A Microsoftnak ez nem jött be – Kuka az Activision felvásárlás? Hírszemle

Dátum

Megosztás

Már a Google sem a régi? Eltűntek a nasik a tech óriás irodáiból, kevesebb lett az olyan juttatás mint a masszázs, fitness-óra… hogy a megspórolt összeget a mesterséges intelligencia fejlesztésébe fektethessék. Eközben a Microsoft tervezett Activision akvizícióját vizsgálják az Egyesült Királyság, USA és EU felügyeleti szervei. Lehet, túl nagyra nőne a felvásárlással a Microsoft? A brit versenyhivatal így gondolja. Újra témánk a BeReal, most új funkciókkal próbál releváns maradni a filterezetlen social felület, kérdés hogy kérte-e ezeket bárki. Érdekesség, hogy a cég és a piaci elemző cégek egymásnak ellentmondó adatokat közölnek a felhasználóik számáról. Utánajártunk, igaz-e a szállóige, miszerint az emberek nem a munkahelyüket, hanem a főnöküket hagyják ott, vagy csak egy ügyes reklámszöveg. Végül tanácsot adunk egy leendő karrierváltónak, illetve hozunk egy példát egy jó munkáltatói márkaépítésre a Mito ügynökségtől. A mikrofonok mögött Sólyom Eszter, Nyiri Donát, és Mándó Milán.

A podcast hanganyaga, videó linkjei

Spotify-on itt érhető el, Apple Podcast-ben itt, Youtube videóban itt, vagy az alábbi lejátszókon keresztül:

A podcast hírei, témái, időbélyegei

 • (0:00) – Intro, legyél a saját trollod, legnépszerűbb posztok
 • (5:01) – A Googlenél eltűnnek a „cool” juttatások
 • (12:10) – Kuka a Microsoft Activision felvásárlás?
 • (21:21) – BeReal – Hogy áll a startup?
 • (32:07) – Heti stat: Az emberek nem is a főnöküket hagyják ott?
 • (44:00) – Ti kérdeztétek: Hogyan lehet szektort/pályát váltani?
 • (54:47) – Ez jó ötlet, csináljuk! Így néz ki az első napod

A podcast tartalma:

Google megszorítások

Töbször hírt adtunk a tech cégek leépítéseiről, januárban az Alphabet is leépített 12 ezer dolgozót, a teljes alkalmazotti gárda 6%-át. Most további megszorításokról számolt be az Insider alapján a 24.hu:

 • Elvették az eddig „alanyi jogon járó” szárított mangót, chipseket és M&Ms-t
 • A Google felmondott 31 masszőrnek
 • Korlátozták a dolgozóknak járó fitneszórák számát
 • és hogy milyen gyakran cserélhetik le a céges laptopjaikat
 • az irodai kávézók és a büfék nyitvatartási ideje is szűkült
 • csökkentették az utazások és a pihenős munkanapok számát
 • és a közösségépítő eseményekből is visszavesznek

Az így megtakarított pénzt várhatóan a mesterséges intelligencia kutatásába kívánja átcsoportosítani a Google – írja a 24.hu.

Microsoft Activision felvásárlás – piac vs állami szabályozás

2022 januárjában jelentette be a Microsoft, hogy felvásárolná az Activision Blizzardot. A stúdió neve alatt olyan franchise-ok futnak, mint a Call of Duty, Overwatch, Diablo, Starcraft, World of Warcraft és még lehetne hosszasan sorolni. A 68.7 milliárd dolláros tranzakció a videójátékipar eddigi legnagyobbja lenne, HA megvalósulna. Több, mint 1 éve vizsgálódik minden nagyobb piacfelügyelet, hogy engedélyezzék-e az akvizíciót és elég negatívan állt hozzá az EU, az Egyesült Királyság és az USA is a hírhez. Múlt héten aztán az Egyesült Királyság hozott kedvezőtlen döntést.

Arra hivatkoznak a britek, hogy a Microsoft már most is messze a legnagyobb szereplő a cloud gaming piacon és ezzel gyakorlatilag monopol helyzetbe kerülne a cég. A felvásárlás gátolná a további innovációt, igazából esélye sem lenne senkinek belépni és új dolgokat behozni. A tech cégeket régóta vádolják azzal, hogy a felvásárlásokkal sértik a versenyt és gátolják az innovációt.

Jó példa a Facebook Instagram felvásárlás, ami mostanra komoly versenytárs lett volna, de inkább megvették még amíg nem termelt pénzt. Most meg hogy itt van a TikTok már nagy a pánik. Megvenni nem tudják hát betiltják? Valahol épp az a szabad verseny és szabad piac, hogy ha valakinek van pénze hozhat stratégiai döntést és megvehet bárkit. De az is igaz, hogy nincs innováció ha nincs verseny és egy nagy cég leural minden szereplőt.

Forrás: polygon.com

BeReal – Hogy áll a startup? Üzleti modell érdekel!

A BeReal igazán felrázta a közösségi média piacot azzal, hogy naponta csak egyszer posztolhatnak rajta a felhasználók, mindezt abszolút véletlen időben, és szinte azonnal meg kell csinálniuk, ahogy értesítést kapnak.

Tavaly októberben még 15 millió aktív felhasználót tudott felmutatni az applikáció, ez idén márciusra 6 millióra csökkent – Apptopia adatai alapján. Ezt a cég cáfolja, az ő méréseik alapján 20 millióan használják.

Bár bővített az applikáció a funkcióit (például Spotify linket tehetsz be, hogy mit hallgatsz), ám nem szállított olyat, ami igazán odaszögezi a felhasználókat. Most a Verge cikke alapján az új funkció az lesz, hogy naponta többször is posztolhatunk, ezt Bonus Bereals nevet kapta. Sőt kísérletezik az Instagram történet szerű megoldással is.

Jó irány ez? Még mindig másol mindenki mindenkit?

Másik oldal. Óriási lehet a nyomás is. A Tiktok szállítja folyamatosan az új funkciókat, a Snapchat is fenn tud maradni úgy, hogy szintén újít (pl VR).

Forrás: theverge.com

Heti stat: Az emberek nem a munkahelyüket, hanem a főnöküket hagyják ott?

Csináljunk egy kis mítoszrombolást. Egy nagyon híres mondat az, hogy „People dont quit their jobs, they quit their managers” vagy „People leave bosses rather than companies”, sok verziója van mára. Az eredeti szlogen, ez az utóbbi, a Gallup egy reklámja volt, ami logikus, hiszen a termékük a management training. Szóval ez egy olyan túl sokat ismételt eredetileg marketingfogás, minthogy 2 havi fizetésből kell gyűrűt venni vagy hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése.

Egy új kutatás szándékosan ezt a mondatot akarta tesztelni és bár az emberek felmondanak a rossz management miatt, közel sem a listavezető okuk rá. Az eredmények alapján a menedzserek fontos tényezők a jó cégeknél, tehát számítanak a munkaerő megtartásban pozitív irányban, de a rossz cégeknél nem sokat rontanak vagy javítanak a helyzeten. Tehát a közvetlen felettes inkább csak egy másodlagos tényező.

A menedzsment és a fizetés szint 12% és 11%-on állnak. Ennyien jelölik meg ezt felmondásuk okaként. A felsővezetés 28%, a fejlődési lehetőség hiánya pedig 52%. Azaz a szervezetek munkaerő megtartásában az, hogy van hova továbblépni, előrébb kerülni a cégben messze a legfontosabb, de a vezetés mentalitása is fontosabb, mint a közvetlen felettesé.

Ezzel összhangban egy másik kutatás a covid alatti nagy felmondási hullámot vizsgálta. Itt az derült ki, hogy bár mindenki a fizetésemelésekre koncentrált az adatok teljesen mást mutatnak. A rossz vállalati kultúra 10x erősebben korrelál a felmondásokkal, mint a fizetés.

Forrás: https://sloanreview.mit.edu, cultureamp.com

Ti kérdeztétek: hogyan lehet szektort/pályát váltani?

„Sziasztok, engem leginkább az érdekelne és szerintem tök jó téma is lehetne, hogy hogyan lehet kitörni egy adott szektorból? Pl. 12 éves kereskedelmi tapasztalat után is, mindenki csak az adott szektorban akar munkát ajánlani de azt senki nem hallja meg hogy nem akarom már tovább csinálni. Ami tetszik és meg a tanulmányaimhoz is csatlakozik oda meg be se hívnak mert nincs tapasztalatom…. Már kb pszichológiai motivációs levelen töröm az agyamat, amiben leírom, hogy adjanak új esélyt és nem értek azzal egyet, hogy tapasztalat nélkül egy beszélgetésre sem kapok lehetőséget, mert nem vagyok inkompatens, fiatal vagyok, könnyen tanulok, és sokkal motivaltabb egy új szektorra és munkakörnyezetre. Szetkamuzni viszont nem mernem az önéletrajzomat, pedig akkor biztos be hívnának. Szerintetek hogyan lehet valamiből kitörni úgy hogy ne 150-200ert legyél kezdő, nyitottak is legyenek rad, illetve a naivitasomnak mennyire van realitás alapja? Én nagyon halas lennek egy ilyen podcast anyagnak, bár legjobb lenne a munkaadókhoz vagy HR-hez jutnának be. Szep napot nektek!!”

A videóban átbeszéljük. Ez fogós kérdés!

Milán említette ezt a cikket a beszélgetésben: https://gerillaoneletrajz.hu/blog/erdemes-e-meg-az-en-koromban/

Ez jó ötlet! Csináljuk! Így néz ki az első napod! Példa Mito

A napokban futottam bele a Mito reklámügynökség egyik aloldalába. Ahol is amolyan blogbejegyzésként leírták, hogy mi történik veled az első napodon munkavállalóként. Ez óriási! Nagyon részletes leírást készítettek. Kicsit hasonlít a Minneres álláshirdetés tipphez, hogy írd le a leendő munkavállaló egy napját (Lásd itt a Minner álláshirdetés tippet).

Na, de ők tovább is mennek. Röviden leírják az első hetet, első hónapot. Na erről kellene szólni a HR konferenciákon az előadásoknak, de ilyet nem látsz, hallasz! Ez jó! Ha kis cég vagy, akkor is csináld! Mikor leírod, legalább elkezded megtervezni az onboarding folyamatot, vagyis a munkavállaló integrálása a cégbe.

Forrás: https://mito.hu/

Korábbi adások

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!