Az OTP részvénnyel éves 21% hozamot tudsz elérni, a Richterrel 15%-ot

Dátum

Megosztás

Két számjegyű hozamok a hazai tőzsdén, még akkor is, ha nem nyúlsz hozzájuk. A régebb óta tőzsdén lévő cégeknél nagyon jó hozam ajánlatokat lehet találni. Már érted, hogy a 100 leggazdagabb magyar között miért vannak ott ezen részvénytársaságok nagyobb tulajdonosai? Azért, mert a részvényeik értéke az elmúlt 20 évben óriásit nőtt. Nézzük is, hogy mennyit!

Az alábbi listában a hazai részvények átlagos éves hozamát láthatod, mióta bevezették őket a tőzsdére (forrás BÉT):
A blue chipeket vizsgáltam, kiemelve azokat, amelyek a legtöbb hazai befektető részvény-portfóliójában nagyobb súlyban szerepelnek. Nem véletlenül.

 • OTP Bank
  Bevezetés a tőzsdére: 1995. augusztus 10.
  Átlagos éves hozam: 21,6%
  Az alábbi ábrán az árfolyama látható a kezdetektől. Voltak hullámvölgyek (főleg 2007-2018-ban). Képzeld el, ha ezeket a hullámzásokat is megfogod, akkor ez még nagyobb hozam lenne.
 • Richter Gedeon
  Bevezetés a tőzsdére: 1994. november 9.
  Átlagos éves hozam: 15,3%
  A Richter árfolyama picit stabilabbnak tűnik, mint az OTP-é. Globális cégről beszélünk, így diverzifikáltabb a bevétele. Az osztalék nem olyan sok ennél a részvénynél, így az nem befolyásolja a hozamot.

 • Zwack Unicum
  Bevezetés a tőzsdére: 1993. május 27.
  Átlagos éves hozam: 7,7% + osztalék (itt magas)
  Itt még érdemes hozzáadni az osztalékot is, ami évente 4-8%-ot jelent. Máris 10% feletti éves hozam ennél a részvénynél is.

  Kedvenc hazai osztalékrészvényem!

 • MOL
  Bevezetés a tőzsdére: 1995. november 28.
  Átlagos éves hozam: 14,4%  + osztalék
  A MOL is magas osztalékfizető részvény. Ami így +3-10%-osztalékot is jelenthet évente.

 • Telekom
  Bevezetés a tőzsdére: 1997. november 14.
  Átlagos éves hozam: -2,1% + osztalék
  Hoztam egy negatív példát is. Ha kitisztítjuk a görbét a 2000-es dotcom-lufitól, akkor sem rózsásabb a kép, bár az osztalékkal együtt már pozitívba lendül a hozam. Az utóbbi időszakban nem ez a kedvenc részvénye a befektetőknek.

Ezek húzták magukkal a magyar tőzsdét is

A fenti blue chipek meghatározó részvényei a hazai tőzsdének, sőt a hazai tőzsde indexnek, a BUX indexnek is. Mivel nagyobb súllyal szerepelnek bennük, így változásaik jobban feljebb húzták az index teljesítményét. Tudod azért jó indexbe fektetni, mert ott már a legjobb részvények szerepelnek.

Az alábbi ábrán látod, hogy a BUX indexben milyen %-os arányban számítanak bele a részvényárfolyam-változások. Ezek az ún. BUX kosár elemei:
Mit látsz rajta? Hogy az árfolyamban a MOL, Richter, OTP összesen 87,98%-os súllyal szerepelnek. Tehát ezek árfolyamváltozása a BUX indexre nagy mértékben kihat, szinte csak ezek befolyásolják.

Hogyan használd fel még jobban ezeket az információkat? Profitálnál a tőzsdén? 

Két dolgot érdemes csinálnod, vagyis hármat:

 1. Érdemes regisztrálni a brókercégek hírleveleire, mert hasznos elemzéseket, információkat küldenek.
 2. Olvasgasd a Minner tőzsde rovatát! Éves két számjegyű hozamot lehet elérni az ott leírt elemzések alapján.
 3. Tanulj attól a magyartól, aki résztulajdonosa a McDonald’snak, Applenek, Starbucksnak! Kattints ide!

Fotó: OTP Bank/Wikipédia

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!