A távmunka megöli az innovációt? Kutatás + konklúzió, megoldás

Dátum

Megosztás

Egy friss tanulmány szerint a távmunkában lehet, hogy hatékonyabbak a munkavállalók, de az innovációhoz szükség van a személyes találkozásokra. Nem kell egyből farkast kiállítani, hogy akkor nem jó a távmunka, mert nem serkenti az innovációt. A cikkünk célja, hogy rávilágítsunk, hogy alap működésben hátráltatja a cég fejlődését (innovációban) a távmunka, ám ezt ha tudjuk, akkor lehet kezelni. Kezdjük először is az innováció fogalmával, mert sokan sokfélét értenek alatta.

Mi is az az innováció?

Az innováció szótól megijedünk, pedig nem kell egyből valami grandiózus dologra gondolni. Nem csak az lehet innováció, ha egy teljes iparágat reformálunk meg, vagy új technológiai felfedezést tesz a vállalkozásunk. Ennél szerencsére sokkal egyszerűbb. Lehet innováció az, ha bevezetünk egy digitális folyamatot, vagy átalakítjuk a kiszolgálást, gyártást, vagy új terméket dobunk a piacra, átalakítjuk a cég működését, üzleti modelljét. 

Csillag Péter: “A legtöbb cégnél az innováció az nem egy ilyen nagy diszrupciót okozó, a korábbi működési modellt gyökeresen megváltoztató dolog. Kisebb innovációk vannak, amik a hatékonyságot javítják. Gondoljunk bele a nagy multik működésébe, az elmúlt húsz évben elindultak egy nemzetköziesedés irányába, egy csomó munkafolyamatot outsource-oltak olcsóbb országokba. Kitalálták, hogyan lehet együttműködni, hogy a fele cég Ausztráliában, Indiában, Amerikában… vagy akárhol működik, mégis tudnak hatékonyan együttműködni. Ehhez hozzáigazították a folyamataikat, az adózásukat, a pénzügyeiket, és a többi. Ez innováció. Ez fejlődés. Nem olyan fejlődés, hogy a cég egész működését megváltoztatja, de olyan ami a hatékonyságát javítja.” (YouTube)

A home office megöli az innovációt? Új kutatás

2020-ban rengeteg cég vezette be – kényszerből – a home office-t. Az irodisták megtapasztalták, milyen jó dolog is otthonról dolgozni. A főnököknek pedig szembesülniük kellett azzal, hogy hiába gondolták, hogy a távmunkában nem lesz a meló elvégezve, ez nem így lett: otthonról dolgozva egyes kutatások szerint több munkát végeznek a fehérgalléros alkalmazottak, mint az irodából. 

A hatékonyság azonban nem az egyetlen fontos mértékegysége a munkának. Egy cég nem feltétlenül csak hatékony akar lenni, hanem innovatív is. Hogyan hat a home office az innovációra? Egy új kutatás érdekes felfedezést tett: 

#kutatás: A Nature tudományos folyóiratban 2023. novemberben megjelent tanulmányban a kutatók megvizsgáltak 20 millió tudományos felfedezést és 4 millió szabadalom bejelentést az elmúlt fél évszázadból, hogy megtudják, melyik csapatok teljesítenek jobban: azok, amelyek távmunkában dolgoznak együtt, vagy azok amelyek személyesen. Az eredményeik szerint a személyes együttműködés több tudományos áttörést eredményezett. Sőt, minél távolabb voltak egymástól földrajzilag a csapattagok, annál kisebb eséllyel értek el úttörő eredményeket. Az ugyanabban a városban működő csapatok például 22%-kal nagyobb valószínűséggel hoztak létre innovatív szabadalmakat, mint a több száz mérföldre vagy annál nagyobb távolságra elhelyezkedő csapatok – és 27%-kal nagyobb valószínűséggel publikáltak pionír kutatásokat. 

Az innováció a vízadagolónál/kávéfőzőnél történik

Megfoghatatlan városi legenda, hogy a vízadagoló, kávéfőző körül történő spontán, munkavégzéstől független beszélgetésnek van valamilyen mágikus kvalitása, ami ösztönzi a kreativitást. A home office-t ellenző cégvezetők szoktak érvelni azzal, hogy ezt a kávéfőző körüli beszélgetést nem lehet Zoomon keresztül rekreálni – és az új kutatásból úgy tűnik, igazuk lehet. 

A megvizsgált tudományos kutatócsapatok közül akik személyesen dolgoztak együtt (és több áttörést értek el), ott többen vettek részt a személyes kollaborációban a kutatás kezdeti szakaszában, azaz a tervezős, ötletelős, “big picture” időszakban. Ez pedig több, jó ötlethez vezető személyes interakciót eredményezett. Ezzel szemben a távmunkás csapatoknál inkább a tapasztaltabb kollégák egyedül álltak elő ötletekkel, aminek a technikai megvalósítását bízták a csapattagokra. 

Mielőtt küldöd is az e-mail a csapatnak, hogy holnaptól mindenkinek irány az iroda, nézzük meg ezt más szempontból is. Lehet, hogy elsőre úgy tűnik, mintha a home office még ebben is ártana a cégednek. A cikk további részében szeretném megvizsgálni ezt, hogy nehogy te, mi, vagy bármely cég rossz döntést hozzon egy külföldi kutatás alapján. 

Mindig innoválni kell?

A cégek nagy része nagyon máshogy dolgozik, mint egy tudományos kutatócsapat. A kutatók fő feladata újdonságot felfedezni, új tudást előállítani. A legtöbb vállalkozásnak – bár tudnak profitálni az innovációból, és érdemes célként kitűzni az innovációt – rengeteg hétköznapi, “unalmas”, favágó feladata van amit el kell látni hogy a cég a tevékenységét ellássa. Nem állhat le a rendelések teljesítése a webshopban mert éppen az egész csapat innoválja az utánkövetési folyamatot, például. 

Ráadásul a kutatás a “remote” azaz 100% távmunkában dolgozó csapatokat vizsgálta, ahol a munkatársak akár soha nem találkoznak egymással. Így valóban nincs lehetőség spontán interakciókra, irodai konyhai beszélgetésekre. A “home office” nem egy az egyben ugyanaz, mint a távmunka, hiszen a legtöbb cégben a H.O. heti 1-2-3 alkalmat jelent. A hibrid munka így pontosabb kifejezés rá. A hibrid munka során van lehetőség egy héten belül is felosztani a feladatokat, és akár úgy ütemezni a munkát, hogy az otthoni munkanap során hatékonyan, “favágós” feladatokat szórja ki az alkalmazott, az irodában pedig szabadabban lehet ötletelni, brainstormingolni. 

Nem megy parancsra

Az innováció ráadásul nem tud parancsra történni. Berendelheted a csapattagokat az irodába, de nem tudod beírni a naptárba, hogy 9:00-9:15 spontán interakció, 9:15-9:20 kreatív ötlet. Egy meeting, egy e-mail, de egy sorban állás közben hallott beszélgetésfoszlány is elindíthat egy gondolatmenetet, amiből aztán este tízkor, vagy a zuhany alatt beugrik egy ötlet valakinek. A dolgot cégvezetőként hogy elég impulzus érje a munkatársakat, hogy egy-egy ilyen ötlet beugorjon – és olyan környezetet teremts, ahol szívesen megosztják ezeket az ötleteket. 

Erre talált megoldást az Amazon is. A cég indulásakor, ha volt valakinek egy jó ötlete, akkor felírta egy post it-re, és kitette a falra, ahol mindenki látta. Elolvasták, ötleteltek rajta, ha jó volt az ötlet akkor elkezdték beépíteni a vállalkozásba. Viszont ahogy egyre több ember lett, egyre kevésbé volt fenntartható a post ites megoldás. Bevezették azt, hogy a munkatársak pitchelhetik az ötleteiket. Ilyen ötletelésből született meg például a Prime Now, az Amazon Go, az Amazon drónos kiszállítás (Amazon PrimeAir) vagy például az Alexa.

Bármelyik alkalmazottnak van egy ötlete, ösztönözve van abban, hogy kezdje el kidolgozni és alakítsa projektté:

  • dolgozza ki a termék elképzelését,
  • a piacra dobás folyamatát,
  • írja össze, mi kell a megvalósításhoz, mire van szüksége
  • gyűjtse össze a projekt előnyeit és hogy mik lehetnek a várható kérdések ezzel kapcsolatban

A munkatársak kreatív ötleteit azért is érdemes meghallgatni, hogy ne a cégen kívül valósítsák meg. Kapcsolódó Minner cikk a témában: Az intrapreneurship segíthetné innovációban a KKV-kat, vállalkozásokat. Teret adunk az alkalmazottnak [kutatás]

Így is serkenthetjük az innovációra a munkatársakat

Felmerülhet a kérdés benne, hogy miért a munkatársaktól várunk ötleteket? Nos ők vannak igazán a pályán, hogy meglássák a lehetőségeket, sokszor jobban, mint a vezetők.

Különböző céges programokkal, rendszeres brainstorminggal lehet olyan környezetet és céges kultúrát teremteni, ahol virágzik az innováció. Például ilyen lehet egy hackathon, ötletverseny. 

Az Atlassiannál (szoftverfejlesztő cég, többek között a Trello tulajdonosa) évente szerveznek úgynevezett “ShipIt” napot: egy 24 órás hackathont, ami során az alkalmazottak bármilyen projekten dolgozhatnak, amin csak szeretnének. A ShipIt nap 24 órája az innovációé és kreativitásé, korlátok nélkül – például, valaki az energiapazarló, régi villanykörtéket cserélte ki az irodában, valaki sörcsapot szerelt a konyhába hogy megoszthassa a munkatársakkal a házi készítésű kézműves sörét, egy csapat DIY videóstúdiót alakított ki… de rengeteg fejlesztés, bugok javítása is történik, olyan innováció, ami nemcsak szórakoztató, de a céget is előbbre viszi.

Hasonló példa a Minnernél bevezetett kreatív hét, amikor hat hetente egy hétig a mindennapos munkavégzést a minimumra vesszük vissza, és helyette kreatív projektekről ötletelünk. Azon kívül, hogy jó egy kicsit átkapcsolni az agyunkat a hétköznapi tűzoltásról, hasznosak az ilyenkor kitalált ötletek – még ha nem is valósítunk meg mindent. Egy időben engem például frusztrált, hogy rengeteg nagyszabású projektet megtervezünk, többet is, mint amennyit reálisan van kapacitásunk megvalósítani. Vezettem egy Minneres “ötletek temetője” listát arról a rengeteg koncepcióról, amin dolgoztunk hogy aztán félretegyük. De mint kiderült, az ötlet nem vész el, csak átalakul: Milán egy nagy bank marketing csapatával tárgyalt, ahol egy egy évvel azelőtti kreatív hét együttműködési ötletét simán “elő tudta húzni a kalapból”, és most végre meg fog valósulni. 

(Az ötletlistát azóta ötlettemetőről átneveztem “Vault”-nak…)

Mindenkinek innoválni kell?

Egyrészt érdemes megvizsgálni magát a vállalkozást: abban a fázisban van, amikor tud, és kell innoválnia? Lehet, hogy előbb az alapvető tevékenységet, folyamatokat kell rendbetenni, mielőtt hatékonyságnövelésre, megújulásra törekszünk. 

Másrészt, nem minden munkavállaló dolgozik olyan munkakörben, aminek szerves része az innováció. Bárhonnan jöhet jó ötlet – de nem kell mindenhonnan elvárnod a kreatív ötleteket. Egy termékfejlesztő csapat valószínűleg jobban fog dolgozni az irodában, személyesen kollaborálva, de az innovátorokat támogató pozíciók, mint a HR-es, könyvelő, vagy asszisztens könnyen, hatékonyan tud otthonról dolgozni, nem érdemes az innováció nevében visszaparancsolni őket az irodába.

Előny előfizetőinknek külön cikket írtunk az innovációs csapat létrehozásáról. Megéri tagnak lenni! Előnybe kerülsz!: Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Van még ilyen?

Forrás: https://www.businessinsider.com/remote-work-innovation-collaboration-return-to-office-work-from-home-2023-12
Atlassian
Fotó: Envato License

Sólyom Eszter
Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.