Egyre több eladó webáruházat látni. Mi történik?

Dátum

Megosztás

Szinte nem telik el úgy nap, hogy valahol ne lássak eladó webshopot. Vége a nagy webáruház indítás láznak? Vagy ennyire jól mennek és érdemes eladni őket? Miért pont most? Ezek a kérdések merülhetnek fel benned. Na jó, az a verzió, hogy jól megy és azért adják el, az valószínűleg nem nagyon jut eszedbe, igaz? Nézzünk a dolgok mögé!

A témában új frissebb, cikkek

Shoprenterrel együttműködve az e-kereskedelem rovatban olyan tartalmakat készítünk, amivel a webáruházad az első lépéstől profin működhet. Ahogy a Minnertől megszokhattad, azt keressük, hogyan lehet jobban csinálni!. 

Röviden: Bár a belépési küszöb alacsony, de van egy láthatatlan magasabb küszöb, ami az üzleti modell. A piac átalakul és ezt már az újonnan indulók csak később veszik észre, de jó hír, hogy a régebb óta működő webáruházak is most csodálkoznak rá a piac átalakulására.

Először néhány képernyőfotó a jelenségről:

És akkor, ha a baba-mama csoportok (vállalkozós) keresőjébe beírnám, hogy eladó webáruház, minden hétre jutna egy.

Annyi a webáruház mint égen a csillag? Biztos?

Nem, egyébként nem mondhatnánk telített piacnak. Ennek egyik oka, hogy láthatóan sok elavult weboldallal rendelkező webáruház van. De amiért igazán soknak tűnik a webshopok száma, hogy nagyon alacsony a belépési küszöb. Az alábbi ábrán láthatod, hogy minél idősebb egy webáruház, annál jobb a konverziós érték, annál több a látogató.

A sok kezdő webshop tehát megjelenik a piacon, még nagyobb versenyt okoz. A jól működő webáruházakból kevesebb van, ahogy említettem az alacsony belépési küszöb miatt sok új webáruház indul nap mint nap, ezek esetleges eladásának meghirdetése fals képet adhat.

Egy jól működő webáruházhoz nem elég az, hogy bérelsz egy rendszert és találtál egy-két terméket. Egy rossz webshopot eladunk, egy jó webáruházat felvásárolnak, ajánlatot tesznek rá (a két dolog különböző).

Most ért bele igazán a piac abba, hogy bár a belépési küszöb alacsony, de csak látszólag. Könnyű és olcsó egy webáruház rendszert beizzítani (bérelhető rendszerek), elsőnek a marketing is pofonegyszerűnek tűnik. Valójában a láthatatlan magasabb küszöb most az, hogy megfelelő üzleti modellünk legyen. Erről olvashatsz itt: A webshopoknál indul a sajátmárkás trend – Webáruház transzformáció

Amit látni a rosszul működő, illetve eladósorba került webáruházaknál, hogy (ezek segíthetnek neked, hogy elkerüld őket):

  • Termékleírások bár vannak, de nagyon-nagyon kevés szöveg található ott.
  • Nem használnak CRM -et.
  • Olyan terméket értékesítenek a vevőknek, amit egyszer tudnak csak eladni, nehezen generálnak visszatérő vásárlókat. (Üzleti modell)
  • Nincs remarketing kód az oldalban.
  • Facebookon láthatóan nem voltak kampányok – ennek oka, hogy abbahagyták, mert nem jöttek az eredmények. Annak pedig az oka a nem megfelelő termék kiválasztása, rossz üzleti modell és a többi, amit itt látsz.
  • Nem gyűjtenek véleményeket, vagy azok nagyon régiek. Pedig a vásárlók 72%-a addig nem vásárol, amíg el nem olvas néhány értékelést (Testimonial Engine)
  • Nincs organikus, Googleból származó vásárlás. Ennek oka a gyenge SEO, illetve a célcsoport, a vevők igazi igényeit nem tudja kiszolgálni, nem találta meg a vevők problémáját, fájdalompontját.
  • Úgy működnek mint egy mini eMAG, Extreme Digital – semmi értelme velük versenyezni és ilyet létrehozni.
  • Elfelejtenek kereskedőként viselkedni. Pedig ez e-kereskedelem, a nevében is benne van. De észrevehető, hogy a legtöbb rosszul működő webáruház tulajdonos nem ért a kereskedéshez.

A témában új frissebb, cikkek

Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!