Cápák között 7. évad 2. rész: Húsleves, mint biznisz? Vannak még startupok?

Dátum

Megosztás

Ahogy láthatod, most az új Cápa nincs az adásban, váltják egymást Lakatos Istvánnal, az aktuális adásba utóbbi tért vissza újra. Izgalmas volt látni az új részben, hogy még mindig azért akad terület, amit egy startup be tud tölteni egy olyan piacon is, mint az álláskeresés. Ajándékpiaci ötlet ismét volt, befektetést kettőt is láthattunk az adásban, szóval érdemes megnézni a videókat és elolvasni az összefoglalónkat!

Cápák Között 7. évad 2. részét az RTL-en itt éred el. A cikkbe beágyaztam a szereplők, vállalkozók rövid bemutatkozó videóját is. Plusz információkat, gondolatokat, üzleti információkat is megosztunk veled a cikkben.

Cápák között 7. évad 2. rész ötletei, pitchei elemzése

Cápa interjú (friss): Moldován. Álarc van rajta, vagy tényleg ennyire nyers? Moldován András interjú. Ez üzlet! – Minner

Húsleves és Társai

 • Az ötlet röviden: Elviteles menüző hely, ahol főként a magyaros ételek vannak fókuszban, például a húsleves.
 • 40 millió forintért ment a Cápák elé, amiért cserébe a cégéből 8% tulajdonrészt ajánlott fel.
 • A Cápák a cégértékelést túl magasnak tartották, továbbá úgy érezték a tervei túl kockázatosak ahhoz, hogy befektessenek.
 • Weboidal: https://www.huslevesestarsai.hu/

Minner véleményezés:

Moldován András bár sokszor negatív szereplőként van mostanában a műsorban feltüntetve, de jól látszik, hogy a saját piacán megtapasztalta a vendéglátás nehézségeit. Utalt az organikus növekedésre, ami valóban fontos a vendéglátásban, hiszen már a munkaerő megtalálása is olyan kihívások elé állítanák a vállalkozót, amit nehéz leküzdeni. A vállalkozó egy kerület letesztelése után a pénzt arra használta volna, hogy egyből egész Budapestet lefedje kiszállítással.

Bár az is igaz, hogy más szolgáltatónál működik a másnapi kiszállítás, de az árban máris problémába ütközne, mindenképpen emelnie kell az árakon.

Lakatos István matekozott egy kicsit a cégvezetővel: kiszámolták, hogy mennyibe kerül a kiszállítás, ha a cég csinálja és mennyi ha szolgáltató. Látszott a matekban, hogy nem éri meg és még akkor a kockázatokat, mint a munkaerő megtalálása és költsége bele sem számítottuk.

Na, de másik oldal is ott van! A hazai nagy szolgáltatók, mint a Wolt, Foodora óriási pénzeket vonnak le egy étteremtől. 25-32%-ot is akár a díjból + ahogy András mondta a 27% áfa kiszállítás esetén. De ez még semmi! Mindezek ellenére ezek a kiszállító cégek alig tudnak felmutatni hasznot, sőt veszteségesek. Lásd itt beszéltünk róla. Nem véletlen, hogy az éttermek keresik a lehetőséget, ez óriási jutalék, amit felszámolnak, és a vevőknek sem jó, hogy ilyen magas az étel ára a kiszállítási és egyéb díjak miatt.

Cégértékelés kérdés. Varga Lászlót én ismerem, imádja a vállalkozását, ahogy a legtöbb ilyen cégvezető, vagy akár én. Ilyenkor az ember felül tudja értékelni a vállalkozását. Természetesen, ha egy ilyen műsorba megyünk érdemes reálisnak lenni, főleg egy korábbi Excel oktatónak, egyetemi tanárnak!

Emlékvilág

 • Az ötlet röviden: Az Emlékvilág fő terméke a hangoskép. A vásárló megrendeli a saját egyedi képét, amihez hangot is lehet beállítani, majd a mobilon NFC segítségével a hang és a videó lejátszódik.
 • Tervük eléréséhez 7 millió forintos befektetést reméltek a Cápáktól 10% tulajdonrészért cserébe
 • A másodállásban vállalkozó házaspár tervei nem győzték meg Lakatos Istvánt, Balogh Petyát és Balogh Leventét, akik végül kiszálltak. Azonban a páros kitartása és elszántsága meggyőzni látszott Orbók Ilonát és Moldován Andrást. Utóbbi fel is ajánlotta a befektetés felét, 20% tulajdonrészért. Moldován András Orbók Ilonát is meggyőzte, aki szintén 20% tulajdonrészért cserébe társult volna Moldován Andrással az Emlékvilágba. A vállalkozók hosszas tanácskozása és időkérése azonban nem tett jót az ajánlatnak, az üzletből végül mindkét Cápa kiszállt. A vállalkozók is úgy érezték: nem tudták volna megadni a 20-20%-os tulajdonrészt.

Minner véleményezés:

Multirabszolgából saját vállalkozás? Abszolút jó sztori és értékelni kell, hogy belevágtak.

Megtanultak vállalkozni, de nem ebből fogják megváltani a világot, nem ebből fogják leváltani a főállást. Ennek oka az is, amiről Petya beszélt, hogy nincs nyomdájuk, nincs hozzá online tervező. Az ajándékpiac jelenleg jóval előttük áll. DE! Ettől még persze szuper, hogy belevágtak, első szakasz megvan, tudnak eladni. Innen kell továbblépni!

Amit mondtak, hogy nemzetközi piacon is szeretnének sikert elérni. Azt így nem érzem abból, amit láttunk a műsorban. Ahogy szokták mondani az ötlet kevés, a megvalósítás a minden!

A Cápák egyből ráharaptak arra, hogy láthatóan igazán kitartóak lennének más projektnél is, sőt láthatóan értelmes, rendes, jó szemléletű fiatalok. Ez óriási érték ma az üzleti életben, azért is ajánlottak még befektetést, hátha más projektben dolgozhatnának együtt. Bár ebben vitatkoznék egy kicsit a Cápákkal, mert az üzleti attitűdben van még mit fejlődnie a vállalkozóknak.

Volt már itt a Minneren olyan hasonló piaci szereplő, aki ezen a piacon óriási előnyben van hozzájuk képest. Ő Szilárd, aki a korábbi podcastunkhoz képest is már előrébb jár Lovenir vállalkozásával (akkor Csillagokalatt). Sokat beszélgetünk erről a piacról: Nyíregyházáról az e-kereskedelem sűrűjébe. Piachódító interjú a vállalkozóval [podcast]

Van egy jó sztorink. Alkalmazottból lett ugyanabban a cégben tulajdonos: Értékesítőből cégtulajdonos. Bálint útja az alkalmazotti léttől a milliárdos forgalmú saját cégig

AI-Robotics 

 • Az ötlet röviden: Logisztika robotizálás eszközök, szoftverek értékesítése, fejlesztése
 • 300 millió forintot kért a befektetőktől 10% részesedésért cserébe. 
 • Az AI-Robotics kapcsán végül Balogh Levente ajánlata lett a befutó, aki megadta, amiért a vállalkozó jött. A 300 millió forintos befektetés a Cápák között történetének eddigi legnagyobb tőkebevonása így, 20%-os részesedést adtak a cégből Leventének.
 • Weboldal: https://ai-robotics.hu/

Egy kis Cápa dráma:

Minner véleményezés:

Érdekes robotizált megoldást mutatott be, amit már láthattunk olyan hazai piaci szereplőtől is, mint a Webshippy, ki tudja, lehet pont ők építik nekik? Nem tudom, de az biztos, hogy mind előnye, mind hátránya megvan az ilyen rendszereknek.

Számomra az egyik, hogy egy 7-12 termékes megrendelésnél legalább 5, de inkább 8-10 polcnak is akkor oda kell jönnie majd? Persze lehet úgy rendezni a termékeket, hogy közel azokat, amiket azért párban rendelnek. Az iLogistic fulfillment céggel való partnerségem miatt sokat tanulmányoztam, beszélgettem olyan piaci szereplőkkel, akik ilyen területen dolgoznak. Nos, nem ez az a fejlesztés, ami igazán meg tudja reformálni a logisztikát, bár tény, hogy ez is egy irány.

Visszatérve a cégre, a holdingra. Azért hallható, hogy a lehetőségeket egyébként elég jól megfogják a cégnél, és persze nem tudjuk azt, hogy mennyi próbálkozás volt közben. Ez jó! Ez egy igazi olyan attitűd, hogy minden lehetőséget legalább kicsit ki kell próbálni, és látszik mindig olyanba vágtak bele, amiben éppen szolgáltattak és látták a lehetőséget menet közben (pl. veszélyes anyagok szállítása).

Giggle

 • Az ötlet röviden: Rugalmas munkaközvetítés, műszakonként álláshirdetéseket tudnak feltenni a cégek, amire az adott alkalmazásban tudnak jelentkezni az emberek.
 • A vállalkozók 65 millió forint befektetés reményében érkeztek, melyért cserébe 4% részesedésért kínáltak. 
 • Giggle koncepciójában Moldován András és Balogh Petya látták a legtöbb fantáziát, akik végül 5-5%-ért cserébe, fejenként 32,5 millió forint befektetéssel társultak a Giggle-be. 
 • Weboldal: https://giggle.hu/

Minner véleményezés:

A név!!! Ne már! Giggle? Komolyan? Kicsit hasonlít egy nagy cég nevére? Persze értem gig economy (haknigazdaság)… De nemzetközi piacon ezzel a névvel inkább kinevetik majd őket.

A hazai és az európai piac egyik nagy problémája, hogy nehéz stabil munkavállalókat találni olyan területekre, mint árufeltöltő, vagy konyhai kisegítő, felszolgáló.

András kérdés jó volt, hogy mi van akkor, ha nem jön el a munkavállaló a jelentkezett munkára. Erre elég jól reagáltak a műsorban, bár nem győztek meg arról, hogy erre lenne komplett rendszerük, protokolljuk.

Ami engem a témában még érdekelne, hogy olyan munkaterületen, ahol üzemorvos és ilyen kötelező köröknek meg kell lennie, ott hogyan tudják ezt szolgáltatni. Bár azt gondolom ez leküzdhető probléma.

Jól ráéreztek arra is, hogy a piacon még ezt senki nem tudta jól megoldani, a keresletet-kínálatot. Egy ilyen piacon nehéz kitörni a tyúk-tojás problémájából (melyik legyen előbb, a munkaadók, vagy a munkavállalók, és hogy tudod az egyik oldalt behúzni tömegével amíg nincs a másik oldal).

Sőt arra is jól ráéreztek, hogy az emberek egyre jobban nyitottak a másodállások felé. Foglalkoztunk már azzal, hogy nemsokára itt az ún. „haknigazdaság” (gig economy), bár lehet nem ilyen munkaterületeken, amelyek főleg itt szerepelnek. Bár ki tudja, ki lehet majd tapasztalni milyen új területeknél lehet még „beugróst” hirdetni, találni.

Ami korlátja lehet a cégnek, hogy a felhasználók nagy része még mindig nincs annyira edukált, hogy ezeket az appokat használja. Van egy felső korlát, amit már nemzetközi piacon talán át tud hidalni a cég, de ott meg óriási a verseny. Talán itt érzem a projektnek az Achilles sarkát, hiába a sok körös befektetés, az exit nehéz lesz…

Jelenleg a startup piacon már nagyon kevés ilyen terület van, amit még nem oldottak volna már meg. Láthattad, a Munch volt ilyen nagy gurítás az elmúlt időszakban, most azt érzem a Giggle szintén egy jó sztori lehet, de azért vannak fenntartásaim is.

Startup vonatkozás: Számomra még mindig érdekes, hogy a startupok az exitre hajtanak, ennél magasztosabb cél is lebeghetne a szemük előtt. Remélem egyszer ez teljesen kikopik az üzleti életből. Ahogy beszéltük a Startup világ hazugságai podcastunkban sokszor olyan piaci szereplőknek okoz ez kárt, mint partneri hálózat, versenytársak akik valóban a vásárlóknak hasznos dolgot adnak.

A cégadatokból viszont úgy látszik a befektetési kör nem zárult le még, a Cápák még nem szálltak be hivatalosan (november környékén volt a felvétel).

Tudjátok mi jutott eszembe? Hogy még üzleti megoldás nem érkezett a hazai piacon megugró külföldi vendégmunkásokra épülő problémák, kihívások kezelésére. Pedig van dögivel, sok piaci szereplővel beszélek (aki ezen a piacon dolgozik).

Az évad adásai, korábbi Cápák között részek

Gondolkodsz vállalkozás indításban? Adj napi 1 órát és vállalkozót faragok belőled!

Ha nézed a műsort, akkor láthatod, hogy igaz lehet az a statisztika, hogy: hazai vállalkozók 70%-a semmilyen üzleti, vállalkozói tanulmánnyal nem rendelkezik. Ha egy kicsit is tanulsz az üzletről, már a top 30%-ban vagy és a Minner kezdő vállalkozó kurzus elvégzése után annyi üzleti praktikát, szemléletmódot magadra szedsz, amivel a vállalkozók top 10%-ába kerülhetsz! Nézd meg bővebben, hogy mit kell tudni a képzésünkről, szerezd be minél előbb! Kattints ide!

Ez jó volt! Van még ilyen tartalom?

Nemsokára jönnek az évad következő részei, hamarosan linkelem őket, azok elemzéseit. Amíg várakozol ezeket a tartalmakat ajánlom:

Fotó: RTL

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!