Cápák között 4. évad 4. rész elemzés, véleményezés.

Dátum

Megosztás

Ebben az adásban a legnagyobb show elem Moldován András rollerezése volt. Oké, kezdünk rájönni, hogy mennyit számít időnként a showműsor, hogy élvezzük is a műsort. Lassan beletörődök, hogyha csak vállalkozók pitcheit hallgatnánk unalmas lenne. Kell a show! Született befektetés is az adás alatt, most Lakatos Istvántól is láttuk, hogy kinyitja a pénztárcáját. Lássuk!

A Cápák Között 4. évad 4. részét itt éred el az RTL Most-on. A Minneren láthatod az ötletgazdák pitch-ét, vagyis vállalkozásuk prezentálását.

Cápák között 4. évad 4. rész ötletei

WeR MAMBA – elektromos roller

 • Az ötlet: Magyar rollermárka, cserélhető akkumulátorral.
 • A két fiatal vállalkozó 5 millió forintos befektetést, valamint mentorálást kért, ezért cserébe 15 százalékos részesedést kínáltak. 
 • András azonnal lecsapott a lehetőségre, és 25%-ért 10 milliót ajánlott, majd István is jelezte: ő is megadná az 5 milliót 15 százalékért. Martin és Zsombor ellenajánlatot tett: 12,5-12,5%-os részesedést kínált a két Cápának az 5-5 millió forintért cserébe.
 • Weboldal: wermamba.hu

Minner elemzés:

Jött egyből komment a Cápák között posztja alatt, hogy de hát Aliexpress-ről pont ezt be lehet rendelni. Ami igaz is, de pont itt jön a magyar márkának az előnye, hogy a szervizt is adják hozzá. Ezzel szemben egy Alin vásárolt terméknél nehéz lesz ezt megoldani és pénzbe is kerül. A képen látható termék 600 eurós ár még drága is az ő termékeikhez képest.

Nem kell hozzá jóstehetség, hogy kitaláld, hogy ezeket a termékeket Kínában gyártják. Csépe Gáborral a Minner kínai importőrével többször beszélgetünk ilyen piacokról, vagy kínai gyártásról (lásd kínai gyárlátogatós videó). A srácok is említették, hogy a kínai gyártókkal való tárgyalásokról tudnának mit mesélni. Azt elhiszem! Lakatos Istvánnak nem is kellett ezt magyarázni, hiszen a Bravo Group vállalkozásának főtevékenysége a kereskedelem. István több elektronikai márkát, terméket is értékesít különböző webshopjain, vagy éppen nagykereskedőként.

Sokan rendelnek Kínából, gyártatnak Kínában de ettől még versenyképesek tudnak lenni a hasonló termékeket gyártó cégekkel szemben. Lényegében az iPhone-ok egy részét is ott gyártják. Tehát lehet egyedi terméket is piacra dobni, ha az üzleti modell mellé egyedibb és mellette hiába másolják.

Kínai importtal kapcsolatos anyagok, cikkek: Mit kell tudni a kínai importról? Kínai gyártók, szállítás, vám, Alibaba

Korábbi befektetés életútja: Inkness, tetoválós vállalkozás

A többi projekt, befektetés esetében azért már nem ilyen szépek az eredmények. Dehát nem is könnyű vállalkozni. Ezt a Minner folyamatosan kutatja: Hogy állnak a Cápák között projektek, befektetések? Mi történt velük?

Primadonna – egyedi csokoládék

 • Az ötlet: Nagykanizsán nyitottak egy prémium csokoládéboltot, de Budapesten is szeretnének egyet nyitni. Bonbonokat, csokikat, fánkokat készítenek.
 • 8,5 millió forintos befektetés reményében érkeztek a Cápák elé, amiért cserébe 10% tulajdonrészt kínáltak
 • Levente, András és Petya kiszállt, István viszont szimpatikusnak találta, hogy a két lány tanulmányaik mellett építették fel a céget, ezért 4 millió 250 ezer forintot ajánlott a két lánynak 15%-ért. Szabina is úgy döntött, hogy kiszáll, ezért Réka és Eszter befektető nélkül távozott.

Minner elemzés

Tomán Szabina véleményével értek egyet, aki azt mondta, hogy nem fektet olyanba, amiben az alapító nem dolgozik bent, nincs ott. Főleg a vendéglátás esetében még inkább igaz. Például ezt vallja Frei Tamás is, akinél csak akkor nyithatsz Café Frei franchise-t egy adott városban, ha ott is élsz.

„Nem szeretnek az üzletünkben bejárni” – mondta az alapító. Nos az a vállalkozó lesz sikeres, aki miután rájött egy hasonló dologra a vállalkozásában addig küzdd, amíg ez meg nem szűnik.

A cég nagyon kevés forgalmat tudott felmutatni ahhoz, hogy befektetőképes legyen.

BetterDose – automatizált gyógyszeradagoló

 • Az ötlet röviden: automatizált gyógyszeradagoló, amely képes jelezni, hogyha nem történt gyógyszerbevétel (például a családnak, idős beteg esetén).
 • 15 millió forintot kértek a befektetőktől 15 százalékos tulajdonrészért cserébe.
 • Balogh Levente tett egy ajánlatot, de kellett hozzá egy másik Cápa is. Ám végül nem jött mellé másik.

Minner elemzés:

A srácokkal találkoztam tavaly év végén egy marketing meetupunkon. Látszott, hogy van tapasztalatuk az egészségügyben még így is, hogy ilyen fiatalok. A jogi kérdésekre már akkor is jól válaszoltak, ahogy a műsorban is. Az adásban persze kiemelték azt, hogy mi van akkor, ha az eszköz meghibásodás miatt nem veszi be valaki a gyógyszert és mondjuk emiatt hal meg. Természetesen a show miatt kellett kiemelni, de tény, hogy ezzel is foglalkozniuk kell, amit láthatóan tudnak is az alapítók.

András megfejtette, hogy valójában nem az idős betegnek akarják eladni az eszközt, hanem a fiatalabb rokonainak, akik szeretnének gondoskodni idős rokonukról (pl. szüleikről). Potenciális vevő is ott ült, méghozzá Levente, aki valószínűleg azért is tett ajánlatot, mert ő maga is megvenné felmenőinek.

Varioly – variálható fregoli

 • Az ötlet: Szigeti Ádám egy variálható fregoli ötletével érkezett a Cápák elé: a 200 kilogramm teherbírású csiga gyakorlatilag bárhol használható, amihez kötélvezető kell. 
 • 10 millió forintért 10%-ot ajánlott,
 • a Cápák azonban kiszálltak. Sőt az elején úgy látták, hogy az egész csak egy vicc.

Minner elemzés:

Aki világmegváltó ötlettel jön elő, és ezt kihangsúlyozza, az már rég rosszul kezdődik. Láthattuk is például Balogh Petya arcán is, amikor ezt meghallotta. Bár lehet, hogy az összevágott adás tette, de időnként éreztem, hogy hiányzik a vállalkozói alázat, amitől igazán sikeressé válhat az alapító. Ami biztos, hogy kell még üzleti skillt, attitűdöt szereznie ahhoz, hogy az apjánál jobb vállalkozó legyen (ahogy ő fogalmazott)

A Minner Extra FB csoportban az adás alatt beszélgetni szoktunk a csoporttagokkal. Ott egy hozzáértő ezt írta:

Tibornak köszönhetjük az ötletet egyébként, hogy a 10 000-fős csoportban legyen ilyen műsor alatti élő beszélgetés. Balogh Petya is csatlakozott ismét a beszélgetéshez, aminél egy-egy ilyen adás alatt 90-100 komment is érkezik.

A korábbi adások elemzése, videói itt érhetők el

Kattints ide és itt éred el a friss évad és a korábbi évad elemzéseit, sőt hasonló módon a videós pitcheit is eléred. 

Mi történt a Cápák között korábbi évek projektjeivel? 

Tettem fel magamban a kérdést, ami valószínűleg benned is felmerült. Fogtam magam és utána néztem, sőt még Balogh Petya is jelentkezett, hogy szívesen leírja az ő Cápás projetjeiről mit kell most tudni, mi történt az adást követően. 

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!