasztói igényekre reflektál. Az innováció tovább szélesíti a fenntartható megoldások körét, amit a végtelenül sokszor újrahasznosítható aluminium kapszula megalapozott. Az otthon komposztálható kávékapszula egy éven belül több európai országban is elérhető lesz.

Forrás: tozsdeforum.hu/

Pörög a házhozszállított bevásárlás az USA-ban

Az amerikai DoorDash a Covid alatt vágott bele a bolti termékek házhozszállításába. Miután a pandémiás helyzet elült és az ételkiszállítás visszament a 2019-es szintekre, a kifejezetten ezzel foglalkozó cégek épp szenvednek, miközben a DoorDash él és virul. Az egyik cég például 13 milliárd dollárt vesztett az értékeltségéből, egy másik pedig épp most küldött el 2000 alkalmazottat. A DoorDash viszont megduplázta a forgalmát tavaly óta ebben a szegmensben. Az érdekesség, hogy NEM a nagybevásárlást váltják ki vele a felhasználók, míg a versenytársak épp erre mennek rá. Míg az egyik ilyen cégnél $100 fölött van az átlagos kosárérték, a DoorDashnél 50 dollár alatti. Tehát a bevásárlások közti kis hiánypótlásokra, ad-hoc elfogyó vagy elfelejtett dolgok rendelésére használják. Szintén nagy sikere a cégnek, hogy a havi 25 millió felhasználójából kb. 40%-a előfizető is. A DoorPass-ban havi 10 dollárért ingyenes házhoszállítást kapnak.

Forrás: thehustle.co/

Nyereményjáték megfejtés beküldés

Előző hírszemlék:

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!