A vevőszerző Facebook hirdetések 5 kötelező eleme

Dátum

Megosztás

Te is szeretnél olyan Facebook hirdetéseket indítani, amik pénz égetése helyett bevételt, és ami még fontosabb profitot termelnek? Ez sajnos nem olyan egyszerű, hogy készítesz pár jó fotót a termékedről, esetleg Canvában összeraksz valamilyen grafikát, írsz pár sort és várod a pénzesőt. De mégis min múlik egy hirdetés sikeressége?

A cikket Mester Márk online marketing specialista, a MinnerAkadémia Facebook marketing kurzus oktatója írta.

A Facebook hirdetések vadnyugata már rég a múlté!

Ma már nagy odafigyeléssel kell összeállítani a hirdetéseidet, ha bármilyen eredményt szeretnél tőlük. Épp ezért beszéljünk is minden Facebook kampány 5 legfontosabb eleméről, amin áll, vagy bukik a siker.

1. Az ajánlat

A hirdetések alfája és omegája maga az ajánlat. Persze vannak azok, akik szerint jó marketinggel minden sz@rt el lehet adni, de aki bármennyit is ért ehhez tudja, hogy ez a gondolat nem helytálló. Ezt a saját példádon is kipróbálhatod. Görgesd a Facebookot, vagy az Instát és keress olyan hirdetéseket, amik nagyon jól néznek ki, de maga a hirdetett dolog nem érdekel. Fogsz vásárolni, vagy felveszed a kapcsolatot egy szolgáltatóval csak azért, mert profi a hirdetés? Persze, hogy nem.

Ha nem jó az ajánlatod nem várhatod el, hogy a hirdetéseid jól működjenek!

Az ajánlat szó alatt viszont ne csak az árra gondolj. Ide tartozik minden, ami egy adott dolgot érdekessé tehet. Például:

  • Használati termék előnyök -» pl. fogfehérítő fogkrém (nem a fluorid és más hatóanyag miatt veszed, hanem azért, mert fehéríti a fogad)
  • Szolgáltatási előnyök (aznapi / másnapi szállítás stb.)
  • Szép csomagolás (ajándéktárgyaknál fontos)
  • Ingyenes első konzultáció
  • Garancia a szolgáltatás minőségére
  • És persze az ár is fontos, de inkább a kimagasló ár-érték arányra törekedj, mint arra, hogy a legolcsóbb legyél a piacon.

Egy jó ajánlat megadja a hirdetéseid gerincét, a kommunikációd lényegi sarokpontjait és felkelti az emberek érdeklődését. Cserébe, ha nincs, vagy nem jó az ajánlatod, akkor hiába tökéletesíted a kampányokat, nem azon fog múlni az eredmény, hogy mennyire profi a hirdetésed.

2. A célcsoport

„Úgy gondolom, hogy szerzőként a siker legfontosabb része, hogy ismerjük a célcsoportunkat, hogy mit akarnak és, hogy nekik (és csak nekik) írjunk!” – John Locke

A hirdetések megtervezését John Locke gondolatai kell, hogy áthassák. Ha nem ismered a közönséged akkor nemcsak, hogy félre fogsz célozni, de soha nem fogsz tudni számukra érdekes ajánlatot összeállítani és a hirdetéseid kreatívjai és szövege se fog célba érni. Sajnos túl sokan hiszik még mindig, hogy nekik mindenki lehet a vásárlójuk és soha nem ismerik meg azt a célcsoportot, akik valójában azok.

Ha mindenkihez szólsz valójában senkihez se teszed!

A Facebook kampányok (és összességében a kommunikációd) tervezésének egyik első feladata kell, hogy legyen a buyer personád, az ideális vásárlód meghatározása. De ez nemcsak cég, hanem kampány szinten is fontos.

#példa: Láttam már olyat, amikor egy állatkereskedés a teljes saját közönségéhez szólt egy kifejezetten madáreledel-akciós hirdetésében. Ezzel csak az a gond, hogy a saját közönségüknek csak egy részének volt madara, de a hirdetést ugyanúgy látták a kutyások, macskások és még sorolhatnám. Szerinted egy Border collie gazdája fog madár eledelt venni? Nem valószínű!

3. A kreatív

A kreatív, vagyis a grafika, vagy videó a hirdetésed legfontosabb része, mert ez lesz az az elem, ami megragadja az emberek figyelmét, ez állítja meg őket a görgetésben. Már persze jó esetben. Ezért is kiemelten fontos, hogy maga a kreatív tényleg jó legyen!

A hirdetések kreatívja járul hozzá legmagasabb arányban az eredményhez!

Forrás: Nielsen

Ahogy a Nielsen elemzéséből is látszik, a hirdetések kreatívja felel messze a legnagyobb arányban, 47%-ban az értékesítésekért. Úgyhogy ezt nem intézheted el egy közepesen rosszul megvilágított termék fotóval, vagy egy házilag barkácsolt videóval! Ha a kreatív nem ragadja meg az emberek szemét el se fognak jutni odáig, hogy elolvassák a hirdetésed szövegét, vagy egyáltalán vegyék a fáradtságot arra, hogy elgondolkodjanak mit szeretnél hirdetni.

4. Az üzenet

A hirdetéseid szövegét sem érdemes ellustálkodni: ha nem is a legfontosabb elem, attól még ez is egy lehetőség a potenciális ügyfeled meggyőzésére. A szöveggel fel kell keltened az emberek érdeklődését és ösztönöznöd is kell őket a cselekvésre! Persze megteheted, hogy a hirdetésed kreatívjára bízod a munkát és nem töltesz el túl sok időt a szövegekkel, de ezzel csak a hirdetéseid eredményességének ártasz.

Igazából a hirdetéseid szövege az, ami:

  • Megszólítja a közönséged
  • Kommunikálja az ajánlatod
  • Felszólítja az embereket a cselekvésre

Egy jól megírt hirdetésszöveggel emlékezetessé tudod tenni a hirdetésed és irányítani tudod a konverziós folyamatot is! 

Írj futószalagon konvertáló hirdetésszövegeket a Marketingszövegírás képzésünk segítségével!

5. A megfelelő kampány típus

Mit szeretnél elérni a Facebook hirdetésekkel? Vásároljanak az emberek a webshopodban? Töltsenek ki egy űrlapot és kérjenek visszahívást tőled? Nézzék meg a videód?

Sokféle célod lehet egy adott kampánnyal, de fontos végig gondolnod, hogy mi a valós eredmény, amit vársz és az alapján kell megválasztanod a Facebook kampány típust. Az aranyszabály:

Ne próbálj meg okosabb lenni, mint a Facebook!

Ha vásárlókat szeretnél a webshopodba, akkor értékesítő kampányt indíts, ne forgalom, kattintás célút.

Persze, ha kattintás céllal indítasz hirdetést sokkal többen fognak kattintani, méghozzá olcsóbb is lesz egy látogató, mint az értékesítő cél esetében. Csakhogy hiába hiszed, hogy a webshopod ugyanúgy fog konvertálni, ez szimplán nem lesz igaz. A Facebook pontosan, legalábbis nálad sokkal jobban tudja kik azok, akik valamilyen konverziót is végre fognak hajtani nálad és kik azok, akik csak kattintanak. Épp ezért drágább egy konverziós kampány kattintása. Előfordul persze, hogy egy forgalom kampány magasabb megtérüléssel fut, mint egy értékesítő ugyanarra a landing oldalra, de nagyon ritka.

Vannak még kérdéseid? Segítene, ha egy szakember lépésről lépésre mutatná meg, hogyan hirdess hatásosan a Facebookon? Facebook marketing tudásanyag, kattints és nézd meg az ingyenes bevezető videót!

Ez jó volt, van még ilyen tartalom?

Kiemelt kép: Envato License

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.

Cápák között 5. évad 11. rész: Nem eredeti az ötleted, már nem is vagy vállalkozó?

Ez az eszköz csak ennyit tud? Mondják a Cápák. Vagy komment szekcióban jönnek a képek az italos projektről, hogy néhány dollár Kínából. Üzletről beszélünk...

Áprilisban Canton Fair a Minneren! Utazunk Kínába

Három év bezárkózás után újra lehet utazni Kínába, úgyhogy a Kimport csapata áprilisban be is járja a legfontosabb kiállításokat, hogy bemutassuk nektek az újdonságokat...

Miért vásárolnak az emberek valójában?

Miért vásárolnak az emberek? Milyen érzelmek és motivációk miatt mondhatnak igent az ajánlataidra? Hogyan használd ezeket a motivációs tényezőket a marketingedben?

Gerillamarketing híres emberekkel, pimasz trükkel. Az 5. marketingest fogyasztom. Eladó a Cserpes – Hírszemle

Egy müzligyártó úgy reklámozott világsztárokkal, hogy ezért nem kellett mélyen a zsebébe nyúlnia. Pimasz trükkel érte el. A Starbucks vezére elment Olaszországba és mire...

Mégsem késő beszállni a YouTube -ba? A Tv még csak most költözik oda. Vagy ez más?

Hány éve is volt már? 5 éve, hogy leírtuk a Minneren, hogy várhatóan milyen tematikájú, formájú Youtube csatornák lesznek sikeresek a következő években. Bejött!...

Cápák között 5. évad 10. rész: Lángosautomatát a magyarnak! És strandtörölköző-erőtér gyilkos táska

Igazi balatoni üzleti ötletek voltak a Cápák között új részében. Először jött a lángosautomata majd a strandtáska, amivel meggyűlik a baja táskalopóknak. Volt ismét...

Így érdemes marketinget tervezni! 5 ökölszabály, amiket több milliárd forint marketingköltségen tanultunk meg

Ne áltassuk magunkat, a marketing büdzsé egy része ablakon kidobott pénz. Nem jut el a fogyasztóhoz az üzenet, vagy például rosszul mértük fel a...

Így jelenj meg ingyen a sajtóban | A ChatGPT elveszi a munkád? – Hírszemle

Milyen jó lenne, ha ingyen megjelenhetnél egy csomó magazinnál és a sajtóban! Hozunk pár példát, hogy milyen virálissá vált kampányok segítenek ebben. Nagyot újított...