A vevőszerző Facebook hirdetések 5 kötelező eleme

Dátum

Megosztás

Te is szeretnél olyan Facebook hirdetéseket indítani, amik pénz égetése helyett bevételt, és ami még fontosabb profitot termelnek? Ez sajnos nem olyan egyszerű, hogy készítesz pár jó fotót a termékedről, esetleg Canvában összeraksz valamilyen grafikát, írsz pár sort és várod a pénzesőt. De mégis min múlik egy hirdetés sikeressége?

A cikket Mester Márk online marketing specialista, a MinnerAkadémia Facebook marketing kurzus oktatója írta.

A Facebook hirdetések vadnyugata már rég a múlté!

Ma már nagy odafigyeléssel kell összeállítani a hirdetéseidet, ha bármilyen eredményt szeretnél tőlük. Épp ezért beszéljünk is minden Facebook kampány 5 legfontosabb eleméről, amin áll, vagy bukik a siker.

1. Az ajánlat

A hirdetések alfája és omegája maga az ajánlat. Persze vannak azok, akik szerint jó marketinggel minden sz@rt el lehet adni, de aki bármennyit is ért ehhez tudja, hogy ez a gondolat nem helytálló. Ezt a saját példádon is kipróbálhatod. Görgesd a Facebookot, vagy az Instát és keress olyan hirdetéseket, amik nagyon jól néznek ki, de maga a hirdetett dolog nem érdekel. Fogsz vásárolni, vagy felveszed a kapcsolatot egy szolgáltatóval csak azért, mert profi a hirdetés? Persze, hogy nem.

Ha nem jó az ajánlatod nem várhatod el, hogy a hirdetéseid jól működjenek!

Az ajánlat szó alatt viszont ne csak az árra gondolj. Ide tartozik minden, ami egy adott dolgot érdekessé tehet. Például:

  • Használati termék előnyök -» pl. fogfehérítő fogkrém (nem a fluorid és más hatóanyag miatt veszed, hanem azért, mert fehéríti a fogad)
  • Szolgáltatási előnyök (aznapi / másnapi szállítás stb.)
  • Szép csomagolás (ajándéktárgyaknál fontos)
  • Ingyenes első konzultáció
  • Garancia a szolgáltatás minőségére
  • És persze az ár is fontos, de inkább a kimagasló ár-érték arányra törekedj, mint arra, hogy a legolcsóbb legyél a piacon.

Egy jó ajánlat megadja a hirdetéseid gerincét, a kommunikációd lényegi sarokpontjait és felkelti az emberek érdeklődését. Cserébe, ha nincs, vagy nem jó az ajánlatod, akkor hiába tökéletesíted a kampányokat, nem azon fog múlni az eredmény, hogy mennyire profi a hirdetésed.

2. A célcsoport

„Úgy gondolom, hogy szerzőként a siker legfontosabb része, hogy ismerjük a célcsoportunkat, hogy mit akarnak és, hogy nekik (és csak nekik) írjunk!” – John Locke

A hirdetések megtervezését John Locke gondolatai kell, hogy áthassák. Ha nem ismered a közönséged akkor nemcsak, hogy félre fogsz célozni, de soha nem fogsz tudni számukra érdekes ajánlatot összeállítani és a hirdetéseid kreatívjai és szövege se fog célba érni. Sajnos túl sokan hiszik még mindig, hogy nekik mindenki lehet a vásárlójuk és soha nem ismerik meg azt a célcsoportot, akik valójában azok.

Ha mindenkihez szólsz valójában senkihez se teszed!

A Facebook kampányok (és összességében a kommunikációd) tervezésének egyik első feladata kell, hogy legyen a buyer personád, az ideális vásárlód meghatározása. De ez nemcsak cég, hanem kampány szinten is fontos.

#példa: Láttam már olyat, amikor egy állatkereskedés a teljes saját közönségéhez szólt egy kifejezetten madáreledel-akciós hirdetésében. Ezzel csak az a gond, hogy a saját közönségüknek csak egy részének volt madara, de a hirdetést ugyanúgy látták a kutyások, macskások és még sorolhatnám. Szerinted egy Border collie gazdája fog madár eledelt venni? Nem valószínű!

3. A kreatív

A kreatív, vagyis a grafika, vagy videó a hirdetésed legfontosabb része, mert ez lesz az az elem, ami megragadja az emberek figyelmét, ez állítja meg őket a görgetésben. Már persze jó esetben. Ezért is kiemelten fontos, hogy maga a kreatív tényleg jó legyen!

A hirdetések kreatívja járul hozzá legmagasabb arányban az eredményhez!

Forrás: Nielsen

Ahogy a Nielsen elemzéséből is látszik, a hirdetések kreatívja felel messze a legnagyobb arányban, 47%-ban az értékesítésekért. Úgyhogy ezt nem intézheted el egy közepesen rosszul megvilágított termék fotóval, vagy egy házilag barkácsolt videóval! Ha a kreatív nem ragadja meg az emberek szemét el se fognak jutni odáig, hogy elolvassák a hirdetésed szövegét, vagy egyáltalán vegyék a fáradtságot arra, hogy elgondolkodjanak mit szeretnél hirdetni.

4. Az üzenet

A hirdetéseid szövegét sem érdemes ellustálkodni: ha nem is a legfontosabb elem, attól még ez is egy lehetőség a potenciális ügyfeled meggyőzésére. A szöveggel fel kell keltened az emberek érdeklődését és ösztönöznöd is kell őket a cselekvésre! Persze megteheted, hogy a hirdetésed kreatívjára bízod a munkát és nem töltesz el túl sok időt a szövegekkel, de ezzel csak a hirdetéseid eredményességének ártasz.

Igazából a hirdetéseid szövege az, ami:

  • Megszólítja a közönséged
  • Kommunikálja az ajánlatod
  • Felszólítja az embereket a cselekvésre

Egy jól megírt hirdetésszöveggel emlékezetessé tudod tenni a hirdetésed és irányítani tudod a konverziós folyamatot is! 

Írj futószalagon konvertáló hirdetésszövegeket a Marketingszövegírás képzésünk segítségével!

5. A megfelelő kampány típus

Mit szeretnél elérni a Facebook hirdetésekkel? Vásároljanak az emberek a webshopodban? Töltsenek ki egy űrlapot és kérjenek visszahívást tőled? Nézzék meg a videód?

Sokféle célod lehet egy adott kampánnyal, de fontos végig gondolnod, hogy mi a valós eredmény, amit vársz és az alapján kell megválasztanod a Facebook kampány típust. Az aranyszabály:

Ne próbálj meg okosabb lenni, mint a Facebook!

Ha vásárlókat szeretnél a webshopodba, akkor értékesítő kampányt indíts, ne forgalom, kattintás célút.

Persze, ha kattintás céllal indítasz hirdetést sokkal többen fognak kattintani, méghozzá olcsóbb is lesz egy látogató, mint az értékesítő cél esetében. Csakhogy hiába hiszed, hogy a webshopod ugyanúgy fog konvertálni, ez szimplán nem lesz igaz. A Facebook pontosan, legalábbis nálad sokkal jobban tudja kik azok, akik valamilyen konverziót is végre fognak hajtani nálad és kik azok, akik csak kattintanak. Épp ezért drágább egy konverziós kampány kattintása. Előfordul persze, hogy egy forgalom kampány magasabb megtérüléssel fut, mint egy értékesítő ugyanarra a landing oldalra, de nagyon ritka.

Vannak még kérdéseid? Segítene, ha egy szakember lépésről lépésre mutatná meg, hogyan hirdess hatásosan a Facebookon? Facebook marketing tudásanyag, kattints és nézd meg az ingyenes bevezető videót!

Ez jó volt, van még ilyen tartalom?

Kiemelt kép: Envato License

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.

Ötlettől az értékesítésig, alig 4 óra alatt – Formdealer esettanulmány 1. rész

Készült már útmutató itt a Minneren a Formdealerhez, de miért állnánk meg itt? Úgy döntöttünk egy sokkal jobb módszerrel is megpróbálunk nektek segíteni, egy...

Jövőre megfizetsz a palackodért – LifeTilt dráma – Jobb az EUR bevétel, mint a HUF #hírszemle

Balogh Tamás személyes brandje, a LifeTilt a maga szókimondó tartalmával 2022-ben átkerült a Tutti Kft-hez. Mivel Balogh Tamás személye volt maga a marketing, hogyan...
00:37:17

100 Termékötlet Kínából 9. rész – Canton Fair Phase 2 termékei: élethű plüssök, falidekoráció…

Itt már a Canton Fair-en voltak a Gáborék a kínai útjuk során. Először is a videón egy konténer berakodást is láthatunk. Egy gyűjtőraktárban járunk,...

Gyakorlati útmutató kapcsolatépítéshez. Networking tippek, trükkök

Hallottad már, hogy a kapcsolati tőke aranyat ér, de hogyan lehet tudatosan kapcsolatot építeni? Hogyan találkozz, beszélgess üzleti kapcsolataiddal anélkül hogy úgy éreznék, csak...

Hogyan veszíts el 20 millió dollárt 1 hónap alatt? – Béna márkamegújítók

Még a legnagyobb márkáknak szüksége van a rebrandingre. Gondolj bele: Netpincérből Foodpanda, majd Foodora, vagy Pannon GSM-ből Telenor, majd Yettel. Sokszor jót tesz a...

5 hiba, amit egy webshop indításakor elkövethetsz

Egy webshop elindítása kihívásokkal teli folyamat, mivel számos összetett tényezővel kell számolni. Elsőként, piackutatás és a versenytársak elemzése nélkül nehéz megállapítani, hogy van-e valódi...

Jó kedvében kell lennie a vevőnek, hogy betaláljon a hirdetésed? Gondoltál már erre?

Egy izgalmas felvetésem van, amihez természetesen kutatást is hozok továbbá egy olyan megvilágosodásban lesz részed, ami garantáltan pénzt tesz a pénztárcádba. Te is abba...

Tiktok marketing esettanulmányok, példák. Lehet vevőt szerezni TikTokról!

Te is már gondolkoztál azon, hogy a Tiktokon elkezdd a tartalomgyártást, megszerezd innen az első vásárlód? Ezek az esettanulmányok végigvezetnek azon az úton, ami...

Értékesítőből cégtulajdonos. Bálint útja az alkalmazotti léttől a milliárdos forgalmú saját cégig

Csereklyei Bálint ma már egy több millárd forint forgalmú céget vezet, ő is a tulajdonos. De a sztorija ott kezdődött, hogy ennek a cégnek...