Big Ben pufferdzsekiben? – A nagy CGI gerillamarketing

Dátum

Megosztás

Ha használod a TikTokot, és te is azok közé tartozol, akik még “csak ezt az egy videót megnézik”, akkor biztos szembejött a Big Ben egy Northface kabátba öltözve. Elém is többször bekerült, és meg is lepődtem rajta. Gondoltam, hogy mekkora gerillamarketing kampányt tolt a cég, és milyen királyul sikerült nekik, hiszen több millióan látták, a Twitteren is felrobbant a kampány. Aztán kiderült, hogy egy nagyon ötletes CGI-ról van szó.

Mi is az a CGI? A CGI (Computer Generated Image) egy szoftveresen, számítógéppel alkotott 3D-s grafikát takar, amely abszolút az alkotójának a képzeletének a szüleménye. CGI-t használnak filmekben, reklámokban, tulajdonképpen majdnem mindenhol. Na jó, könyvekben nem tudnak.

Northface CGI gerillakampány? Ők voltak? 

A Shtreetwear hivatalos X/Twitter oldalára került ki egy 11 másodperces videó, ami a Big Bent mutatja, egy pufferdzsekibe öltöztetve. A videó alatt hallatszik az emberek beszélgetése, ámuldozása, tisztán ki lehet venni belőle hogy: 

“Ez őrület! Ezek őrültek! Erről mindenképpen kell lőnöm egy képet!”

Kép forrása: Twitter/X

A Twitter megosztott egy közösségi bejegyzést, ami erről szólt. A Twitter a virális bejegyzést megjelölte, hogy figyelmeztesse a felhasználókat: “A videó CGI használatával készült. Nem posztolt a Northface erről a kampányról.”

Nem ez az első CGI kampány idén

A Maybelline is csinált egy CGI kampányt a közelmúltban, ahol tömegközlekedési eszközökre tettek szempillákat, amik kihelyezett szempillaspirálok alatt haladtak el úgy, hogy azok megfésülték a szempillákat.

Erről az alábbi hírszemlében már beszéltünk: Ehetetlen sajtburger – Celebek asztpartám nélkül – A digitalizáció gátjai – CGI marketing – Hírszemle

Forrás: Instagram

A Kylie Cosmetics is csinált hasonlót, ők messzebbre lőttek, egy egész metrókocsi nézett ki úgy, mintha egy termékük lenne. 

A különbség, hogy ezeket mind a márkák hagyták jóvá, és posztolták, míg a Big Benes videó nem a Northface-től származik. 

Hasonlóan járt a Guinness III. Károly koronázása idején. Megjelent egy reklám a Guinness-ről, amelyet reklám szakemberek osztottak meg egymás között a LinkedIn-en. Még szakmai lapok is lehozták a kreatívot. A kép fekete hátterében egy sörhab van kiemelve, amely koronát formáz idézve ezzel a koronázási ceremóniát. Emellett egy szlogen is megjelenik rajta: “Good things come to those who wait”, azaz “A jó dolgokhoz azok jutnak, akik várnak” – utalva ezzel arra, hogy Károly is sokat várt a koronázására. 

Kép forrása: lbbonline

 
Egy ideig mindenki elhitte, hogy ez a Guinness reklámja, amely nagyon is jóra sikerült. Valójában Anthony Smith volt az ötletgazda, egy ausztrál kreatív ügynökség, a Jayning brandigazgatója. A márka megbízása nélkül, önállóan készítette el és osztotta meg a képet, amely ezt követően az interneten futótűzként kezdett terjedni.

Miért is jók ezek a CGI kampányok?

A CGI rugalmasságot és alkalmazkodóképességet biztosít. Az eredmények lehetővé teszik a márkák számára, hogy olyan tartalmakat hozzanak létre, amelyek nem korlátozódnak a világ fizikai határai által. Magas minőségű vizuális elemek hozhatók létre a forgatások vagy nagyméretű produkciók logisztikai kihívásai nélkül, költséghatékony és gyors megoldásként.

Mik az előnyei és mik a hátrányai?

A CGI előnyei és veszélyei ugyanabból a forrásból származnak: nem a valóságot mutatják. Ha egy ilyen tartalom kikerül egy vállalattól, azzal mindenképpen azt akarják elérni, hogy minél meghökkentőbb legyen, minél virálisabb legyen. Ez elsülhet jól, abban az esetben, ha jó célcsoportra lő a kampány, és megtalálja az érdeklődőket. Viszont ha rosszul van a célcsoport kiválasztva, akkor ez nagyon rosszul is el tud sülni, nem lesz egyértelmű az embereknek, hogy ez CGI, vagy valóság. Ez bizalomvesztést okozhat, elfordulhatnak a márkától. 

Veszélyes-e, ha más csinálja neked? 

Gondolj bele, hogy a te cégednek készítenek egy ilyen CGI – vagy bármilyen virális – reklámot a tudtod nélkül, te is a közösségi médiában látod először. Neked tetszene? 

Ha olyan reklámról van szó, amilyet te is készítettél volna és jó célcsoportot céloz meg, akkor nincs vesztenivalód, örülhetsz az ingyen publicitásnak. A kamu reklám készítője lehet, hogy ismeri és szereti a márkád, és a célcsoportot is nagyjából be tudja lőni, hatékony kreatívot készít.

De nézzük a másik oldalt. Sok cégvezető még az általa megbízott marketinges szakember munkáját is jóvá akarja hagyni publikálás előtt. Egy idegen valószínűleg nem tudja a te céljaidat, nem ismeri a márkád hangvételét, ezáltal nem kapcsolódik szorosan a márkaindentitásodhoz, nincs tisztában a célcsoportoddal, és ez a reklám “elszabadul”, akkor arra nagyon kis befolyásod lesz, és ellentétes érzést válthat ki az emberekben a márkáddal szemben.

Kapcsolódó tartalmak

Források: https://www.sportskeeda.com/
https://twitter.com/
https://www.lbbonline.com/

Kiemelt kép: Canva

Tóth Levente
Tóth Levente
Tóth Levente vagyok, a Minner csapat negyedik tagja, tartalomgyártó. A tartalmak közül legszívesebben a technológiai újítások és az AI köt le, tőlem ezekről fogtok leginkább olvasni.

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...

Így dolgozz sikeresen a Z generációval!

Tudtad, hogy 4-ből 3 vezető szerint a Z generáció képviselőivel kifejezetten nehéz együttdolgozni? Hogy a Z generáció tagjait sűrűbben szokták elbocsátani, mint a...

„Ebből meg lehet élni?” „Miért nem keresel egy rendes munkát?” – Miért van ez a jelenség?

Az emberek 99%-a ma is hülyének nézne, ha azzal állnék elő, hogy el fogok indítani egy médiaoldalt, méghozzá üzleti témában. Nem bíztatnának, sőt mondhatni...

Értékesíts ajándékkártyát! 20-30%-kal növelheti a forgalmad! + üzleti ötlet

Igazi magas labda, amit le kell tudnod csapni! Az ajándékkártya bevezetése egy vállalkozásba igencsak gyorsan megtörténhet, és ünnepi időszak (de ezen kívüli is) alatt...

Őrült black friday marketing ötletek azoknak a cégeknek is, akik ki akarnak ebből maradni.

A fogyasztók is várják ezt az időszakot, talán a kereskedők is, akik ilyenkor óriási is nyerhetnek, sőt akár piacot is szerezhetnek. Aztán ott vannak,...

Gyereknevelésben segít az AI? Alza előfizetés. A Youtube blokkolja a hirdetés blokkolókat. Könyvajánló

Megjelent az Alza+ előfizetés, amivel ingyenes szállítást biztosítanak csomagpontra és partnerpontra. Alza+ az új Amazon Prime? Vajon ki nyeri meg a hazai e-kereskedelmi piacot?...