A Minner Billingóra váltott. Számlázó váltás tapasztalatok

Dátum

Megosztás

Te is voltál már abban a helyzetben, hogy bár tudtad, hogy van a piacon jobb megoldás, de nem váltottál? Úgy látod macera átállni, nehéz megszokni és inkább a régi megszokottnál maradsz. Nos ezt hívom én a vállalkozói tehetetlenség törvényének. Így voltam én is a számlázórendszerekkel. Érdekes volt az, hogy mikor jött hozzánk egy e-kereskedő, vagy online értékesítő vállalkozás, reflexből a Billingót ajánlottuk, hiszen összehasonlítva a hazai piacon elérhető számlázókat ár / érték arányban is messze a legjobb ajánlatot tudta felmutatni. Minden e-kereskedelmi ügyfelünk azt használta miután beszélt velünk. Közben mi is ott jártunk, hogy évente 700-800 számlát állítunk ki így online, sőt automatizált úton és mégsem Billingózunk. Ironikus! Aztán jött a váltás! 

Alberttal, a Billingo egyik alapítójával már a pandémia előtt is beszélgettünk, természetesen pont egy e-kereskedelmi konferencián. Még mondta is, hogy ennyi számlával érdemes lenne váltani. De láthatóan nem erőltette egyébként, sőt láthatóan megértette azt, hogy nehéz a megszokottból kirángatni az embert. Gondolom sok hasonló szituációval találkozott már. 

Természetesen a jelenséget már kutatták is üzleti szakértők. Mielőtt a tapasztalatokra rátérek, erről olvass egy kicsit, mert neked is segíthet. 

A B2B International kutatásából kiderült, hogy a márkahűség mellett az ügyfél / vevő lustasága, nemtörődömsége is okozhatja az, hogy nem akar váltani. Hoznak is egy példát, amikor egy beszállító megkérdezte a cégvezetőt, hogy elégedett-e a termékével, szolgáltatásaival. A vezető annyit mondott, hogy amíg nem csörren meg a telefonja, hogy baj van, addig minden oké. Már pedig az apró problémák nem mindig jutnak el a vezetőséghez. A többségnek a meglévő partner még kisebb hibákkal is biztonságosabb, mint egy új. 

Tehát a márkahűség csalóka lehet! A fogyasztói piacon (B2C) könnyebb elérni a márkaváltást, de a B2B piacon a statisztikájuk szerint 5 éven belül csak a cégek 50%-a vált új beszállítót. 

Ez egyébként több mint pozitív, hiszen tudjuk már, hogy nem is annyira márkahűek, inkább nehezen váltanak és ennek fő oka a “lustaság”. Ha a másik oldalt nézzük, akkor a cégek 80%-a hiszi azt, hogy elképesztő ügyfélélményt nyújt (az emberek imádják a termékét…), holott a vevők csak 8%-a ért ezzel egyet (Forrás: MShep Hyken/Shepard Presentations).

A Billingo megkeresett, hogy segítsük együtt a digitalizációban a cégeket

Nos ekkor jött el az az apropó, hogy én azt mondtam, hogy oké váltanom is kell. Egyrészt együttműködök velük, hogy néz már ki, hogy nem Billingózunk. A másik pedig, hogy belelkesültem, amikor mondták a sok új fejlesztést, amit mi is tudunk használni a cégünkben. Szóval léptünk! 

A félelem, hogy nem ott találom azt, amit megszoktam

Érdekes volt, hogy eddig valójában a számlázóváltásnál nem is az gátolt, hogy most akkor az automatizmusok miként működnek, hanem az, hogy dehát minden máshol van. 

Nos az első egy hétben volt nehéz az, hogy ez mégis egy másik felület és egyes dolgok máshol vannak. Aztán ahogy kezded használni jössz rá a plusz dolgokra, amelyek egyébként eddig nem is hiányoztak, mert nem is tudtad, hogy ilyet lehet: 

  • Számlatömböket sokkal jobban külön lehet kezelni, sőt testreszabni. Ez számomra óriási előny volt, főleg analitikában is ezt jobban meg lehet jeleníteni a rendszerben. 
  • Havonta több ezer forintot spóroltam az automata számlázáson. 
  • Van benne teljesítés igazolás (huhh de hiányzott), ami bizonylatokhoz kapcsolható. 
  • Applikáció. Használom mobilböngészőből is, de az applikációs bizonylatkiállítást többször is használtam már. Szeretek néha csak mobilról pötyögni. 
  • A MinnerAkadémia képzéseknél az online vásárláshoz kapcsolódó automata bizonylatkiállítás gördülékenyen működik, gyorsan átálltunk. 
  • Már gyakorlom az újabb Billingo funkciókat. A napi munkafolyamatokba be kell jól iktatni. A vezérlőpult már nagyon tetszik, rögzítve van a böngészőmben a Billingo. 

Ma már csak megmosolygom azokat a dolgokat, amik a váltás előtt a fejemben jártak. Ma már rutinszerűen használni tudom. Billingós lettem, bár van még mit  megtanulnom a rendszerben. Én digitalizálom tovább a Minnert és segítjük azt is, hogy ezt te is meg tudd tenni. 

Irány a Billingo, irány a Minner Digitális ninja cikkek

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

A fiataloknak NEM ELÉG egy munkahely – Vigyázz töröl a Gmail – Kövesd az IKEA példáját – Hírszemle

Az IKEA szülőket ünneplő, "büszkén második legjobb" kampányával kezdjük a Hírszemle adást. Beszéltünk a hírről, ami szerint a Gmail hamarosan törölni fogja a 2...

Ugyanazt árulom. Miért fog engem választani a vevő? – Vállalkozói attitűd 3. rész

Konkurencia mindig lesz, na de mi alapján érhető el, hogy minket válasszon a vevő a másik cég helyett, miközben ugyanazt áruljuk? Ahogy más üzleti...
01:07:28

200 millió forint felett. Így ugord át a forgalmi plafonod e-kereskedőként – podcast

Úgy érzed, hogy elértél egy forgalmi plafont? Vagy benne vagy egy olyan halálzónában, ahol nem nő olyan gyorsan a forgalom és a haszon, ahogy...
00:41:26

Csődbe ment az antikapitalista – AI startup lufi – Ruhamegsemmisítés VS EU – Hírszemle

A mai Hírszemle podcastban beszélgettünk a Twitter új CEO-járól, Linda Yaccarinoról: zseniális választás hirdetési díjakért küzdő cégnek a hirdetési tapasztalata miatt, vagy az üvegszikla...

Saját raktárból fulfillmentbe. Esettanulmány

Te is éppen vacilálsz, hogy átköltöztesd a logisztikád egy fulfillment raktárba? Neked meg érné -e mindez? Valahol webshoposként erről álmodunk nem? Csak hátradőlsz és...

Miért éri meg átállni a GA4-re? [+ esettanulmány]

“Úgy hiányzik a GA4 átállás mint egy hasbarúgás!” - mondta az egyik ügyfelünk. Sokaknak valami hasonló jut eszébe, amikor szembesül a migráció gondolatával. Szinte...

Lidl digitális árak, Bud Light szivárványbotrány – Hírszemle

A mai Hírszemle adásban foglalkoztunk a Lidl új, digitális árcímkéivel. Vajon ez lehetőséget ad majd, hogy a kereskedelmi lánc dinamikus árazást vezessen be? Drágább...
00:34:11

Pontosabb Facebook célzás, remarketing, organikus elérés – Minner meeting

Te is tapasztaltad már, hogy a Facebook hirdetések nem teljesítenek olyan jól? Nos húzzunk le talán egy utolsó bőrt a Fb hirdetésekről, vagy legalább...