A részvény árfolyamokat hol tudom megnézni? És mit nézzek pontosan?

Dátum

Megosztás

Itt vagyunk a 2020-as tőzsdekrach idején és valószínűleg te is azért vagy itt, mert látod az olcsó részvényárakat, és lehetőséget látsz bennük. Ez jól is van így, és jól felismerted a lehetőséget. A részvénypiac egyébként is egy tiszta befektetési forma, hiszen valódi vállalkozásokba fektetünk, értékteremtő cégekbe, akik munkát adnak embereknek, vevőket szolgálnak ki. És a következő időszakban lesznek jó befektetési alkalmak. Nézzük meg most azt, hogy hol tudod követni az árfolyamokat, és egyáltalán mit nézz.

Fontos!
– Április elején írjuk a cikket, már 30%-ot estek a tőzsdék, de még várható zuhanás. Még legyél türelemmel!
– A Minner tőzsde rovatában (linkek alul) követheted, hogy mi miben látunk potenciált, mibe fektetünk. Friss 2020-as tőzsde tippek itt.
– Élő árfolyamokat látod a cikk végén is!

Esett a tőzsde – Mit jelent ez? Mi esett ilyenkor?

Fontos! A megfogalmazás kezdőknek szól, nem szakmai.

A részvényeket olyan tőzsdéken érjük el, mint például a hazai Budapesti Értéktőzsde. Van ilyen több országnak is, sőt Amerikában több tőzsde is van (New York-k, Nasdaq…). Az egyes tőzsdéken vannak a tőzsde indexek, amelyekben benne vannak az adott tőzsdén legjobban teljesítő részvények (nem mind). Nos ezek a tőzsde indexek úgy mozognak, ahogy a bennük lévő részvények, így például a hazai BUX tőzsde index mozgását a MOL, OTP, Richter árfolyama (annak ingadozása) befolyásolja. Mintha egy portfólió lenne.

Ha azt mondják, esik a tőzsde, akkor a tőzsde index értékének csökkenését értjük alatta.

 • Magyarországon a BUX indexet figyeljük, annak mozgását. A BÉT honlapján éred el, ha ide kattintasz. https://www.bet.hu/oldalak/piac_most#BUX
 • Amerikai tőzsdén a Dow Jones Indexet nézzük, amiben a 30 legjobban teljesítő részvénytársaság (a saját piacukon kiemelkedőek) van benne. Ezt mi főleg a Yahoo Finance-on szoktunk figyelni, vagy a Tradingview.com oldalon (Lesz még erről szó lejjebb).
 • Szintén amerikai tőzsde index az S&P 500, ahol a legjobban teljesítő 500 részvény van benne.
 • Továbbá a technológiai tőzsde a Nasdaq 100, ahol a 100 legjobb részvénytársaság van a Nasdaq tőzsdéről.
 • A tőzsde indexek értékét pontban határozzuk meg. A pontérték változását kiszámolva jutunk a %-os elmozdulásra, ami lehet majd a hozamunk. Tőzsde indexekbe is lehet fektetni.

Az ő változásukat mindig érdemes figyelni. Itt egy példa: az amerikai tőzsde indexek közül az S&P 500 tőzsde indexet látod az alábbi ábrán.

 • 2020. február közepén még 3385-ön volt.
 • 2020. április 1-jén 2488-on áll. Ez így 27%-os csökkenés. Ha például visszakúszna a jelenlegi szintről 1-2 éven belül újra arra a szintre, az 36%-os profitot jelentene, 3385/2488 – akkor az alacsonyabb árból számolod a változást. (De ahogy fent olvastad, még érdemes várni az index vagy részvény vásárlással).

Hol látom az OTP, Tesla részvény árfolyamát, vagy Microsoft-ét, Netflix-ét? Mit kell néznem és hol?

Magyar részvények

A részvény ára egy db részvény árát jelenti.

Legyen az OTP árfolyama a példa. A Budapesti Értéktőzsde honlapján találod az árfolyamokat. A bet.hu oldalon.

Itt kattints a következőre a menüben: Kereskedési adatok, majd ott a Részvényekre.

Itt bejön a következő, ahol látod a részvényeket listába rendezve és az aktuális napi árfolyammozgást, forgalmat és egyéb adatokat.
Itt keresd meg a kiválasztott részvényt, kattints rá és nagyban látod az árfolyamát. Kép alatt folytatom.

Az OTP-re kattintva látjuk az OTP Bank részvény adatait. Az árfolyamot a Kereskedési adatok fülre kattintva varázsolhatjuk elő. Forintban látod az értéket (bal tengely).

A fenti árfolyamon látod kéken az 1 nap feliratot. Ott tudod választani, hogy mekkora időtávot mutasson. Most az április 1-i árfolyamot mutatja, ami nem tréfa, 6,95%-ot zuhant az árfolyam. Ott az időtávot változtatva látod, hogy korábban hol járt az árfolyam. Kattints a MIND-re, és akkor látni fogod a teljes árfolyamot a részvény tőzsdére lépése óta. Így:

A többi magyar részvénynél hasonló módon tudsz eljárni. Tehát Bet.hu-ra kell felmenned, ha magyar tőzsde adatokat szeretnél látni.

Amerikai tőzsde, amerikai részvények

Erre a célra a Yahoo Finance-on (finance.yahoo.com) vagy a Tradingview.com -oldalt használjuk. A magyar tőzsdén és az amerikain is meg tudod találni a részvényeket teljes néven is, de láthatod majd, hogy a részvények neveit rövidítik, kap egy kódot, ez a ticker kód.

Nézzük példaként a Microsoftot-ot, mert a 2020-as tőzsdekrach befektetési lehetőségek között ez az egyik favoritunk (itt van a többi). A Microsoft-nak a ticker kódja az MSFT. De a Yahoo Finance kiadja akkor is, ha a vállalat nevét írjuk be. Középre a keresőbe írjuk be és ott már ki is adta nekünk a piros bekarikázott rész alatt a keresősávnál. Több ezer részvény van, azért is kell keresni. Jobb alsó sarokban pedig látod, a Yahoo Finance oldalán a főlapon is kint vannak az árfolyamok, és azokat rakja előre, amit többször nézel, vagy népszerűek.

Miután rákattintottál, bejön kicsibe az árfolyam, ahol szintén válthatunk időtávot, illetve további adatokat. Itt az idősáv mellett a Full screen-re kattintva kinagyítja az árfolyamot. Amerikai részvényeknél dollárban számolunk (és a . után cent van).

Az amerikai részvény indexeket én is leggyorsabban a Yahoo Finance-on szoktam figyelni, méghozzá a főlapon egyből felül kiírja őket (árakat, grafikonjukat).
Látod egymás után őket. S&P 500, Dow 30 (Dow Jones), Nasdaq, Russel 200

iPhone-osoknak még tipp, hogy a Részvények applikáció-ban lévő adatok is a Yahoo-ról vannak, szintén jól használható.

Ez szuper! És hol és hogyan tudok részvényt vásárolni?

Olyan könnyű tőzsdei részvényt venni, mintha egy terméket rendelnél egy webshopból. Csak a webshop ebben az esetben egy brókercég. Ha már befektetésben gondolkodsz, akkor az első jó döntés lehet, hogy teljesen megtanulod a tőzsdét az alapoktól. Hidd el a képzés ára megtérül már ott, hogy jobb döntéseket fogsz hozni. A Minner online tőzsde képzését itt találod. A képzés könnyen érthető kezdők számára is, és egészen elmegyünk a haladó szintig.

A részvény ára egy db részvény árát jelenti. Ezzel tudsz számolni, ha devizában van, például amerikai részvények, akkor az dollárban van megadva, át kell számolni. Amikor beadod a vásárlási megbízást adott részvényre, akkor olyan áron tud teljesülni a mennyiség, amilyen áron van eladó. Hiszen valakitől meg kell venned a részvényt. Általában egyébként is a nagyobb részvényeket vásárolod, na azoknál szinte annyiért kapod meg, amennyiért látod kiírva, nincs nagy különbség a végén.

Szükséged lesz egy brókercégre, akiknél értékpapírszámlát fogsz nyitni. Ezen fogják tárolni a részvényeidet, itt tudod szinte azonnal adni-venni őket. A brókercégen keresztül bonyolítod le a tranzakciókat. Egy online felületen nyomon tudod követni a saját tranzakcióidat is, és természetesen az árfolyamokat is.

Két módon tudsz részvényt venni:

 • vagy telefonon adsz megbízást a brókercégnek
 • vagy egy online kezelőfelületen keresztül – amit hamar meg lehet szokni, és jó leírásaik is vannak.

Ilyen brókercégek:

 • Hazai: Equilor, Erste Bróker, KBC (K&H-hoz tartozik), Random Capital,
 • Nemzetközi: Saxo Bank, Interactive Brokers
 • Ha 500 000 forint alatt tőzsdézel, akkor javaslom az Etoro brókercéget (angol)

Itt folytasd:

Fotó: Tradingview

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!