Az egy hónapos márkaépítési terved 5 lépése. Útmutató

Dátum

Megosztás

Azt akarom elérni, hogy a vevők önként és dalolva jöjjenek!

Zavart már téged is az, hogy a vállalkozásod sokkal jobb a konkurensnél, 
de őt mégis valahogy többen választják? A cégek akkor érzik kiteljesedve a marketingjüket, amikor reklámhirdetés nélkül is van forgalom, amikor csak úgy keresik a vevők a terméket. Azt már te is látod egészen biztosan, hogy a „vedd meg” típusú hirdetésekkel csak egy pillanatra kapod el a fogyasztó figyelmét, mély benyomást nem teszel benne. Itt jön a következő szint, a márkaépítés.

Ez a terv a közösségi média márkaépítésedben lesz mankó számodra. Ez az, amit már most el tudsz kezdeni és hozzásegít a nagyobb, a cégedet teljesen átható márkaépítéshez is.

Elérjük, hogy a fogyasztók sokkal jobban ajánljanak minket ismerőseiknek, hogy felkerüljünk a térképre adott kategóriában. Abban is előrelépésed lesz, hogy a fogyasztók önként és dalolva vásároljanak tőled akkor is, ha éppen nincs kampányod, hirdetésed. 

Hogyan legyen más a közösségi média jelenlétem? Valami pluszt akarok!

Az általános közösségi média kommunikációhoz egyre kevésbé van kedve a cégeknek. Kedvünk sincs már az 1798. posztot megcsinálni szinte ugyanarról, amit valahol az 1233-nál ellőttünk. Pontosan ezzel jött hozzám nemrég egy bőrtáskákat készítő vállalkozó.

Nehéz kitűnni a piacán, hiszen annyi a konkurencia, hogy ha sorba állnának Debrecentől elérne a sor Budapestig (na jó lehet ez túlzás). Ahogy körbejártuk a vállalkozását, rájöttünk, hogy igazi konverzióromboló hatása van annak, hogy nincs jelenleg márkakommunikációja. Pedig lenne mit átadnia! Neked is, igaz? Te magad is tudod, hogy milyen értékeket akarsz eljuttatni a fogyasztóhoz. Csak ugye az nem ad el, ezt gondoljuk elsőre. Aztán arcon csap a valóság, hogy közben pont ezért nem hatékony egy átlagos hirdetésünk (akár Facebook, sőt akár a Google-ben), és akkor az üres közösségi média posztokról nem is beszéltünk (organikus).

Ezzel kapcsolatban keresett meg szintén egy ügyfelem, aki úgy igazán szeretné berobbantani a fitness terme marketingjét, de nem olyan általános marketinggel, hogy gyere edzeni.

Valami más kell nekem, mondta. Ez a márkaépítés!

#kutatás: Tudod, miért szerepel ez egy érzelmi, sztoris bekezdés után? Az első kutatás miatt. Mert a racionális dolgoknak itt a helye, az érzelmit már elkaptad, azért is jársz már itt.

  • A márka nem racionális, hanem érzelmi: Egy kutatásban 3000 vásárló döntését vizsgálta a CEB (Corporate Executive Board) és a Google. Ebből kiderült, hogy amint márkák között kellett dönteni, általában nem a racionális érvek (pl. ár) döntöttek, hanem az érzelmekre ható márkaüzenetek. Értsd: ha márkát akarsz építeni, ne a racionális üzeneteket helyezd előtérbe, hanem az érzelmieket. Forrás: Marketing Week
  • Erősebb brand, nagyobb árrés: A McKinsey tanácsadócég felmérésből kiderül, hogy azok a cégek, akiknél erősebb a márka,  sokkal nagyobb árréssel tudnak dolgozni (vevői visszajelzések alapján). Ennek oka a hosszabb ügyfél élettartam, a biztonság érzete miatti prémium ár megfizetése. – Forrás: Forbes/McKinsey

Jöjjön egy kép, hogy visszahozzam a figyelmedet!

Melyik márka van a képen? Tudod a választ, igaz? Úgy is, hogy nem raktuk bele egy terméküket sem, nem írtuk ki a márkanevét.

A cikkhez tartozik egy videós tudásanyag, amit a MinnerAkadémián találsz. Az útmutatóban leírtakat így még könnyebben tudod használni: Márkaépítés a közösségi médiában – FB – IG – YouTube – kattints ide

1 hónapos márkaépítési terv

A cikket úgy írom, hogy a közösségi médiában való márkaépítésnek köszönhetem, hogy a most 7. évében lévő Minner márka már az első évében elkezdett hatással lenni az emberekre. A fogyasztók egymásnak meséltek a Minnerről, a bizalom kialakult, akkor is érdeklődtek, amikor nem volt kampány. A márkának köszönhetően sok kapu kinyílt, és persze a pénztárcák is.

1. lépés: Felfedezés, könnyed információgyűjtés – 1-5 nap

Eredmény: Ahhoz, hogy kimozduljunk a keretekből új ingerek kellenek. Új minták, amik elkezdik megmozgatni az agysejteket. Gondolkodj a dobozon kívül! Ez kell ahhoz, hogy a további lépéseket könnyedén abszolváld.

2. lépés. MI-ből válts át TE/TI-re – 6.-10. nap

Eredmény: Mivel a fogyasztó érzi, hogy neki írod, sokkal nagyobb elköteleződés, bizalom fog kialakulni. Ez megmutatkozik már az interakciókban, de ez az első lépés, hogy a vásárlási hajlandóság is nőjön (lájkokkal nem fogunk tudni fizetni a boltban). A bizalomépítés fontos marketing eszköz, és ahogy látod ennek eszköze a fogyasztó maga! Imádom!

3. lépés: Mutasd meg magad! Értékeidet – jöhet a storytelling, történetmesélés – 11-20 nap

Eredmény: A történetmesélés elképesztő módon be tudja vonni a fogyasztót. Itt úgy tudod átfordítani, hogy róla szóljon és nem rólad, hogy olyan értékeket, dolgokat, tevékenységet, érdekességet mutatsz be, ami azt mutatja: Fontos vagy nekünk, miattad csináljuk, tudjuk hogy mi kell neked. Ezeknek a posztoknak magas az interakció számuk (lájk, komment, megosztás).

4. lépés: Álljunk be egy irányba! Egy célcsoportnak kommunikálj csak! – 21-25. nap

Eredmény: A kommunikációdban könnyebb odaképzelned a célcsoportodba tartozó fogyasztót, annak szokásait, rutinjait, mindennapjait, problémáit, igényeit. Emiatt sokkal emberibb, figyelmet megragadó posztjaid lesznek.

5. lépés: Teljeskörű márkakommunikáció. Szlogen és az 1-4 lépés ismétlése

Eredmény: Az azonos márkaüzenet szinte csak úgy beleég a fogyasztók tudatába, sokkal könnyebben visszaidéz majd téged. Ehhez persze kell az ismétlés, következetes márkaüzenet, márkaszavak használata.

Meg is érkeztünk! Elindult a márkaépítésed a közösségi médiában!

Ez egy folyamat lesz, amiben időnként bele-bele kell nyúlni. Ahogy láthattad:

  1. Először kezdtünk az információgyűjtéssel, ráhangolódtál a márkaépítésre.
  2. Következett az első lépcső, hogy a kommunikáció többségét levetted a termékről majd azt a fogyasztóra irányítottad.
  3. Ezután átadod azt az értéket, amit a céged képvisel. Ezt élőben el tudod mondani, de nehéz a közösségi médiában. Na majd most!
  4. Kiválasztunk egy célcsoportot, hogy ezzel lézerpontosabb legyen a kommunikációnk, ám így is elérjük azt, aki kívül esik a meghatározott célcsoporton.
  5. És jön a csúcspont, amikor is miközben ezt mind végigcsináltuk jött az ötlet, hogy mi is legyen az a márkaüzenet, amit folyamatosan mantrázunk, ismétlünk a posztjainkban.

Ettől még lesz hirdetésed, lesz termékposztod, lesz „vedd meg a terméket” hirdetésed. De ezek a posztok kellenek, hogy bizalmat és figyelmet szerezz és legfőképpen, hogy be tudjanak azonosítani.

Eredmény: Kicserélted teljesen a közösségi média kommunikációdat, amit a fogyasztók is észre fognak venni.

Haladj gyorsabban, mint a konkurencia! Márkaépítés kurzus

Tudom ez így elsőre sok változás. És mintha több is lenne, mint 1 hónap a folyamat. Igazából a fenti 1 hónappal kezdődik. A Minner képzése segíthet, hogy gyorsabban haladj és ráláss jobban az információkra, tudd azt, hogy mihez kell nyúlnod. Például ezt az anyagot megkapod videóban részletes lépésekkel, de a tananyag további útmutatókat és rengeteg példát is tartalmaz. A megoldás ott a videóinkban!

A márkaépítés kurzus bevezető videóját megosztottam itt lejjebb egy Youtube videóban. A kurzust már a MinnerAkadémia streaming rendszerében fogod nézni, mintha Netflixeznél. És ez a kurzus egészen biztosan leköti a figyelmedet és izgalmas lesz nézned, mert annyi példát hozok, hogy a képzés 90%-ban csak abból áll. Vágjunk is bele!

Forrás: Marketing Week, Forbes/McKinsey
Fotó: UX Indonesia / Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Értékesítőből cégtulajdonos. Bálint útja az alkalmazotti léttől a milliárdos forgalmú saját cégig

Csereklyei Bálint ma már egy több millárd forint forgalmú céget vezet, ő is a tulajdonos. De a sztorija ott kezdődött, hogy ennek a cégnek...

„Nem merek külföldön értékesíteni, még nem tartok ott” – De miért is nem?

Egy ideje téma már a Minneren, hogy az export nem egy megugorhatatlan dolog egy kisebb cégnek sem. Nem akarunk köntörfalazni, az Everigo szponzori partner...

Hol fogunk a jövőben bankolni? Adócsalásért kapott bírságot az Airbnb. Sminkfilter, mint marketing eszköz? Könyvajánló

A BigTech hozhatja el a pénzügyi forradalmat? A nagy bankok versenytársa a Google és a Microsoft, legalábbis ezt gondolja a bankok 40%-a. 779,5 millió...

Erre a tudásra vágysz szabadúszóként, még ha nem is tudsz róla! A T-típusú vállalkozók

Manapság egyre több olyan munkavállalót keresnek a cégek, akik T-típusúak. Van egy skill, amiben kifejezetten expertek, viszont nem csak abban járatosak, hanem picit mindenhez...

A LifeTILT dráma vagy egy új kezdet? Exkluzív beszélgetés Balogh Tamással

A napokban belefutottam a LifeTILT legfrissebb posztjába, amiben az új márkatulajdonos leírja, hogy szeretnének visszatérni a LifeTILT korábbi szellemiségéhez, látványvilágához. Nos a kommentelők és úgy...

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...