Alibaba vs. valós céginfó. Így ellenőrizd a gyártó céges hátterét! [videó]

Felmerült már benned, mennyire megbízhatóak az Alibabán látható cégadatok? Magyar cégeket talán már rutinosan ellenőrzöl az Optenen vagy az e-beszámolón, de Kína nem a szomszédban van, és „messziről jött ember azt mond amit akar”, tartja a mondás. Van azonban lehetőség megbízható információkat lekérni az ázsiai partnerekről is, megmutatjuk, hogyan!

QCC.com használata, nyilvános információk

Az Alibabán kiválasztott, szimpatikusnak tűnő beszállítóra cégnév alapján keress rá a QCC.com-on. Ez az Optenhez vagy Bisnode-hoz hasonló oldal, a kínai cégek adatait tartalmazza. Láthatod a keresés után a:

 • cég jegyzett tőkéjét
 • alapítás évét
 • foglalkoztatottak számát
 • tevékenységi köröket
 • tulajdonosokat és részvényeseket
 • bírósági/peres ügyeket (ne ijedj meg, minden komoly cégnek lesznek ilyen ügyei)
 • adóbesorolás
 • bejegyzett védjegyeket és ezekkel kapcsolatos tevékenységeket
 • gyártástechnológiai szabadalmakat
 • vállalati tanúsítványokat, szerzői jogokat, weboldalakat, applikációkat… és a többi

Belépés a QCC-be

Trükkös a belépés, de mi már kitapasztaltuk helyetted is. Bejelentkezéskor az oldal felajánlja, hogy Wechat-en scanneld be a QR kódot és majd azon keresztül használd. Nem ezt javasoljuk.

Keresd azt a lehetőséget, hogy „egyéb bejelentkezési módok” és azon belül a „jelszó bejelentkezés”-re kattints. Itt ezen a ponton kapcsold ki a fordítót (ha csak nem az eredeti kínaiul olvasod az oldalt), mert azzal soha nem találod meg a Magyarországot és a +36-ot (ne kérdezzétek, hogy miért, passz).

Nos, fordító nélkül tehát lehet választani, hogy milyen kezdőbetűvel kezdődik az országod. Kattints az „X”-re! Itt látni fogod a +36-ot. Beírod a telefonszámod, kapni fogsz egy visszaigazoló sms-t amivel tudod is használni ingyenesen a felületet. Minimálisan kevesebb adatot fogsz látni (folyton variálják, hogy mit láthat csak a VIP/Super VIP…) mint ami a videóban van, mert nem lesz hirtelen VIP előfizetésed, de a lényeget látni fogod, hogy jó-e a cég, vagy sem. Hogyha nem magyar számról szeretnél belépni, akkor végignyomkodod a betűket amíg megtalálod a saját előhívódat.

Ha sehogy sem sikerülne belépned, keress minket bizalommal: végtelen számban nem, de max 3 céget szívesen leellenőrzünk neked a saját fiókunkból! Lépj kapcsolatba velem itt.

Példák a videóban

A fenti YouTube videóban Alibabán kereskedő kínai gyártók, beszállítók adatait vetettük össze a QCC adataival. A videóban képernyőfelvételeken követheted, hogy néz ki az oldal felülete, milyen adatok érhetőek el, hova kattints.

A példák között lesz olyan, ahol:

 • az Alibaba és a valós adatok összhangban vannak, megbízható a cég
 • a valós adatok jobbak, mint ahogy az Alibabán látszik, megbízható a cég (pedig lehet, elsőre nem választottad volna)
 • a valós adatok gyengébbek, mint amilyennek az Alibabán tűnnek

Ezzel kiszűrsz minden rizikót?

Kezeljük helyén a dolgokat: kockázatmentes importálás Kínából nincs. Ha a beszállító céges hátterének ellenőrzése során pozitív információkat is találsz, még nem jelenti azt, hogy kizárhatod minden probléma esélyét a jövőben. Ha ellenőrzöd az adatokat, azzal csökkentheted valamennyire a kockázatot, de ne feledd, ugyanúgy egy stabil hátterű európai céggel is alakulhatnak rosszul a dolgok, itt is félremehet valami.

Ha érdekesnek találtad a fentieket, és szeretnél még jobban elmélyedni a Kínából való importálás rejtelmeiben, akkor irány a MinnerAkadémia Alibaba, kínai import képzése! Az átfogó tudásanyag a teljes folyamaton végigkísér, a kérdéseidet pedig szakértőnek teheted fel. Megnézem a képzést!

Ez jó volt! Van még cikk a kínai importról?

Jó, hogy olvasol!
Csépe Gábor
Csépe Gábor vagyok. Két kereskedelmi vállalkozásom van, mindkettő saját márkás Kínából importált termékek nagykereskedelmével foglalkozik. Mindig is érdekelt a beszerzési, termékfejlesztési folyamat, hogy valami értékeset, lehetőleg egyedit alkossunk és mutassunk a piacnak. Valószínűleg pont emiatt az érzelmi elköteleződés (és egy csipetnyi kalandvágy) miatt sikeresen alakultak a Távol-Keleti beszerzéseink, és mindvégig élveztem, élvezem ezzel foglalkozni. Ma már több cégnek is segítek az importálásban, továbbá itt a Minneren szakértősködök a témában.