A kínai import 10 kihívása egy importőr szemével

Ez most a nagykereskedőknek szóló tartalom lesz, tehát amikor te azért hozol be Kínából terméket, mert azzal kereskedni akarsz itthon, vagy éppen saját márkát, terméket vezetsz be. Én Csépe Gábor vagyok, a Minner kínai import szakértője, továbbá aktív importőr (saját kereskedés és ügynökként is hozok be árut).

A fenti videót is érdemes megnézned, de leírtam cikkben is a részleteket. Ha a fenti videó nem tölt be, akkor itt éred el: https://www.youtube.com/watch?v=4oHHc-zAQtU

1. Kihívás: Hosszas termékfejlesztés

Amennyiben saját, egyedi terméket szeretnél behozni, akkor először is heteket vesz igénybe az, hogy megtaláljuk a megfelelő gyártót, majd berendelni először is a mintatermékeket (kb. 1 hét alatt ér ide, és drága lesz, a minta termék mindig drágább), majd a további módosítások miatt a leendő termékünk a gyártás előtti fázisba kb. 2-3. hónapra lép az első megkereséstől számítva. Ezután jön a gyártás, majd a szállítás.

2. Kihívás: szállítás

Sokkal hosszabb ez az idő, mint elsőre gondolnád, bár elvileg 6 hét a szállítás, DE! tételezzük fel, hogy december elején elkezdik a gyártást, december végén szállítás, ami kb. 6 hét, így várhatóan február közepére, végére érkeznek meg a termékek hozzánk.

3. Kihívás: Ideális készletezés, rendelés beütemezése

Nagyon nehéz belőni a 2. rendelésünket, azt szoktam mondani, hogy nagyjából akkor érdemes, amikor a készlet fele már elfogyott. Számíthatunk csúszásra, készlethiányra a gyártónál. Erre úgy lehet felkészülni, ha folyamatosan kommunikálsz a gyártóval és értesülsz arról, ha például erősen ajánlott rendelned.

4. Kihívás: Pénz – Mi van akkor, ha megy?

Például az adott terméknél beleteszünk 3 millió forintot. Elfogyott már a fele készlet. Mivel megy, és értelemszerűen növelni is kellene a rendelés mennyiséget is, ezért most nem 3 millióért kell majd rendelni, hanem tapasztalat szerint 2,5-3X-os mennyiséget a kezdő készlethez képest (ez 9 millió forint). És akkor még ki se pörgött az előző készlet! Értelemszerűen akkor, ha látjuk már, hogy megy is a termék. Ehhez akár igénybe vehetünk forgóeszköz hitelt, vagy likviditási hitelt (ezek elég jó konstrukcióban vannak).

5. Kihívás: Grafikai anyagok, feliratok, csomagolás

Sokszor a mintaterméken gyakorolunk, hogy mit hová tegyünk, majd azt a legjobban át kell adnunk a gyártónak. Tapasztalat szerint több hét is mire tényleg megtaláljátok a legjobb grafikákat, feliratokat. Javaslatunk, hogy inspirálódj a Creative Market oldalon, erről itt irtunk: Logó ötletek, tervek, dizájn, termékdizájn, csomagolás grafikák itt: Creative Market

A csomagolás szintén bonyolult dolog, hiszen például adja magát, hogy bizony kell majd vonalkód (regisztráció), itt egyeztetni is kell sokat a kínai gyártóddal, hogy biztos minden jó helyre kerüljön, sokszor ez még újabb kör, hogy visszaküldik a mintát.

6. Kihívás: Termékminta rendelés

Nagyon sokszor, ha már az új egyedi termékedhez kapcsolódóan rendelsz mintát, vagy annak egyes fázisára, akkor költség lehet például adott esetben a klisé, öntőforma. Ezért a mintatermék áránál néha el fog kerekedni a szemed. A szállítás is szintén magas költség, mert biztos expresszel rendeled, így 40-80 000 forintba is kerülhet a termékminta rendelésed, pedig csak néhány terméket rendeltél.

7. Kihívás: Kedvezőtlen devizamozgás

A dollár / jüan mozgás lesz hatással a rendeléseid árára. A kínai fizetőeszköz: Renminbi Jüan

Erről itt írtunk részletesen: Milyen devizával számolunk kínai importnál? Tudnivalók, Renminbi Jüan

8. Kihívás: Alapanyag áremelkedés

Bár a piaci ár még nem követte le az alapanyag áremelkedést, de közben az új rendelésed, ami több hónap mire ideér, már az új alapanyagárral számítódik, azt biztosan nehezen szokod majd meg.

Ami itt felmerülhet még, hogy biztos emelkedett az alapanyag ára? Ilyenkor érdemes megkérdezni a többi gyártót, akikkel előtte felvetted a kapcsolatot.

9. Kihívás: Real-time kommunikáció

Itteni idő szerint hajnalban, délelőtt van lehetőségünk élőben beszélni / chatelni a kínaiakkal. Itt ezt most arra értjük, hogy például WeChaten írsz nekik. Itt lehet például egyeztetés szállítással kapcsolatban, szerződés egyeztetés… Írásban jobb, mert nehéz az ő angoljukat megérteni. De van olyan eset, hogy a kapcsolattartó elég jól beszél angolul.

10. Kihívás: A kínai holdújévvel nehéz számolni

Februárban van, több hetes leállást jelent. Kezdőként nehéz vele számolni. A holdújév előtt feltorlódnak a rendelések, szállítást nehezebb intézni, sőt még drágább is. Időben érdemes rendelni. És számolni kell azzal is, hogy februárban is nehéz lesz gyártatni. Érdemes nagyobb mennyiséget rendelni már előtte.

+1. Kihívás: Raktározás

Hová teszed az árut? Már az elején járd körbe ezt a témát, mert ezzel a költséggel is kell számolnod (végső fogyasztói árban is), na és férjen is el az áru. Számolj, mérj!

+2. Gyártó megfelelő kiválasztása

Egy újabb videót készítettünk, amiben Gáborék felvették azt, ahogy meglátogattak 3 gyárat, megmutatta hogyan derítik ki, hogy adott gyártó megbízható-e. A videó leirata: Gyárlátogatás Kínában, 3 helyszínen, Budapestről. Megmutatjuk hogyan!

Olvasnál, néznél még videót kínai import témában?

Jó, hogy olvasol!