Átalakul a grafikusi szakma? Az AI art nem jön, hanem már itt van!

Dátum

Megosztás

Beszéltünk már egy régebbi hírszemlében az épp készülő AI képalkotó megoldásokról. Egyre több ilyen platfom születik és válik nyilvánossá. A legelső ilyenek már egészen hihtetetlen eredményeket hoznak. A Midjourney például bárki által kipróbálható Discordra belépve 20 kép erejéig. Hogy felcsigázzalak, íme néhány példa, amiket nekem dobott ki program:

Utasítás: Tower in space, realistic, –ar 16:9

I am become death the destroyer of worlds

Video logo design

Új képek vagy pofátlan lopás?

A sokak által „AI Art”-nak nevezett jelenség az évtized egyik legnagyobb hatású dolga lehet, de ennek sokan nem örülnek. Mindenki maga választja meg a művészetről alkotott definícióját, és nagyon sok művész szerint itt szó sincs art-ról. Az AI képgenerátorok (direkt ezt a szót használom inkább) betáplált adatok millióit, milliárdjait elemzik és használják fel, hogy aztán saját képüket létrehozzák. Igazából összeollózzák már meglévő alkotások alapján. Mégis a végeredmény valami teljesen új, ami addig nem létezett, így vannak, akik szerint ez is művészet.

A művészek világszerte kampányolnak a szoftverek betiltásáért. Sok híres platform és közösség betiltotta az AI által generált képek feltöltését. Rengeteg szakmabeli szerint épp a művészet halálát látjuk, mivel a program érzelmek és cél nélkül alkot és idővel el fog nyomni minden élő műalkotást. Ebbe még nagyon mélyen belemehetnénk, de ez itt a Minner, így most nem filozófiai vitát akarok generálni, hanem a lehetőségekről beszélni.

Mi lesz a grafikusokkal, művészekkel?

Az AI art nem itt lesz, hanem itt van, a valódi kérdés, hogy a grafikusok és egyéb művészek mikor kezdik el használni. A programokat nem könnyű kezelni, szöveges utasítások precíz sorozatával kell ellátni a gépet, hogy tényleg azt alkossa, amit szeretnénk, sokat hibázik, sok dolgot nem ért. Olyan kicsit, mint megtanulni programozni, meg kell ismerni a jó utasításokat és vezetni kell az AI-t a képalkotás során. Az úgynevezett prompt írás egy teljesen új skill, egy új szakma lehet még az évtizednek ebben a felében. A témában való kisebb elmélyülés után én több új irányt is látok.

Ez csak az én véleményem, szerintem elsődlegesen ezek fognak kialakulni az AI hatására:

 • Lesznek a „kóklerek”, akik majd saját grafikusi munkaként próbálják eladni az AI által generált képeket. Elvégeznek egy 2 napos kurzust a prompt írásról, készül a Fiverr és Upwork fiók, majd lehet tolni a képeket 20-25 dolláros órabérért.
 • Lesznek valódi prompt írók, akik elmélyülnek a szoftverekben, jól kezelik majd azokat, és nem fognak hazudni a munkáról. Megmondják, hogy ennyiért meg ennyiért AI artot kapsz. Azt aztán használhatja a cég közvetlenül, vagy felhasználhatja briefként egy valódi grafikusnak. Esetleg lesz erre szakosodott ügynökségi modell, ahol a prompt író kap szöveges briefet, képet generáltat, majd tovább is küldi a kész anyagot a grafikus alvállalkozónak. Kialakul majd az ár-érték arányban leghatékonyabb folyamat.
 • Biztosan lesznek olyan grafikusok, akik elkezdik használni. Kreatívokat, koncepciókat készíttetnek vele, amik alapján aztán tudnak majd dolgozni. Egy magyar youtuber fogalmazta meg jól: A grafikusnak behozhatatlan előnye, hogy tudja manipulálni az AI képét. Módosít rajta, átszínez, átszerkeszt, több képből összerak egy harmadikat. A munkája nagyságrendekkel fog rövidülni, ami eddig 1 hét volt 1 nap lesz. A lényeg, hogy hasznára fordítja az AI-t.
 • Szerintem megmarad egy niche-ként a „valódi” grafikusi szakma. Drága mulatság lesz, magas presztízzsel. A szakemberek is lobogtatják majd, hogy ehhez a képhez sosem nyúlt AI és a megrendelőknél is PR értéke lesz, hogy valamit igazi grafikus csinált AI nélkül.

A grafikusi szakma nem fog eltűnni. Az AI art elutasítása most olyasmi lesz, mint amikor megjelent a digital art fogalma, majd a Photoshop. A „valódi” művészeket taszította, hogy számítógépen alkossanak, aztán ezt is megszokta a világ.

Photoshop vagy Midjourney?

Akármi is valósul meg ezekből, az AI art egyszerre értékteremtésre képes, közben diszruptív technológia. Biztos lesz, akik emiatt nem fognak már a művészetek iránt érdeklődni és idővel kevesebb önállóan alkotó grafikus lesz köztünk. Lesznek akik felhagynak a karrierszintű grafikusi munkával, mert a kis cégek az olcsó AI-t fizetik majd meg inkább, akik pedig most születnek, nem fogják érteni, mégis miért ne használnának AI-t, miért alkotnának máshogy.

Egy ponton majd valószínűleg beáll az egyensúly, kialakulnak az új piaci szereplők, az árak. Lehet, hogy 1-1 munka sokkal olcsóbb lesz a grafikusoknak is, viszont 10-szer annyit csinálnak majd meg, egységnyi idő alatt. Így végül gazdasági értéktöbblet is keletkezhet, olcsó de hihetetlen minőségű tartalmakkal, miközben az ehhez értők sem fognak csődbe menni, sőt akár még jobban is járhatnak. Ha belegondolunk az Upworkon lévő több száz vagy több ezer, grafikusok által hozzá nem értőnek tartott képkészítő sem döntött össze egy szakmát sem.

Nem lehet levédetni

A gazdasági felhasználás nem lesz egyszerű menet, és ezért sem valószínű, hogy a cégek agyatlanul elkezdenek AI generált kreatívokat használni. Az USA hivatalos álláspontja jelenleg, hogy az emberi alkotás hiánya miatt nem levédethető egy ilyen kép. Ergo egy KKV-nak teljesen jó lesz egy ilyen alkotás, de egy multi már nem fogja használni. A Google vagy a Nike nem fog olyan plakátot kitenni, aminek a képét bármikor bárki felhasználhatja.

Probléma még a tulajdonjog kérdése. Ki lesz az alkotó, a tulajdonos, kihez kerülnek a felhasználói jogok? Ha legenerálok egy képet az az enyém, vagy épp a platform tulajdona, én max felhasználhatom? Esetleg plusz licensz nélkül még azt sem? Ez megint egy jó példája annak, amikor a jogalkotás és törvényhozás a kanyarban sincs a technológiához képest. Még a social média sincs szabályozva, pedig több, mint 10 éve itt van. Mire az AI art-ig eljutnak a hivatalokban, már kész lesznek az AI videós oldalak is.

Próbáld ki Te is!

A szabályozásokat érdemes lesz majd követni, de akit érdekel mélyebben a téma, annak azt tudom mondani: irány kipróbálni! Nehéz igazán jó képeket csinálni, nekem legalábbis nem sikerült sok esetben elérnem, ami a fejemben volt. De látva cikkekben és videókban milyen képeket hoznak össze mások, látszik, hogy tényleg meg kell ezt is tanulni. Aki új szabadúszó karrierre vágyik, vagy épp valami jövőbiztos dolgot akar tanulni, az nyugodtan kezdjen el ezekkel ismerkedni, mert szerintünk még sokáig itt lesznek.

Pár példa, amikre rákereshetsz

 • Midjourney
  Jelenleg talán a leghíresebb, mert open beta verzióban van. Discordon lehet hozzáférni, sok tutorial van fent a neten. Az első 20 kép ingyenes, aztán elő kell fizetni rá. Egy utasításra 4 képet ad, amikkel aztán tovább lehet menni és újabb variációkat készíteni.
 • DALL-E 2
  Ez is 4 verziót ad, nekem kevésbé sikerültek realisztikusra/művészire, mint a Midjourney képei. Viszont itt 50 ingyen kredittel kezdhetsz és havonta kapsz 15 újat. Lehet kezdőképet megadni, tehát létező kép átvariálására is jó.
 • NightCafe
  A kezdéshez kapsz pár ingyen kreditet, de aztán fizetni kell a használatért. Sokféle stílus van benne, amiket nem kell magadtól kitalálni. Az oldal segít a promptot összerakni a stílushoz, mérethez, és itt is lehet kezdő képet megadni, többet is. Nekem ez is jóval pontatlanabb volt, mint a Midjourney.
 • Canva
  Ha van Canva fiókod már el is kezdhetsz játszani vele! Igaz, nem egy erős generátor, de ismerkedni jó a témával és legalább ingyen van. Itt találod:
 • Artbreeder
  Kicsit máshogy működik, ugyanis nem csak szöveggel operálsz, hanem sablonokból, formákból, karakterekből összerakhatod a képet és az AI ezen fog javítani a szöveges utasításod alapján. Kb. így képzeld el, a konyhát és a lovagot is a program adta a galériájából, nekem 2 kattintásomba kerültek, hogy berakjam őket a vászonra.

Az AI art-nak kell még fejlődnie, de kétségtelen, hogy megérkezett a mainstreambe és egész nagy épp a hype körülötte. Ne felejtsük el, hogy az AI szövegírók is hasonlóan állnak épp. Simán tudnak neked cikkeket írni, ha fogod a kezüket. Úgyanígy egyre jobbak az AI narrátorok, most már hírességek hangjait is használhatják vele a kevésbé etikus cégek. Durva, de jelenleg ez az irány. Készülnek az AI videó platformok is, de azért ott még messzebb járunk a használhatóságtól.

A tartalomgyártás hatalmas átalakulás előtt áll. Nem fog kihalni, nem fognak eltűnni egész szakmák, de meg fog változni a gyártás folyamata. Reméljük a minőség nem fog túlzottan felhígulni, mert pontatlan és fake információ eddig is túl sok volt az interneten.

Oké, oké, tehát erre még nem építhetsz vállalkozást. De addig is szemezhetsz a Minner 2022-es ötleteiből:

Források:
midjourney.com
Artbreeder
DALL-E 2
NightCafe
Fotók: Midjourney, Canva

Nyiri Donát
Nyiri Donát
Több, mint 6 éve foglalkozom tartalomgyártással. Máig imádok kutatni, információt átadni. A célom, hogy úgy tanulj valami újat, hogy közben minden egyes mondat szórakoztat is. A Minnernél hasznos üzleti tartalmakkal, a Tízes Lista nevű Youtube csatornán pedig a világ érdekességeiről szóló videókkal próbálom elérni ugyanezt.