péntek, február 26, 2021

A QR kód megváltoztatja a kínaiak életét

Lehet, nem tudtad, de a QR kódot először 1994-ben fejlesztette ki a Toyota egyik leányvállalata. Azóta volt, hogy temették (többek között az NFC megjelenése miatt), aztán megint felkapták 2012 tájékán. Keleten sokat használják, itthon valahogy sosem jött igazán divatba… Nézzük meg, hogyan alkalmazzák!

Mi az a QR kód?

A QR kód lényegében egy kétdimenziós vonalkód. A rövidítés azt jelenti, hogy gyors válasz – ami arra utal, milyen gyorsan leolvasható. Japánban és Kínában az egész ország tele van QR kódokkal, és elég sokrétűen használják.

A QR kód és a marketing

Például marketingre. Kínában elsősorban a Wechat nevű alkalmazást használják a Facebook helyett. (Ennek egyik oka az, hogy a Facebook Kína nagy részén be van tiltva, csak kerülőutakon tudsz fellépni a legnagyobb közösségi hálózatra.)

Ha bemész egy Starbucks-ba Pekingben például, akkor a wifit egy QR kód beolvasásával tudod telefonról használni. Onnantól, hogy leolvastad a kódot – bekerültél a rendszerükbe. A legtöbb kínai be van jelentkezve Wechatra, ezért egyből azonosítják a profiljukat, és ettől kezdve az a Starbucks tud értesítéseket küldeni az illető telefonjára Wechaten – vagyis után tud követni bárkit…

A QR kóddal vásárolnak

Nekem a legmeglepőbb sztori Kínával kapcsolatban az volt, amikor a húgom mesélte hogy bemész a sarki zöldségeshez és QR kóddal kifizeted a két banánt, amit szeretnél venni. Először nem tudtam, mire gondoljak, vagy hogy képzeljem el – aztán kicsit utánanéztem… Kétféle megoldás van:

Az egyik az, amikor beolvasod a banán vonalkódját a zöldségesnél például…  Bejelölöd, hogy kettőt szeretnél venni – majd ez generál egy másik QR kódot, ami megjelenik a telefonod képernyőjén. Ekkor odamész a kasszáshoz, ő pedig vonalkód leolvasóval beviszi a gépbe a vásárlásod, és készen is vagytok! Nincs többé hatalmas sorban állás, vagy a készpénzzel bajlódás (amúgy is erre tart a világ mindenhol, egyre többen fizetnek paypass-al is). Az alkalmazás össze van kötve a bankkártyáddal, úgyhogy automatikusan levonja az összeget.

A másik opció, amikor benzinkúton tankolsz például, és megjelenik a tankolás végén egy QR kód. Ezt beolvasod a telefonoddal, és kész is vagy a tankolással.

Fontos az idő

Az embereknek a mai világban az egyik legfontosabb tényező az idő. Gondolj bele, milyen ideges vagy amikor dugóba kerülsz. Az ilyen megoldások pedig pont azért lehetnek sikeresek, mert időt spórolnak meg mindenkinek…

Ehhez kapcsolódó tartalmak: 

Kép: Youtube

Instant posztok

MinnerInstant

Néhány napja írtunk egy cikket, amiben teljeskörűen bemutatjuk a hazai vonalkód igénylés menetét. Ide bemásolom az árral kapcsolatos részt:

A GS1 rendszerébe való bekerülés egyszeri díja 35.000 Ft.
A rendszer éves (365 napos) licencdíja bevételfüggő:

Forrás: https://gs1hu.org/data/documents/Dijjegyzek_2021.pdf

Együtt kiszámoltuk (lásd a cikkben), pontosan hány jegyű cégprefixre van szükséged, ennek regisztrációs díját értelemszerűen az határozza meg, melyik számtartományba kerülsz: 10 jegyű kódigénylés esetén 19.500 Ft, 9 jegyűnél 30.000 Ft, 6 jegyűnél már 225.000 Ft – bár valószínűleg nincs és nem is lesz ennyi terméked. A regisztrációban benne van az első év licencdíja, de ennek is lesz évente költsége: prefixenként 16.000 Ft / év.
Ezután jöhet a GTIN-8 azonosító szám: 4000 Ft a regisztráció, valamint az éves licencdíj is ugyanennyibe kerül kódonként.

Vonalkód igénylés részletesebben. Kattints ide!

MinnerInstant

Több áramot fogyaszt a bitcoin, mint egész Argentina.

Ennél szemléletesebb ábra a következő. Bitcoin vs Visa tranzakciók energiaigénye. A Visa alatt azért ott van a 100 000 tranzakció is…. Huhh!

Érdekes! Na, de most tombol a kriptoláz! A kripto alapozó cikksorozatunk segíthet benne, hogy átlásd miről szól a kirptovaluta piac, mit kell tudni a bitcoinról… Kattints ide!

MinnerInstant

Martincsek Zsolt seo szakértőnk posztolta ezt a Minner Extra zárt csoportba:

A következő email címek meg fognak szűnni május 31. után! De már március 31.-től technikai korlátozások lesznek a fiókokban.Ha van például email listád, akkor nézd át, én fogok küldeni egy tájékoztató hírlevelet is nekik.@upcmail.hu, @chello.hu, @monornet.hu, @upctelekom.huItt a hivatalos tájékoztató: https://www.vodafone.hu/termekkivezetes/#webmail

U.i.: A legjobb, hogy ezt az infót nekem is egy feliratkozóm írta meg, akit érint ez és már magától fel is iratkozott egy másik email címével! – írta Zsolt.

MinnerInstant

Egy egész országot lekapcsolt a hírekről a Facebook.A Facebook egy önálló cég, nem az internet, ezért sem szabad 1000%-ban rá támaszkodni. Az ausztrálok tapasztalták ezt meg a héten, amikor is a Facebookon lekapcsolták a médiaoldalakat, sőt nem is lehet megosztani a portálok híreit a közösségi médiaoldalon. A drasztikus és barátságtalan lépésre azért szánta el magát a cég, mert az ausztrálok rá akarták kényszeríteni, fizessen ezentúl a híreket előállító oldalaknak az oldalain megjelenő tartalmakért.

Ezzel szemben a Google fizetni fog azért, hogy lényegében profitál a hírekből. A Google korábban már megegyezett az országgal. Legutóbb Robert Murdoch médiacége, a News Corp. jelentette be, hogy megegyezésre jutott a Google-el, aki hajlandó lesz nekik a jövőben fizetni a felhasznált tartalmakért cserébe.

Sok hazai vállalkozó szenved most a Facebook által egyre szaporodó tiltásokkal, amelyek 99,99%-ban tévesnek bizonyulnak. Letiltott hirdetési fiókok, elvett Facebook oldalak, sőt lekapcsolt ártatlan csoportok. Beszéltünk ennek kivédésről és megoldásokról ebben a podcastban: Facebook hirdetési fiók visszaszerzése tiltás után [podcast]

Forrás: Napi

MinnerInstant

Ha úgy nézzük a Koronás kristálycukornál is értelmesen kezelték a helyzetet az emberek. Így nem meglepő, hogy a sör sem szenvedett hátrányt, sőt néha az emberek a sörön poénkodva vezették le egy kicsit a vírushelyzet okozta feszültséget.

Forrás: Cbs, inews

MinnerInstant

Adótraffipax, 2021. Idén is elárulták merre vizsgálódnak főleg: Tételesen a 2021-es év kiemelt vizsgálati területei:

  • e-kereskedelem,
  • építőipar,
  • az élelmiszeriparral és a mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya),
  • használtgépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, valamint gépjárműjavítás,
  • ingatlanközvetítés,
  • számítástechnikai termékek kereskedelme,
  • turizmus, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás,
  • zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelem

Forrás: Index, Nav


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek