Az új webáruház modell: fulfillment és a benne rejlő milliók, milliárdok

Fulfillment működése, webshop raktár bérlés

Webshopnak saját raktár bérlés? Már nem ez a trend. Itthon is egyre több webáruház szervezi ki a logisztikáját különböző fulfillment szolgáltatóknak. A piac alakul itthon és aki először lép ezek közül a szolgáltató cégek közül még egy nagyot, az óriási piacot szerezhet magának. Először nézzük a webshopok oldaláról az egészet,  aztán nézzük a további lehetőségeket.

Mi a fulfillment, vagyis a kiszervezett logisztikai szolgáltatás

A fulfillment cég a webáruházaknak nyújt raktározási és kiszállítási szolgáltatást. Tehát a webáruházad termékeit ott náluk tárolod, az ő raktárhelyiségükben. Ők kezelik a rendeléseid, becsomagolják a termékeid és a kiszállítást is intézik. Bejön egy rendelés, arról ők is kapnak jelzést, és már indul is a kiszervezett logisztikai folyamat: rendelések feldolgozása, csomagolás, számlázás, kiszállítás, visszáru kezelés. A vevő ebből semmit nem érzékel, nem lát, mivel a webshop nevében történik minden.

Ilyen cég itthon a Webshippy (nem fizetnek érte, hogy ide írtam őket, ők a legjobbak itthon, ügyfeleim is használják).

Amazon maximalizálta ki a legjobban ezt

Nemzetközi piacon Amazonnál is van ilyen fulfillment szolgáltatás és még mellé ad egy extrát. Azt, hogyha választod felkerülhetsz a termékeiddel az Amazon weboldalára a webshopoddal, ez az Amazon FBA.

Mi lenne, ha ezt itthon is megcsinálná valaki?

Rengetegen kerestek dropshipping partnert. Ugye az egy másik módja, üzleti modellje a webshop üzemeltetésnek. Valaki rendel a webshopodból, és azt nem te, hanem a gyártó, vagy a dropshipping partner szállítja ki a te nevedbe. Picit látszik az átfedés a fulfillment szolgáltatásban. Igaz?

Képzeld el a következő eseteket: Megkeresel egy ilyen fulfillment céget, vagy olyan vállalkozásokat, akik Webshippyvel dolgoznak (adatvédelmi tájékoztatóban keresném a partnerek között). Azt mondod nekik, hogy szívesen értékesítenéd a termékeiket, és ha már úgy is egy fulfillment cégnél vannak, akkor igazából megvan oldva a logisztika is, és mintha dropshipping szolgáltatás lenne.

Kicsit érthetőbben: A webshopodban olyan termékeket árulsz, amelyeket a partnereid (te vagy a viszonteladó) ugyanabban a fulfillment szolgáltatónál raktároznak és kiszervezték a logisztikáját. Befut egy rendelés így azt nem több viszonteladótól úgy kell összevadászni, hanem ott a raktárban megcsinálja logisztikai cég. Persze ehhez szerződések kellenek, de érted, ha már ott vannak.

Másik ötlet: Ez a másik oldal most! Persze adja magát a lehetőség, hogy amennyiben ilyen fulfillment céged van, akkor az ügyfeleidnek ne csak logisztikai szolgáltatást adj, hanem csinálj rá egy webshopot, amiben a raktáradban lévő partnereket felpakolod és plusz pénzed lesz még az általad generált eladásokból is.

Harmadik ötlet ezzel kapcsolatban: Bár kicsit más megközelítés, de a 150. üzleti ötletben leírt – Több webshopokhoz tartozó offline bolt üzemeltetése (kattints ide) dologhoz is hozzá lehetne ezt kapcsolni. Mondván a boltodban helyet bérlő gyártók termékeit felviszed egy központi (saját) webshopba is, és te ott helyben tudod intézni az eladásokat, máris még több profitod lesz.

Kapcsolódó cikkek:

Fotó: Envato License

Köszi, hogy olvasol! Gyere vissza többször is! Sikeres 2020-at!