Az Amazon bármelyik alkalmazottja főnök lehet, sőt ötletéből milliomos

Dátum

Megosztás

Kit is vonhatnál be jobban a cég innovációjába, mint az alkalmazottakat, akik nap mint nap találkoznak, érintkeznek a vevőkkel, vagy a céges folyamatokkal! Sőt, ha nem hallgatod meg őket, lehet éppen a konkurenciádat csinálják meg később. Egyre több cég alkalmazza, hogy bevonja a munkatársait a termékfejlesztésbe, és teret ad nekik, sőt osztozik a pénzen is. Tudod: adj bizalmat, önállóságot valakinek és nézd, ahogy szárnyalni fog!

Alkalmazottból vállalkozó, főnök – intrapreneurship

A vállalkozó angolul entrepreneur, a vállalkozáson belüli vállalkozót pedig intrapreneurnek hívjuk. Egyre több cég úgy hoz létre belső vállalkozást, hogy az alkalmazottak saját maguk megvalósíthatnak projekteket, sőt akár vállalkozók is lehetnek. A Google-nál már több ilyen terméket is piacra dobtak, például a Google Maps , vagy a Gmail is így jött, de még olyan cégeknél is mint a Lego is megvalósult így projekt. Fontos! Legtöbbször munkaidő után foglalkoznak az ötleteik kidolgozásával a munkavállalók, vagy már a saját projektjükkel, de például a Google-nél a munkaidejük 20%-ában ez benne van, a munkatársak saját projekten dolgozhatnak. Pár mondattal előrébb láthattad is milyen jó dolgokat találtak így ki.

Cégenként változik, hogy mit kapnak az ötletért és a megvalósult projektért cserébe az alkalmazottak. De legtöbbször részesedést kapnak és ők lehetnek a projektjük vezetői, ami több lépcsős előrelépés máris, na meg gondolj bele, azzal foglalkozhat az alkalmazott, amit szeret, ami a saját ötlete. Erről itt olvashatsz bővebben.

Ne lepődj meg, ha a termékeket és a szolgáltatásokat a Minner cikkekben átfogóan termékeknek hívjuk! Ilyenkor mindkettőre is gondolunk.

Az Amazonnál várják az alkalmazottak ötleteit

Sőt ösztönzik is a munkavállalókat. Ilyen ötletelésből született meg például a Prime Now, Amazon Go, Amazon drónos kiszállítás (Amazon PrimeAir) vagy például Alexa. Már az Amazon első éveiben bevett szokás volt, hogy tele volt az iroda post-it-ekkel, hogyha valakinek van egy ötlete, azonnal le tudja írni. Azóta ezt már tovább fejlesztették. Bármelyik alkalmazottnak van egy ötlete, azt ösztönzik is, hogy kezdje el kidolgozni és alakítsa projektté:

  • dolgozzák ki a termék elképzelését,
  • a piacra dobás folyamatát,
  • írják össze, mi kell a megvalósításhoz, mire van szükség.
  • Gyűjtsék össze az előnyöket, hogy mik lehetnek a várható kérdéseik

Az alkalmazottakra is hallgató, őket „bevonó” cégek 21%-kal profitábilisebbek, derül ki a Gallup felméréséből.

Miután az ötletüket elküldték az innovációt vezető csoportnak, megvitatják az elképzelést és a legtöbbnél elindul a projekt finanszírozása az Amazon innovációs büdzséjéből.

Sok a kudarc? Naná! De a cég szerint ezek a kisebb kudarcok mind tapasztalatok is egyben, és többet be is tudtak építeni a későbbi befutott termékeikbe. Ahogyan az Amazon fogalmaz:

Ha nem feszegetjük a határokat, nem vállalunk kockázatot, akkor nem tudunk újító, innovatív dolgot létrehozni!

/Amazon/

Ilyen alkalmazotti ötletből született például az Amazon PrimeAir, vagyis a drónos kiszállítás az Amazonnál.

Fotó: Amazon.com – Amazon PrimeAir drónos kiszállítás VIP ügyfeleknek

Itt például mint társalapítóként említik többször Daniel Buchmueller -t, akinek több volt ez a projekt, mint előléptetés. Csapatot és pénzt kapott arra, hogy megvalósítsa, ő is Amazon munkatársként vágott bele.

A 650 000 Amazon alkalmazottból 2018-ban 10 000 volt olyan, akik elindítottak kisebb projektet, vagy ötleteik alapján bevontak egy másik projektbe, kaptak kinevezést és hasonló intrapreneurship projektben részt vettek. Láthatod, hogy az Amazon az innovációt a cégen belül tartja, sőt ezzel is pozitív munkavállalói légkört hoz létre.

A sikeres vállalkozók 70%-a a korábbi munkahelyén „szerezte” az ötletét

Tomas Chamorro-Premuzic, a London College professzorának kutatásából kiderült, hogy a sikeres vállalkozók a korábbi cégüket otthagyva az ott megtapasztalt dolgokból építettek sikeres ötletet és vállalkozást. Miért olyan magas ez a szám? Mert a cégek többsége nem hallgatja meg a munkavállalókat, nem vonja be őket, nem hagyja rájuk az innovációt. Így ők motivációt látnak abban, hogy saját maguk valósítják meg ötletüket, gondolván: jobban tudom csinálni, mint a főnök. A többség azt nyilatkozta, hogy az elviselhetetlen és csökönyös főnök miatt lépett ki és valósította meg saját maga az ötletét és lett ezzel konkurenciája a volt cégének.

Ha úgy nézzük az Amazon és a többi hasonló innovatív cég ennek akar elébe menni azzal, hogy bevonja a munkatársakat az ötletelésbe, innovációba, és bizalmat szavaz nekik, sőt még erőforrást is ad. És ezzel mindenki jól jár, hiszen az alkalmazott is tudja, egy már működő cégnél sokkal könnyebben sikerre viheti az ötletét.

Egy korábbi cikkben már említettem, hogy akár az is lehet direkt erre veszünk fel egy ex-vállalkozót. Meglepődnél mennyire hálásak tudnak lenni. Vállalkozóból alkalmazott. Lehetséges? Ő kell a cégedbe! A leghálásabb és legjobb munkaerőd lesz

Az intrapeneurről szóló tartalmat itt találsz (példákkal): Cégben vagy alkalmazott, de akár vállalkozó is lehetsz a cégnél. Mutatom az ötletet!

Fotó: Amazon
Forrás: Amazon.com/blog, Inc.
Amazon drónos rész: BusinessInsider
Tomas Chamorro-Premuzic/London College – Harward Business Revew

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!