Az 5 legnagyobb szervezetfejlesztési és HR hiba, amit a kisvállalkozóknak el kell kerülniük

Amikor belevágtam a munkaerő-felvételbe, felhívtam egy HR-es ismerősömet, és azt mondtam neki: „A marketing után a szervezetfejlesztés, HR olyan, mintha eddig csak egy kávét főztem volna le, most pedig kávézót kéne nyitnom.” Nem egyszerű, hiszen emberekkel kell bánni, a cég egészére hatással vannak tetteink. Lássuk milyen hibákat kerülj el a szervezetfejlesztés közben! Fontos, most csak nagy vonalakban nézzük át, igazi csekklista lesz számodra mire figyelj, miben merülj el részletesen.

Henry Ford megoldása a dupla fizetéssel, szabadsággal – Nem kell ennyire drasztikusnak lenni!

Henry Ford az 1910-es években óriási fluktuációval küzdött, sok pénzbe és időbe került újra és újra betanítani az érkező munkatársakat. A megoldás az lett, hogy duplájára emelte a munkabért és csökkentette a munkaidőt. Ezzel a kétszámjegyű fluktuáció egyszámjegyű lett, sőt néhány hónap munka után maguk a munkavállalók is meg tudták venni azt a terméket, amit gyártottak. Neki köszönhető az amerikai középréteg jövedelmének megerősödése, sőt annak létrejötte.

Ez mind szép és jó, de …

nem 1910-es évek Amerikájában vagyunk, és a bérek is kicsit máshogy alakulnak, hát még a magyar cégek jövedelmezősége. A szervezeted finomhangolásával hasonlóan jó eredményre juthatsz, mint anno Ford. Mutatjuk a hibákat, amiket nem követhetsz el!

1. Félvállról veszed a toborzást

Ha kell egy gép, eszköz a cégbe, azt aztán igazán átgondoljuk, utánanézünk, teszteljük, szkeptikusak vagyunk. Azzal az erőforrásunkkal viszont, ami a legtöbb pénzbe kerül (munkavállalók), már a kiválasztásnál is úgy járunk el, hogy csak legyen vége, találjunk valakit.

Jó jelölteket akarunk bevonzani, sőt egyébként jó embereket akarunk felvenni, akik kevés gondot okoznak, jól teljesítenek. De ezek a legjobb jelöltek miért is akarnának hozzád jelentkezni ha az álláshirdetés sablonos, a pozíció nincs is rendesen felvázolva (kitalálva), a jelentkezési folyamat bonyolult?

#kutatás: A Boston Consulting Group friss felmérése szerint a magyar munkavállalók kétharmada szerint egy munkaadó kitűnhet a többi közül a gördülékeny toborzási folyamatával.

A toborzást sokszor félvállról vesszük (tudom, én is beleestem ebbe), miközben ha valóban sikerülne alkalmas munkavállalót felvenni, akkor megspórolnánk rengeteg fejfájást, konfliktust.

A cikk még nem ér itt véget…

Bejelentkezés után azonnal olvashatod a további négy hibát, amit érdemes elkerülni a csapatépítés során. Konzisztens, figyelmes szervezetfejlesztéssel, pozitív cégkultúra építésével igazán előnybe kerülhetsz!

Oldd fel a cikket és szerezz előnyt a piacodon!

A Minner Előny előfizetéssel még szakmaibb, gyakorlatiasabb, részletesebb üzleti tartalmak várnak rád. Csatlakozz a prémium tagsághoz, a Minner Előnyhöz azonnali, korlátlan hozzáférésért.

Már tag vagy? Jelentkezz be az olvasáshoz! (Itt a FB, Google login is)

Ez jó volt, van még ilyen tartalom?

Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Kapcsolódó cikkek