Adlab esettanulmány. 143%-kal növelték a Fundekor bevételeit Google Shopping hirdetésekkel

Dátum

Megosztás

A cikket vendégszerzőnk írta, az Adlab marketingügynökség vezetője Bartos Dávid. A Fundekor webáruház gyerekeknek kínál vidám, vicces és mesehősös, kreatív dekorációkat, ágyneműket, ruházatot, valamint játékokat, iskolaszereket és más kiegészítőket. Az Adlab csapatával 2020 novembere óta dolgoznak együtt. Szerették volna szakértői kezekbe adni a Google Ads hirdetéseiket, ami meghatározó lába a marketingjüknek.

Ebben a cikkben azt fogom bemutatni, hogy túlmenve a Google ajánlásain, átlátva a rendszer működését, milyen egyszerű megoldásokkal lehet komoly eredményeket elérni például Google Shopping hirdetésekkel egy webáruház esetében. – A cikket vendégszerző írta, Bartos Dávid az Adlab marketingügynökség vezetője.

Az alapkoncepció

Az alapkoncepció arra az elvre épül, amit egyébként gyakori hibaként látok sokak Google Ads fiókjában, mégpedig, hogy minél kevesebb kampány, annál kevesebb hirdetéscsoport. A legrosszabb, ha csak egy kampányod és egy hirdetéscsoportod van!

Ez nem is annyira költésfüggő, de nyilván minél többet költesz napi, havi szinten Google hirdetésekre, annál inkább lesz logikus, hogy több és szegmentáltabb kampányod, hirdetéscsoportod legyen. Elmondom az okát is. 

Miért érdemes szegmentálni a kampányokat, hirdetéscsoportokat? 

Az első és egyik legtriviálisabb ok az átláthatóság. Bár az átláthatóság olyan szempont, mint a MAC vs PC kérdés – mindenkinek más a véleménye.

Viszont az átláthatóságnál van egy sokkal fontosabb szempont is. Mégpedig az, hogy alapvetően sem a Google, sem a Facebook, sem más egyéb platform nem azért találta ki ezen struktúrákat, hogy jobban átlássuk a dolgainkat (bár nyilván ez is szempont). Sokkal inkább azért, mert ezeken a szinteken tudunk különböző beállításokat eszközölni, ami az alsóbb szinteken mind alkalmazható.

Így tudunk a Google Ads-ben fiókszinten például számlázást és fizetést állítani és az az egész fiókban érvényes. Nem tudunk egy fiókon belül két külön kampánynak más és más számlát generálni.

Így tudunk kampányszinten például napi budgetet, lokális célzást, ajánlattételi stratégiát állítani. Így tudjuk meghatározni a hirdetéscsoportok szintjén, hogy mely kulcsszavaknál milyen hirdetésünk jelenjen meg. Nagy badarság pl “cipő” kulcsszóra papucsokkal kapcsolatos hirdetéseket megjeleníteni.

Szegmentálás

A következő kérdés, amit fel kell tenni magunknak, ha webáruházat üzemeltetünk, hogy vajon minden termékünk kottára egyforma? Mindnek ugyanannyi a beszerzési ára, ugyanannyi a haszonkulcs rajta, ugyanakkora a raktár költsége, ugyanannyi fogy belőle egy hét alatt? Nyilván nem.

A termékeink különbözőek. A példa kedvéért tegyük fel, hogy van két termékkategóriád. Cipők és papucsok. Nyár van, a papucsokat jobban viszik, de kisebb rajta a haszon, mint a cipőkön. Egy cipőn átlag 30%, papucson csak 20% (a hirdetési költségeket még nem számoltuk bele). 

A Google ajánlása az, hogy fiókonkét egy Smart Shopping kampányt hozzunk létre és abban szerepeltessünk minden terméket, majd ő tudja (a sok adat, vásárlás és az algoritmus alapján), hogy kinek, mit és mikor mutasson, hogy az a legnagyobb valószínűséggel vásároljon.

Ebben az esetben egy Smart Shopping kampányba helyezzük a papucsokat és a cipőket is. Mivel a felhasználók inkább papucsokat keresnek most, így a budgetünk nagy részét papucsokra fogjuk költeni és a rendszer a felépítéséből adódóan háttérbe fogja sorolni cipőket.

Ezzel egyidőben sok olyan eladásunk lesz, ami alacsonyabb haszonkulccsal dolgozik, így kevesebb lesz a profitunk. Látható, hogy nem igazán választottunk optimális megoldást.

Ezzel szemben, ha nem hallgatunk a Google-re és létrehozunk két külön kampányt, egyet a papucsoknak, egyet a cipőknek, akkor a budgetünket is optimálisan állíthatjuk a keresések függvényében.

Ezzel egyidejűleg másfajta ajánlattételi stratégiát is alkalmazhatunk a két kampányon. Könnyen kiszámolható, hogy a cipőknél 3-asnál nagyobb megtérüléssel (ROAS) már profitot generálunk magunknak, míg ez a szám a papucsoknál 5-ös (tehát minden egyes elköltött egy forint, legalább 5 forint bevételt kell hogy generáljon, hogy ne legyünk veszteségben). 

Így a kampányaink ajánlattételi stratégiáját is e szerint tudjuk hangolni. Míg a cipőknél azt mondjuk a rendszernek, hogy a célunk például a 4-es ROAS elérése, a papucsoknál ez 6-os lesz. Ezt egy darab kampányban nem tudjuk megtenni, ha több különböző kampányt hozunk létre, akkor viszont már igen.

Ez is egy olyan érv és beállítási lehetőség, ami arra ad okot, hogy végiggondoljuk, nem csak a Smart Shopping kampányaink esetén, de gyakorlatilag minden kampányunk esetében, hogy termékeket, kulcsszavakat hogyan és miként szegmentálunk, hogy az a lehető legoptimálisabb legyen. Soha nem láttam még olyat, hogy egy darab kampány, egy darab hirdetéscsoport a lehető legoptimálisabb megoldás lett volna. Minél többet költünk Google hirdetésekre, ez annál több munka és szegmentáció kell, hogy legyen!

Hogy történt ez a Fundekornál?

Ezt az elvet követtük a Fundekor esetében is. 2021 májusában már volt elég adatunk arról, hogy mit vásárolnak a felhasználók, hogyan is lenne érdemes szegmentálni a termékeket a Smart Shopping kampányok esetén.

A Smart Shopping kampányok addig is jól működtek minden kezelt fiókunkban, hiszen a Google algoritmusa kivételesen jó, de kísérleti jelleggel elkezdtük tesztelni ezt a koncepciót. Mi is meglepődtünk az eredményen.

A Fundekor Google Ads kampányai három hónap alatt (2021. 06. 01 és 08.31 között) 143,5%-kal, tehát 2,5-szeresére növelték a bevételeiket az előző három hónaphoz képest. Mindezt tették úgy, hogy a költségek csak 60%-al emelkedtek. Ez azt jelenti, hogy megtérülés (ROAS) mutató 4,56-ról, 6,95-re kúszott fel. Tehát nem csak nőtt a bevétel, de javult a megtérülés is.

Konklúzió

Gondold végig, hogy optimálisan futnak e kampányaid! Mindig keresd azt, hogy mi értelme van a funkcióknak, megoldásoknak. Soha ne vedd készpénznek azt amit mások állítanak, még ha az a valaki a Google is. Gondolkodj, számolj, kísérletezz és tesztelj! Értsd meg, hogy mi hogyan működik, akár egy mérnök és akkor biztos, hogy a lehető legjobb megoldást fogod választani!

“Közel egy éve dolgozunk együtt az Adlabbal és ha ajánlanom kell valakit a Google Ads kampányok kezelésére, akkor azok Ők! Azon ritka és különleges online marketingesek közé tartoznak, akik szinte bármikor elérhetők és folyamatosan segítenek bármely kérdésben. Náluk a pénzünk befektetés, nem költség!” – Szlotta Károly – fundekor.hu

Ha úgy érzed, hogy a te Google Ads kampányaidból is többet ki lehetne hozni, akkor keresd bátran az Adlab csapatát!

A cikket vendégszerző írta, Bartos Dávid az Adlab marketingügynökség vezetője. (a képen bal szélén)

Kiemelt kép: Allen Taylor / Unsplash

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.