Az első napján ügyfelet szerzett a szabadúszó webdizájner

Dátum

Megosztás

Az Escobar mémet már több hasonló tartalomban is ellőttem, de egyszerűen itt sem hagyhatom el. A legrosszabb érzés az, amikor elindítod a vállalkozásodat, de aztán első napokban nem történik semmi. Na persze ez ellen te tudsz tenni a legjobban, hiszen néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Pánácz Csabának első szabadúszó napján úgy sikerült 12 megrendelő jelöltet találnia (sőt ezek közül ügyfél is lett), hogy kreatívan átfordította a reklámot gerillamarketing kampánnyá.

Na, de előbb az Escobar mém, hogy meghozzam a kedved!

A szabadúszó kreatív vevőszerző kampánya

Látszik, hogy aktív Minner olvasó Pánácz Csaba, mert használta a Minneren többször is említett „Üdvözöljük a weboldalunkon” jelenséget. Ügyesen belefoglalta a kifejezetten Minnereseknek szánt aloldalába, de igazából azt majd látod is. A Minner Extra zárt üzleti Facebook csoportunkban osztotta meg ezt a posztot:

Külön a Minnereseknek készített egy aloldalt, a link: panacz.design/minner

Átment a posztja a rostán a 8100 tagú üzleti csoportban. A Minner Extra csoportban előzetes jóváhagyás után kerülnek csak ki a posztok. Ennek oka főleg az, hogy ne reklámokkal legyen tele a csoport vagy kérdőívekkel. Viszont ennél érezni lehetett, hogy ez jó lesz, az emberek nem a reklámot látják benne, hanem a kreatív megvalósítást.

Persze szerencse is kellett hozzá, hiszen nem tudta jóváhagyást kap-e a posztja, még megosztotta egy másik üzleti csoportban is, oda is csoportra szabta a linket, felhívást. Adtam egy löketet a posztnak egy kommenttel, mert értékeltem, hogy nem csak odadobta a linket, továbbá rátett egy lapáttal az „Üdvözöljük a weboldalunkon” szöveg kreatív felhasználásával.

A fenti ábrán látod is a 100 lájkot, 37 kommentet. Sokan hasonlóan tetszésüket mutatták ki a projekttel kapcsolatban, sőt jelezték, hogy írtak a szabadúszónak. Azért is került ki a posztja, mert Csaba foglalkozott azzal, hogy vajon a Minner, minek örülne, mit kell tennie, mit csináljon úgy, hogy azt pozitívba átfordítsa, hogy így átengedjünk egy reklámot.

Üdvözöljük a weboldalunkon szöveg: Ha beírod a Google-be, akkor rengeteg ilyen találatot ad ki a kereső. A 2000-es években volt divat ez a szöveg, már ezt nem használjuk. Főleg azért sem, mert még több inger éri az embereket, nem éri meg ilyenre pazarolni a weboldal elejét.

2 nap alatt 1600 látogatója volt, ebből lett 12 kapcsolatfelvétel, ajánlatkérés. Még kapott egy megosztást a Minner FB oldalán is, onnan 426-an kattintottak át az oldalra. Ilyenkor azért sok a turista, vagyis csak nézelődő látogató és nem probléma tudattal keresi fel az oldalt, itt ugye weboldal készítés miatt. Konverziót nézve ez 0,75%. Nos képzeld el, ha olyan emberek keresik fel az oldalt, akik valódi problématudattal, igénnyel rendelkeznek. Például hirdetéssel éred el. Ott bizony 2-4% között is lehet a konverzió, vagyis 100 látogatóból 2-4 felveszi veled a kapcsolatot, akkor ez itt 32 megkeresés lenne.

Piacra lépés, ügyfélszerzés szabadúszóként

Persze kezeljük helyén a dolgokat, ez még nem azt jelenti, hogy most aztán elárasztják őt megrendelésekkel, és ebből ő most 1-2 évig ellesz. Biztosan ez a cikk is most dob majd a megkereséseken, de a gerillamarketing kampány pont jó arra, hogy felhívja magára a figyelmet, de csak időszakosan (erről itt egy podcast).

Szabadúszóként főleg nehéz kiemelkedni. Az ügyfélszerzés egyrészt:

  • hirdetések által jön (Google, Facebook),
  • másrészt kapcsolatépítés által, és ott is inkább ajánlásnak hívjuk.
  • SEO és hasonló dolgokba is fektethetsz időt, de szabadúszóként nehéz lesz oda kerülnöd, és a verseny is nagy az első helyekért az ilyen témákban.
  • Persze a közösségi oldalak is kötelező eleme a marketingednek. Facebook a hirdetések miatt főleg, LinkedIn esetén pedig gondolkozz időszakos, 1-2 hónapos aktív posztolási kampányban.

Ha te is szabadúszó vagy, a fentiekre kell fókuszálnod.

Hirdetni kell, főleg ha stabilan szeretnél folyamatos ügyféláramlást. Szabadúszóként neked kell foglalkoznod az ügyfélfelhajtással is, a munka elvégzésével, ügyfél-kommunikációval. Tehát eléggé leterhel a munka. Nos ezért ha belegondolsz, akkor az online marketing, egy jó hirdetési stratégia (rendszer) le tudja venni a terhet a válladról. Szabadúszóknak mindig javasoljuk, hogy a fő szolgáltatásaikra csináljanak külön-külön promóciós oldalt. Természetesen ezek a szövegek nem a szolgáltatást fényezik, hanem a vevő szemszögéből vannak elkészítve a szövegek, az ő problémájára, igényére fókuszálsz. És ezeket hirdeted! További tippek a minner.hu/marketing oldalon.

Ajánlások: Itt nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy természetesen a véleményeket, szöveges értékeléseket gyűjtsd be a vásárlóidtól, és azt hirdesd is, és legyen ott a weboldaladon. A szájról szájra terjedést könnyen el lehet érni a minőségi szolgáltatással. Jó webest, szövegírót, grafikust, marketingest úgy kell vadászni a hazai piacon. Így aki megtalálja, ő bizony tovább ajánl. Akár Facebook csoportokban is, akár személyesen. Azt is mondhatjuk, hogy a marketinged egyben az is, hogy jó szolgáltatást adsz. Ezt látom például a kiszervezettmarketing.hu -nál, Dávid Ádáméknál.

Mit látunk még itt? Social proof,

vagyis ha a többieknek is tetszik ez, akkor másoknak is, közben mindenki reagál, csak jó lehet. Emlékszel arra a podcast adásunkra, amiben arról beszéltünk, hogy: Számítanak-e a lájkok (link itt)? Nos a fenti gerillamarketing kampányra is rátett ez az ún. társadalmi hatás. Van egy pont, amikor szinte már önbeteljesítő jóslat, hogy sikeres lesz, vonzza az embereket. Csaba posztja is vonzotta a figyelmet miután megjelent az első 30-40 lájk, 10 komment, utána már történelem. Az emberek érezték, hogy héé itt valami történik, jött a nem akarok lemaradni érzés.

Sokszor tapasztaljuk, hogy valóban számít a figyelem megszerzésben a lájkok száma. És lehet sok marketinges keresztet tart a képernyőre, ahogy ezeket a sorokat olvassa, de a számok makacs tények. Több Minner vállalkozó kampányait elemezve szinte azonnal kirajzolódott, hogy ott jobban a konverziók, ahol tudatosan figyelnek erre. Naná, hogy erről is van Minner cikk. Itt: A vevők egymást veszik rá a vásárlásra. Ajánlás 2.0. Mi az a social proof?

fotó: Per Lööv / Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...

Így dolgozz sikeresen a Z generációval!

Tudtad, hogy 4-ből 3 vezető szerint a Z generáció képviselőivel kifejezetten nehéz együttdolgozni? Hogy a Z generáció tagjait sűrűbben szokták elbocsátani, mint a...

„Ebből meg lehet élni?” „Miért nem keresel egy rendes munkát?” – Miért van ez a jelenség?

Az emberek 99%-a ma is hülyének nézne, ha azzal állnék elő, hogy el fogok indítani egy médiaoldalt, méghozzá üzleti témában. Nem bíztatnának, sőt mondhatni...

Big Ben pufferdzsekiben? – A nagy CGI gerillamarketing

Ha használod a TikTokot, és te is azok közé tartozol, akik még “csak ezt az egy videót megnézik”, akkor biztos szembejött a Big Ben...

Értékesíts ajándékkártyát! 20-30%-kal növelheti a forgalmad! + üzleti ötlet

Igazi magas labda, amit le kell tudnod csapni! Az ajándékkártya bevezetése egy vállalkozásba igencsak gyorsan megtörténhet, és ünnepi időszak (de ezen kívüli is) alatt...

Gyereknevelésben segít az AI? Alza előfizetés. A Youtube blokkolja a hirdetés blokkolókat. Könyvajánló

Megjelent az Alza+ előfizetés, amivel ingyenes szállítást biztosítanak csomagpontra és partnerpontra. Alza+ az új Amazon Prime? Vajon ki nyeri meg a hazai e-kereskedelmi piacot?...