Csökkenő szállítási díjak Kínából. Jó hír, vagy a recesszió előszele?

Dátum

Megosztás

Olyan alacsony díjszinteken lehet konténereket Európába szállítani Kínából, amelyek a koronavírus okozta árrobbanást követően sokáig elképzelhetetlennek tűntek. 
Kétéves mélyponton vannak mind a tengeri-, vasúti és a légi szállítási díjak is. Különlegessége a helyzetnek, hogy szeptemberben általában emelkedni szoktak az árak, hiszen rengetegen ilyenkor indítják útjára a karácsonyi szezonra szánt árukat. Most 2022-ben viszont azt látjuk, hogy ez idén nem így van, jelentősen alacsonyabbak a szeptemberi díjak, mint az augusztusiak.

„A csökkenő tendencia nem most indult, viszont most estek be a díjak a lélektani 10.000 dolláros szint alá, így már 4 számjegyű dolláros árakkal találkozunk a full konténeres szállítások esetén tengeren” – mondja Csépe Gábor a Kimporttól.

Tengeri szállítási díjak alakulása Kínából Európába

Mindezek oka természetesen a csökkenő kereslet, az importőrök a válság kibontakozásával óvatosabbak, a szokásosnál kevesebb árut indítanak útnak, továbbá kevesebb az új belépő, akinek most jut eszébe, hogy szeretne behozni valamit Ázsiából. Kivétel persze ez alól a napelem/hőszivattyú/inverter/klíma… slágertermék mindig van, de most már nem a maszkok és a covid tesztek mint korábban.

Mi is történt pontosan a tengeri díjakkal?

A sokkolóan magas díjszintek kora a járvánnyal kezdődött 2020 első negyedévben. Az előtte 3-4-5 ezer dolláros díjakból néhány hónap alatt 6000, 8000, majd 10-12000 dolláros árokkal kellett szembesülniük az importőröknek. Az olcsóbb nagy méretű termékeket kimondottan rosszul érintette ez hiszen volt, hogy drágább lett a szállítási díj, mint a termék ára maga. Majd 2021 második félévében érte el a csúcsot a díj, tavaly ilyenkor 15-16000 dollárba került hazahozni egy konténert a nagyobb kínai kikötőkből. Meg is nőtt a hajóstársaságok éves eredménye (profitjuk) a korábbiak 10-15-szörösére. Mindezek mellé pedig kiszámíthatatlan, több hónapos tranzitidők párosultak.

Ningbo tengeri kikötő Kínában 2021 augusztusában, még a “túlkönyvelések” időszakában

Idén tavasszal már csökkent ez 12-14000 dollárra, majd nyáron 11-12000-es szinteken mozgott az ár. Ehhez képest most szeptemberben 7000-8500 dollár közötti díjakat kapunk, függően attól, hogy melyik hajótársaságtól kérünk ajánlatot. Továbbá elszoktunk tőle, hogy van szabad hely is, nem csak majd valamikor hetek/hónapok múlva fér fel a konténerünk valamelyik járatra. Úgyhogy egy mérsékelt javulást várunk a tranzitidőkben is.

A vasút még mindig formában

A Kínából Európába történő vasúti szállítás (úgynevezett Selyemút) térnyerését bár veszélyeztette, nem tudta tartósan letörni az orosz-ukrán háború. A harcok kitörésekor volt izgalom, hogy mi lesz a kötöttpályás útvonalak sorsa, pláne Magyarország esetében, hiszen az ide tartó vonatok Ukrajnán keresztül érkeztek be hazánkba. Nos, ez az útvonal kiesett, az új irány: Kína-Kazahsztán-Oroszország-Fehéroroszország-Lengyelország, majd innen le hozzánk.

Xi’an-ból vasúton érkezett XIAN PORT feliratos konténer már Budapesten a kirakodás előtt.

Szerencsére nem okozott jelentősen hosszabb tranzitidőt a kerülő, és az új útvonal stabil. A háború kitörésekor rengeteg szállítmányozó szüntette meg a vasút használatát, és az ügyfelek egy része is ódzkodott tőle, emiatt itt tavasszal volt egy komolyabb, 20-30%-os áresés, ami szép lassan a hónapok alatt visszakúszott, és ismét a megszokott árszinteken mozog a vasúti szállítás a tengerivel összevetve, sőt már 5-10%-al drágább is, cserébe a tranzitidő jóval kedvezőbb, emiatt továbbra is népszerű választás az importőrök között.

Földre szállt légi díjak

A pandémia előtt 2-4 dollár közötti kilogrammonkénti díjakkal találkozhattunk a Kínából Budapestre történő repülős szállítás piacán. Hasonlóan a tengeri és vasúti díjak robbanásszerű növekedéséhez a légi szállítási díjak is kilőttek: 2020 első hónapjaiban 10-12 dolláros kilogrammonkénti árral kellett számolni, természetesen a hatalmas mennyiségű maszk és védőruha import miatt. Majd a 2020-as év második felére valamelyest konszolidálódtak a díjak, 6-10 dolláros sávban mozogtak 2021 év végéig (azért írunk ilyen nagy intervallumot, mert a repülős szállítás esetében egyébként jóval nagyobb ármozgások történnek rövid időn belül, mint a tengeri/vasúti szállítási módozatoknál).

Zhengzhou – Budapest direkt járaton közlekedő teherszállító gép AIR CARGO HUNGARY felirattal a WizzAir (W6) üzemeltetésében a Liszt Ferenc repülőtéren

Idén január-februárban már 5-7 USD közötti díjakat is kaptunk (függően az adott áru súlyától, méreteitől, nyilván egy 10 tonnás szállítmányra kedvezőbb kilogrammonkénti díjakat adnak a légitársaságok, mint egy 150 kilósra). A háború kitörésekor volt egy drasztikus áremelkedés, de augusztusra ez is “elolvadt”, jelenleg a cikk elkészítésekor 4-6 USD-vel lehet kalkulálni kilogrammonként légi díjtételre, és vonatkozik ez a direkt budapesti járatokra is: Zhengzhou-Budapest közvetlen járat az Aerotranscargo (F5) és a WizzAir (W6) szervezésében, illetve Shanghai-Budapest vonalon a China Eastern (MU) és a Shanghai Airlines (FM) szervezésében. Ezekre a járatokra közvetlen tudunk könyvelni és ezek is most a legnépszerűbbek, mivel nem, vagy nem jelentősen olcsóbbak az átrakós megoldások, ahol hosszabb a tranzitidő és nagyobb az esélye annak, hogy sérülnek az áruk.

Mi várható a jövőre nézve?

A közelgő ünnepek (karácsony, kínai újév) miatt további drasztikus áresést nem várunk rövid távon, valószínűleg nem fog még egyszer lefeleződni az ár, sőt az ünnepek közeledtével meglepődnénk, ha a légi díjak maradnának a mostani kedvező árszinteken. A kérdés, hogy mi lesz a Holdújév után, 2023 március-áprilisban. Egyrészt a csökkenő kereslet miatt várható, hogy még tovább esnek az árak, de talán ezt valamelyest ellensúlyozni fogja az, hogy rengeteg olyan áru behozatala ismét gazdaságos lesz, amit a covid óta nem éri meg ideszállítani Ázsiából, értjük ezalatt a nagy térfogatú olcsóbb árukat, ahol eddig teljesen elvitte a hasznot a szállítási díj. Továbbá a megnövekedett igény a napelemekre szintén egy olyan tényező, ami valamelyest szinten tartja a keresletet a konténeres szállításra, hiszen ezek kimondottan nagy méretű termékek, és most úgy hozzák az importőrök az energia krízis miatt, mintha nem lenne holnap…

Érdekelnek a legfrissebb szállítási díjak? Keress meg minket! Kattints ide, irány a Kimport.hu!

Inkább magad csinálnád, de nem tudod, hogyan vágj bele? 8 órányi szakmai anyag, útmutató a MinnerAkadémián: Átfogó kínai import, Alibaba online kurzus.

Kapcsolódó tartalmak a Minneren:

Fotók: Csépe Gábor / Kimport
Kiemelt kép: Paul Teysen / Unsplash

Csépe Gábor
Csépe Gáborhttps://minnerakademia.hu/products/course/kinai-import-alibaba-online-tanfolyam
Csépe Gábor vagyok. Két kereskedelmi vállalkozásom van, mindkettő saját márkás Kínából importált termékek nagykereskedelmével foglalkozik. Mindig is érdekelt a beszerzési, termékfejlesztési folyamat, hogy valami értékeset, lehetőleg egyedit alkossunk és mutassunk a piacnak. Valószínűleg pont emiatt az érzelmi elköteleződés (és egy csipetnyi kalandvágy) miatt sikeresen alakultak a Távol-Keleti beszerzéseink, és mindvégig élveztem, élvezem ezzel foglalkozni. Ma már több cégnek is segítek az importálásban, továbbá itt a Minneren szakértősködök a témában.