Augusztustól újraindul a vállalkozásindítást segítő pályázat! Vállalkozó START Program II.

Dátum

Megosztás

Augusztus elsejével újraindul a Vállalkozó START Program második köre. Ez a pályázati lehetőség az új vállalkozások létrejöttének támogatására irányul. Jó hír, hogy a támogatással egyéni vállalkozás is kezdhető, akár KATÁ-s, akár átalányadó formában. Az első körhöz hasonlóan most is nagy érdeklődés várható, ezért összeírtam a legfontosabb részleteket.

A cikket vendégszerzőnk, Bauernfeind Bence írta, akinek az elérhetőségét a cikk végén találod

Ki vehet részt a vállalkozásindítási pályázaton?

A Programba azon 18 és 64 év közötti magánszemélyek jelentkezhetnek sikeresen, akik: 

  • minimum 8 általánost végzett magyar állampolgárok 
  • magyarországi állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek 
  • más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkeznek
  • más vállalkozásnak nem vezető tisztségviselői
  • vállalkozói szemlélettel, piacképes vállalkozói ötlettel rendelkeznek (ez egy kompetencia felméréssel és üzleti terv elkészítésével kerül ellenőrzésre)

A körülbelül három évvel korábbi pályázati körhöz hasonlóan ezúttal is 4.500.000 Ft támogatás igényelhető, amely 100%-os intenzitást jelent, önerőt nem igényel a program, és a tervek szerint 1000 db leendő vállalkozás részesülhet a meghirdetett forráskeretből.

A támogatott vállalkozások jogi forma szerint az alábbiak lehetnek:

  • Korlátolt felelősségű társaság; 
  • Betéti társaság; 
  • egyéni vállalkozó;
  • egyéni cég;
  • egyéb önálló vállalkozói tevékenységet végző

Kezdő vállalkozók támogatásának elemei

A Támogatás az alábbi elemekből tevődik össze: 

1. A támogatási időszak 12 hónapja alatt felmerülő személyi jellegű költség (önfoglalkoztatás költségei, és amennyiben az üzleti terv tartalmazza a Támogatott által foglalkoztatott munkavállaló bér- és járulékköltsége), várhatóan 3.000.000 Ft, és 

2.  A vállalkozás indításához, működtetéséhez és fejlesztéséhez szükséges tevékenységek egyéb beruházási és dologi költségei.

Pályázat menete – hogy zajlik a Vállalkozó START Program?

A folyamat első lépéseként az augusztus elsején induló pályázati regisztrációt kell majd teljesítenie a jelentkezőknek ezen az oldalon. Fontos, hogy a várhatóan nagy érdeklődés miatt a helyek nagyon gyorsan betelhetnek.

A program következő szintjén egy kompetenciatesztet kell kitölteni, amely szövegértési, alapvető pénzügyi ismeretek és a vállalkozói profil felmérésére irányul. Jellemzően ettől félni szoktak a jelentkezők, de a pályázat első körében sem volt nehéz a felmérés, a tesztet kitöltők döntő többsége sikerrel vette az akadályt.

A kompetenciák felmérése után egy 90 órás e-learning tanfolyamot szükséges elvégezni, ezzel párhuzamosan a vállalkozás üzleti tervének kidolgozása javasolt, hogy ne az utolsó pillanatban legyen összecsapva a munka nagy része.

Az üzleti terv sikeres bírálata után lesz lehetőség a vállalkozás megalapítására. A legfontosabb vállalás, hogy a nyertes pályázó a következő 12 hónapos, (ön)foglalkoztatásra irányuló támogatási időszak után további egy évig fenntartja és főállásban működteti vállalkozását, egyéni vállalkozás esetében azt nem is szünetelteti.

A részletes pályázati felhívást és tájékoztatókat ide kattintva érheted el.

Ha szeretnél profi segítséggel pályázni, sikeres üzleti tervet benyújtani, keresd Bencét bátran a b.bence@palyaz.hu e-mail címen, vagy ide kattintva.

Vannak még tartalmak kezdő vállalkozóknak?

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.