A Stanley-sztori: Hogyan őrült meg az internet egy termoszért?

Nehéz a TikTokot úgy görgetni, hogy ne találkozz az internet új kedvenc termékével: egy 1,2 literes, hordozható, hőtartó termosz pohárral. Na de nem akármilyen termoszról van szó, hanem a Stanley 40 unciás Quencher nevű modelljéről, ami az elmúlt négy évben objektíven a világ legnépszerűbb vizespalackja lett, és aminek egy-egy limitált kiadásáért ölre mennek a közösségi média influenszerek, tinédzser lányok és külvárosi anyukák egyaránt. Mit tud valójában a Stanley termosz, hogyan lett egy évszázados márka a TikTok legtrendibbje, és mit tanulhatsz a sikerből vállalkozóként? Ássunk a mélyére a Stanley-őrületnek!

A Stanley márka története

A Stanley márkát 1913-ban alapította William Stanley Jr. A történet szerint szerette volna, ha a munkanapja alatt végig forró marad a kávéja, ezért feltalálta a teljesen acélból készült, duplafalú, vákuumszigetelt palackot. Az ezt követő több, mint 100 évben a Stanley sorra gyártott különböző ital- és ételtermoszokat, amik a hideget hidegen, a forrót forrón tartják. 

A Stanley ígérete a törhetetlenség, strapabíróság – azaz, hogy egy életen át kitart a termék, igyon belőle egy pilóta a II. világháború alatt, vigye magával munkába valaki egy építkezésre, vagy kísérjen egy külvárosi szülőt, aki a gyerekeiért megy az iskolába. Ezért egyébként élettartam garanciát is vállalnak a termékeikre. 

Ki a Stanley célcsoportja?

Ha ma felmész a Stanley 1913 (össze nem keverendő a Stanley Tools szerszámmárkával) weboldalára, egy jógázó anya-lánya páros képe fogad. Lejjebb tekerve a legújabb kollekció termékeit látod csupa pasztell színben. Nem nehéz beazonosítani, hogy ez a főoldal egy női célközönségnek szól – de ez nem volt mindig így. 

A cég hagyományosan a munkásokat és a szabadtéri tevékenységekben, például kempingezésben és túrázásban résztvevőket célozta meg marketingjében. A korai termékek katonai zöldben és hasonló maszkulin színekben készültek. A márka 2012-ben még azt mondta, a termékeikkel például egy 30 éves pályafutással bíró veterán rendőr vagy egy nyugalmazott katona tud a legjobban azonosulni. 

Hogyan, miért váltottak akkor mégis női célcsoportra? Véletlenek egybeesése, a közösségi média, és az organikus kereslet kellett hozzá, amit időben észrevett a cég és jól le tudott reagálni. Minden az egyik termosz modelljükkel, a 40 unciás Stanley Quencherrel és három anyukával kezdődött…

Oldd fel a cikket és szerezz előnyt a piacodon!

A Minner Előny előfizetéssel még szakmaibb, gyakorlatiasabb, részletesebb üzleti tartalmak várnak rád. Csatlakozz a prémium tagsághoz, a Minner Előnyhöz azonnali, korlátlan hozzáférésért.

Már tag vagy? Jelentkezz be az olvasáshoz! (Itt a FB, Google login is)

Kapcsolódó tartalmak

Kiemelt kép: Unsplash, Canva

Sólyom Eszter
Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.

Kapcsolódó cikkek