Egy korszak vége: búcsú az egyszer használatos műanyagoktól. Mutatjuk az alternatívákat!

Dátum

Megosztás

A mesterséges úton előállított műanyag feltalálása óta virágkorát éli: ma már annyira nélkülözhetetlennek tűnik a használata, mint az őskor idején a kő vagy a fa. Kedvező tulajdonságai, valamint számos variánsa miatt előszeretettel használják talán kivétel nélkül minden iparágban; elképzelhetetlennek tűnik, hogy a minket körülvevő tárgyak és eszközök alkotóelemei között ne találjunk műanyagot.

Azonban a kényelmességnek és sokoldalúságnak megvan az ára: borzasztóan környezetkárosító, és az EU most szeretne elébe menni annak, hogy elönt minket a műanyag apokalipszis.

Habár a legtöbb ember el sem tudja képzelni az életét a bevásárlóközpontokban letéphető nejlonzacskó, vagy a műanyagból készült fültisztító pálcika nélkül, 1-2 év múlva már sehol sem fogunk ezekkel találkozni, ugyanis júliustól tilos lesz a következő egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatala:

 • evőeszközök – kés, villa, kanál, evőpálcika, italpálcika
 • tányér
 • szívószál
 • italtartó pohár
 • fültisztító pálcika
 • lufit tartó pálca
 • expandált polisztirolból készült ételesdobozok
 • 50 mikron falvastagságnál vékonyabb műanyag zacskók

A tilalom nem jelenti azt, hogy július elsejétől egyáltalán nem fogunk találkozni ilyen termékekkel, az összes július előtt forgalomba hozott műanyagot még értékesíthetik a kereskedők, felhasználásra kerül. Szakértők szerint a felhalmozott készletek legalább fél év múlva tűnnek el a vendéglátó egységek és bevásárlóhelyek raktáraiból, de ez akár ennél több idő is lehet.

Mit tegyél, ha a vállalkozásodban eddig nagy mennyiségben használtál egyszer használatos műanyagot?

Valószínűleg nem ért váratlanul a hír, hiszen már évek óta lebegteti a kormány ezen termékek betiltását, így készültél valamilyen B tervvel. Természetesen, ha a lehetőségeid engedik, a legjobb megoldás az lenne, ha az eldobható eszközöket teljesen ki tudnád iktatni a rendszerből, azonban tudjuk, hogy ez az esetek többségében megoldhatatlan.

A Minner partnerénél, a csomagolóanyagokkal foglalkozó Fiorex.hu kínálatában többféle alternatív csomagolóanyaggal tudod kiváltani a betiltott, egyszer használatos műanyagokat:

 • PLA (politejsav) egy biológiailag lebomló műanyagfajta, amely növényekből, elsősorban magas keményítőtartalommal rendelkező gabonafélékből, (kukorica, búza) állítható elő. Leginkább (átlátszó) sörös, szószos, desszertes poharakat készítenek belőle, de evőeszközök, szívószálak, sőt, implantátumok alapanyagaként is felhasználják. Ugyanolyan erősek és ellenállóak, mint a nem lebomló műanyagok, egyedül a rendkívüli forróságot bírják nehezen, magas hőmérséklet hatására eldeformálódhatnak. Azonban minden nem forró étel, élelmiszer esetén kiváló opciót nyújt a hagyományos műanyagok kiváltására, ezen felül a gyártásuk és újrahasznosításuk is sokkal kevesebb energia felhasználásával történik, mint a hagyományos műanyagé.
PLA jelölése
 • Gondolnád, hogy a cukornádból nem csak cukrot lehet készíteni? Ugyanis a cukor előállításakor melléktermékként olyan massza jön létre, amiből elviteles dobozokat és tálakat lehet kreálni, így a gyártó két legyet üthet egycsapásra. A masszából készült anyag jól bírja a hőt és a hideget, ráadásul több méretben, formában és színben is elérhető, talán ez a legideálisabb megoldás a meleg ételek tárolására, ha mondjuk kiszállíttatsz.
 • Kartonpapír: ezt az anyagot nem nagyon kell bemutatni, jó néhány gyorsétterem, büfé használ papírból előállított poharat, tányért, sőt, szívószálat is. Azonban nem mindegy, hogy a kartonpapír milyen anyaggal van bevonva a vízállóság megtartása végett: a Fiorex kínálatában elérhetőek olyan poharak, amelyek a már említett PLA anyaggal vannak bevonva, ezzel biztosítva a teljes lebomlás lehetőségét. Továbbá kapható duplafalú kivitelben is, amennyiben kávéval, teával töltenéd meg. Ezek a termékek FSC tanúsítvánnyal is rendelkeznek, mivel felelős erdőgazdálkodásból származnak.
 • Legutóbbi rendelésemnél találkoztam először a puffasztott kukoricapehelyhez kísértetiesen hasonlító, szintén lebomló térkitöltő habbal. Ez az anyag alkalmas éles, hegyes és törékeny termékek csomagolásához is, leginkább webshopok számára kínálhat jó alternatívát. Ugyan világoszöld színe jelzi, hogy nem ehető, de szinte ugyanúgy viselkedik, mint amikor a puffancs a szánkba kerül: összehúzódva elolvad, a lenti videón látható is, hogyan viselkedik az anyag víz hatására:
 • A pálmalevélből készülő tálak és poharak is kiváló alternatívái lehetnek a műanyagnak. A bambuszos kávés-, teáspoharakat sok kritika érte, mert a gyártáskor mesterséges anyagokkal kezelték, ráadásul a forró ital hatására a ragasztóanyag kioldódhatott, ezzel szennyezve a benne lévő italt.
  A (lehullt) pálmalevélből előállított termékek íztelenek, vízállóak és még fagyaszthatóak is, ráadásul semmilyen adalékanyag nem kerül a termékbe, ragasztónak a levelekből természetesen kioldódó anyagot használják, így nem kell attól tartani, hogy egészségre káros hatással bírna. Mivel teljesen természetes, 100%-ban lebomlik.

Irány a Fiorex.hu, szerezd be a környezettudatos csomagolóanyagodat!
Sikeres webáruház, vendéglátóegység üzemeltetést!

Forrás: Fiorex.hu, HVG, Portfolio
Borítókép: Unsplash.com

Gyimesi Károly
Gyimesi Károly
Kommunikáció és médiatudomány szakon végeztem, jelenleg marketing mesterdiplomámat szerzem angol nyelven. A Minnernél hamar be lettem dobva a mélyvízbe: számos üzleti konzultáción segítettem Milánnak, több százezer forint értékben indítottam el marketingkampányokat, ezekhez sok segítséget nyújtottak a MinnerAkadémia képzései is. Jelenleg a tartalomkészítés a fő feladatom. Részt veszek a Minner víziójában, azaz munkámmal segítem, hogy a vállalkozók, cégek még sikeresebbek legyenek.