Cápák között 5. évad 8. rész: Álzöld projekt = dől a pénz? „Mi mindenkinek eladunk”. Lehet ilyet?

Dátum

Megosztás

Az érdekes volt, hogy Lakatos István befektető kivonult az adás alatt, ám utána abba a projektbe befektetett, amit valójában otthagyott. Ismét volt egy zöld, környezettudatos projekt, ami valójában csak kicsit segít csökkenteni az ökolábnyomot. Érdekes dilemma volt a Cápák esetében is, hogy ez mennyire zöld, érdemes-e vele foglalkozni. Jó volt látni ismét, hogy csak azzal el lehet érni sikert egy vállalkozónak, ha felkészültebb a piacból, és hogy a piaci szereplők mennyire felkészületlenül lépnek az üzleti színtérre. Az is mondhatom, hogyha kicsit olvasod a Minnert, hallgatod podcastjainkat már közelebb kerülsz a sikerhez, mert a Cápák között résztvevők 90%-ánál felkészültebb leszel.

A Cápák Között 5. évad 8. részét az RTL-en itt éred el. A cikkben láthatod a szereplők, vállalkozók rövid bemutatkozóját videóban is. Plusz információkat, gondolatokat, üzleti információkat is megosztunk veled a cikkben.

Cápák között 5. évad 8. rész ötletei, pitchei

Smart Capacit System – e-mobilitás projekt

 • Az ötlet röviden: Smart Capacit System néven Lengyel Kristóf IT szakember egy, az elektromos autók társasházi és irodaházi töltését optimalizáló szoftvert fejlesztett édesapja cégében.
 • 100 millió forintért jött a befektetők elé, 10%-os részesedést adnának egy új cégből.
 • Lakatos István – aki egyébként is érdekelt az energiaszektorban -, 20 millió forintért és 20%-ért, eredetileg 80 milliós hitelre tett ajánlatot, amit az IT-érdekelt Balogh Petya 10 millió forinttal, 10%-al és egy 2 éves inkubátor-programmal tetézett, így 30 milliós, közös befektetés és egy 70 milliós hitel lett a pitch vége. 30%-ot kaptak a Cápák a cégből. .

Az adásból egy részlet:

Minner véleményezés:

A vállalkozó piaci információ magas szinten voltak, ami egyébként egy kezdő vállalkozó esetében jónak mondható, bíztató.

Az üzleti modellben, hogy miből lesz ebből pénz, az még nem volt tiszta a pitch alatt. A vállalkozó apukája sem tudott pontos összeget mondani. Az is jó lehetett volna, hogyha azt mondják, hogy van 3 modellünk rá külföldi minták alapján, és a tesztek alatt megnézzük, hogy A, B, vagy C verzió működik itthon.

„Ezzel vannak már cégek, akik foglalkoznak” – Balogh Petya gondolata volt arra vonatkozóan, hogy a kapacitást tudják fel-le tölteni piaci szereplők. Nos ebben igaza van, ami egyébként validálja az ötletet is, hiszen ahol vannak piaci szereplők ott van piac is.

Sport manji – kognitív-fejlesztő projekt

 • Az ötlet röviden:  Varga-testvérek Sportmanji nevű kognitív-fejlesztő csomagja az otthon ülő munkavégzés és a játékos testedzés, mozgásterápia kreatív kombinációja, ami az alapvető készségeket helyezi előtérbe. 
 • Tamás és Balázs, 50 millió forintot kértek a Cápáktól, 20%-os részesedésért cserébe.
 • A Cápák kétkedve fogadták a vállalkozásban rejlő üzleti lehetőséget, hiszen szerintük olyan terméket nem lehet eladni, ami mindenki számára egyformán hasznos, kell lennie egy célcsoportnak, amelynek azt kifejezetten szánják.

Minner véleményezés:

Ahogyan a Cápák is mondták, nem lehet mindenkinek is terméket, szolgáltatást nyújtani. Ez azt eredményezné, hogy például össze-vissza lesz a marketing kommunikációnk. Érdemes leszűkíteni, például az ADHD-s célpiacra, mint ahogyan Szabina is említette. Majd lehet azt bővíteni a későbbiekben.

A kisgyermekeket fejlesztő megoldások mindenképpen jó ötlet. Lásd tavalyi évben a Cápák közöttben bemutatkozó az óvodásokat célzó Dioo készségfejlesztő eszköz.

Izgalmas amit feltaláltak, de a piac kicsit előttük jár már ebben. Egyrészt a Kinect-re, Wii-re épülő játékok, edzések már vannak a piacon, de nem is értek el nagy eredményt ezzel a piaci szereplők. Ahol most inkább nagyobb újítás van az a VR/AR piac, ahol kiforrottabb a gamifikációs megoldás is. Lásd itt: Előbb tudni egy termékről, hogy be fog futni? GYM piac innovációja

„50 000 előfizetőt elérünk…” – mondták a vállalkozók. Erre Balogh Petya mondta, hogy: „A világban semmi nem úgy működik, ahogy mondjátok”. Érdemes úgy a földön járni, hogy utána nézünk ezeknek a számoknak, például a Minneren, vagy Google-ben rákeresünk. Lásd itt.:
A papír halott, 2022-ben csak appot lehet csinálni?

Visszatekintés: QDiák iskolaszövetkezet

Hungary Hiring – HR projekt

 • Az ötlet röviden: Minden külföldről érkező vagy éppen külföldön tanuló munkavállaló láthatja a magyar munkaerőkínálatot, a munkáltatók pedig láthatják a humán erőforrást, így a kereslet és a kínálat könnyen össze tud kapcsolódni. 
 • 10%-ért 15 millió forintot kértek.
 • Cápák szerint a cél szép és nemes, miszerint hozzuk haza a kvalifikált munkavállalókat, de a cég története még túl kicsi ahhoz, hogy érdemben befektethető legyen. Moldován András szerint ebben semmi újdonság nincs, csak ügyesen adták elő, Balogh Levente azonban, ha a fiatalok idővel bizonyítanak, nyitottnak mutatta magát együttműködésre.

Minner véleményezés:

Moldován András belekötött abba, hogy ez egy egyszerű feltétel rendszer, könnyű leprogramozni. Nos könnyű leprogramozni az Airbnb-t s, vagy akár az Instagramot is, de ettől még nem ezen múlik a siker. Lehet mindig találni olyan megoldást, amit mi jobban tudunk, mert jobban szólítjuk meg a piacot… A randi oldalak többsége is ugyanarra a megoldásra épül, mégis lehet még mindig piacot elérni.

Lásd itt két cikk is erről:

András másik gondolata viszont nagyon jó, hogy azokkal foglalkozz reklámban, akik nem jönnek önként is dalolva vásárolni tőled, viszont kell nekik a cucc. Akik alapból jönnek, azzal nem kell foglalkozni.

István erős gondolata valóban jogos, vagyis a vízió először az volt, hogy Magyarországra hoznak jó tudású embereket, és itthon tartani őket. Ám említették, hogy valójában általános állás portál lenne nemzetközi szinten is.

Rakun – ételdoboz

 • Az ötlet röviden: A Rakun közösség megoldást nyújt a végeláthatatlan mennyiségű, műanyagot tartalmazó ételszállító dobozok problémájára! Eljött a bérelhető dobozok ideje, amelyek cseppmentesen zárnak és rozsdamentes acélból vannak, így csak elmosni kell őket. A leszerződött vendéglátóhelyek olyan dobozközösség-tagoknak küldik ilyen formában az ételeket, akik előfizetnek a cégnél a szolgáltatásra. 
 • 13 millió forintot kértek a Cápáktól, 5% tulajdonrészért cserébe. 
 • Balogh Levente, mint felelős nagyvállalati vezető tett egy ajánlatot, 15%-ra, amit egy ellenajánlat követett. Végül 13 millió forintért 10%-os üzletrészben állapodtak meg a stúdióban
 • Weboldal: https://www.rakun.hu/

Az adásból egy részlet:

Minner véleményezés:

Nem az első olyan zöld projekt idén, ami valójában csak egy álmegoldás. Én is dilemmázok, hogy most az a jó, ha

 • Csak kicsit törekedünk a még zöldebb irányra, és ilyen apró lépésekkel haladunk a zöld irányba
 • Nagyobb volumenű megoldást rakunk le a piacnak (ez itt most nem az), ami valóban megold egy nagyobb problémát. Tehát a fenti ötlet kevés ehhez. Lásd Munch, az ételpazarlás megoldása már egy zöldebb megoldás.

A Minner 2023-as üzleti ötletei közül a 2-ban foglakozunk ezzel a piaccal, de érdemes a fenti dilemmát átgondolni.

Előző Cápás adások elemzése

Üzleti ötletet keresel? 

Már felkerült a Minnerre a friss 2023-as üzleti ötletek is. Ahol online és offline ötleteteket, üzleti trendeket is bemutatunk.  Aranyat érő üzleti ötleteket után kutakodunk, ez az új üzleti ötlet gyűjtemény is már több hónapja készül, hogy tényleg minél több oldalról megvizsgáljuk a piaci réseket, lehetőségeket azoknak a létjogosultságát. A leírt ötleteink, gyűjteményeink a megírásukat számított 5 éven belül érvényesek. Kattints ide! 

Kapcsolódó cikkek: 

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!