A Teslán túl is van élet: elektromos autó piaci körkép

Dátum

Megosztás

Vannak, akik szerint az elektromos áram tárolása kapcsán felmerülő problémák miatt az egész elektromos, ha úgy tetszik: villanyautó úgy kamu, ahogy van. Mások szerint még ennél is mélyebb problémák vannak a technológiával, nem véletlen, hogy a már az 1900-as évek elején létező elektromos autók eltűntek a süllyesztőbe, könnyen megverte őket a robbanómotor.

Mi ezekben a kérdésekben nem tudunk igazságot tenni, bemutatjuk inkább azokat a piaci szereplőket, akikről ritkán esik szó. Kizárólag utcai autókat, esetleg haszongépjárműveket gyártó cégekről lesz szó, sorrendiséget nem állítunk fel, a sarokszámokat azonban minden esetben az olvasó elé tárjuk, ahogy természetesen egy-egy, akár több modell fotóját is.

Nikola (NKLA)

Egyből egy kamionnal kezdünk, a meglehetősen zavaros, sőt, egyenesen csalás gyanús cég nemrég állt elő az alábbi reklámfilmmel, amivel van némi probléma. Bár a furfangos, „kreatív” magyar agynak nem feltétlenül meglepő, de nem is kevésbé mulatságos: mivel járásképtelen volt a gépcsoda, egyszerűen legurították egy lejtőn a felvétel kedvéért. Ha van valami, ami nem túl szerencsés egy autógyár életében, akkor a mozgásképtelen jármű jó eséllyel dobogós.

Ha mindez nem lenne elég, az alapítót többen is valótlan állításokkal, üzlettársak átrázásával vádolják, az biztos, hogy bedőlt projektek sora övezte eddigi vállalkozói életútját. Bővebben a Villanyautósok remek cikkében. Számokat ehhez a céghez nehéz mondani, hiszen nem nagyon adtak még el semmit, de az biztos, hogy a NASDAQ már jegyzi őket.

Üzleti, eladási számokat itt nem azért nem tudunk mondani, mert lusták voltunk kikeresni, hanem azért, mert egyszerűen nincsenek. Még. De lehet, hogy nem is lesznek. A cég papírjainak ennek ellenére szárnyalnak, hogy miként képes 103%-os növekedéseket produkálni egy bevétel nélküli cég, az nagy kérdés, a válasz minden bizonnyal a remény, hit, hiszékenység körül keresendő.

BYD

Itt már egy sokkal komolyabb cégről van szó, a kínai gyártó 17 éve üzemel, jelenleg közel 10 milliárd dollár a bevételük. Hús-vér autógyár, számos autójukkal találkozhatunk az ázsiai ország utcáin. De a személyautókon túl sok minden más is kikerül a kezeik közül, elektromos biciklik, emelők, teherautók, újratölthető elemek.

BYD Han

Kissé kilóg a sorból, hiszen az elektromos autók és hibridek mellett benzin üzemű járműveket is gyárt, a közpoti fókusz azonban az innováción van.

NIO

Ez a szintén kínai gyártó bő 4000 alkalmazottal rendelkezik, különlegességük, hogy töltőállomások helyett az akkumulátorok teljes cseréjére fókuszálnak, „csereállomásokat” üzemeltetnek, igazodva a sűrűn lakott helyi városok adottságaihoz. Hiába, az ördög mindig a részletekben lakik, klasszikus töltőállomásokra nincs, legalábbis kevés a lehetőség a gombamód szaporodó metropoliszokban, ezért választották ezt az utat.

Tavaly 20 946 autót adtak el, ez közel 159%-os emelkedés az előző évhez képest. Összehasonlításképp érdemes megemlítenünk, hogy hazánkban jelenleg 20 000-re teszik az elektromos autók számát.

XPENG (XPEV)

Egy újabb kínai cég, egy újabb elektromos autó álom, újabb kézzelfogható, valós eredmények, ismét óriási teljesítmény. A Xiaopeng motors néven is ismert gyár 2014-ben indult, Guangzhou vároában, de kaliforniai irodájuk is van, 2020 júniusában 3676-an dolgoztak számukra.

2018-ban még csupán 371 autót adtak el, tavaly pedig szédületes növekedés során 16 608-at. Úgy tűnik valamit jól csinálnak, főeg ahhoz képest, hogy csupán 2014-ben indultak. 2019 márciusában azonban némi árnyék vetült a brandre, ugyanis egy korábbi Tesla alkalmazottat, aki a Xiaopenghez igazolt azzal vádoltak, hogy lemásolta az amerikai gyártó önvezető autózást biztosító szoftverét.

Byton

Nem titok, hogy Kína fontos, sőt stratégiai célja elektromos autó nagyhatalommá válni, ha egy mód van rá, akkor elárasztani a világot gyártmányaikkal. Ennek megfelelőn gáláns segítséget kap szinte minden startup, ami ezen a piacon próbálkozik, Ninjingban már zajlik a Byton SUV fejlesztése, 2021 végén tervezik piacra dobni Európában, az USA-ban egyaránt. Meglátjuk, mi lesz ebből, a kocsi maga jól néz ki!

45000 dollár lesz a tervek szerint az ár, az biztos, hogy nem kevés tapasztalattal indul a csapat, hiszen a BMW egyik korábbi felsővezetője az alapítók között van. Nem titok az állami támogatás itt sem, ennek ellenére startupként, és nem állami projektként határozzák meg önmagukat. Ez lesz az ígéretek szerint a „legdigitálisabb” elektromos autó, sőt, egyenes guruló okoseszköznek tartják a tervezői.

Piëch

A Volkswagen emissziós botránya ha nem is rázta meg alapjaiban az autóipart, de mindenképp nagy port vert fel, nem csoda, hogy az elektromos autózás fontos szerepet kap a német konszern életében is. Anton Piëch, a korábbi VW vezért Ferdinand Piëch fia alapította ezt a brandet.

A vonalvezetésen is látszik, hogy európai álomról van szó, mintegy 482 kilométert lesz majd képes megtenni egyetlen feltöltéssel, illetve 2,8 másodperc alatt jut el százra. De ami igazán döbbenetes, hogy ha minden igaz, mindössze öt perc alatt képes lesz újratölteni a jármű, ha ez teljesül, az komoly fordulatot hozhat az egész iparban.

Faraday Future

Ez az amerikai gyártó kapásból egy luxusjárművel indít, az FF 91 százezer dolláros árvával az élre tör, legalábbis ami a pozícionálást illeti. Nem aprózzák el, az utasok súlyát például egy NASA technológia segít majd egyenletesen eloszlatni. Niche játékosnak szánják a luxus szegmensen belül.

Lucid

Kína és az USA után egy újabb gazdasági erő is beszállt a versenybe, ez nem más, mint Szaúd-Arábia, az arizonai székhelyű Lucid egymilliárd dollárnyi tőkét kapott. Első modelljük, az Air 2020 során kerül piacra, szintén százezer dolláros árral, és szintén óriási ígéretekkel a hatótáv kapcsán, 708 kilométer a tét. Az első tesztvezetésen már túl vannak.

Rivian

Az Amazon és a Ford bizalmát is élvezi ez a gyártó, első modelljük úgy tűnik egy terepjáró lesz. A Ford nem titkolt célja, hogy ha sikeres a platform, akkor saját modelljeihez is használja majd. Nem tudjuk mikor indul az eladás, de az biztos, hogy ez a jármű is jól néz ki.

Könnyű belátni, hogy óriási növekedés előtt áll ez a piac, a környezettudatosság egyre fontosabb, azt pedig csak remélni tudjuk, hogy az elektromos autózás valóban beváltja a hozzá fűzött reményeket mind a klímavédelem, mint a hatékonyág terén.

Fotók: Wall Street Journal, Nikola BYD, Faraday Future, NIO, Xiaopeng, Byton, Piëch, Lucid, Rivian

Györfi András
Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.