Erre a tudásra vágysz szabadúszóként, még ha nem is tudsz róla! A T-típusú vállalkozók

Dátum

Megosztás

Manapság egyre több olyan munkavállalót keresnek a cégek, akik T-típusúak. Van egy skill, amiben kifejezetten expertek, viszont nem csak abban járatosak, hanem picit mindenhez is értenek. Gondolj bele, egy olyan gépészmérnököt, aki ért egy picit a programozáshoz, egy picit a grafikához vagy tervezéshez, meg még sok apróbb skillhez, sokkal sokrétűbben tudnak bevetni a munkaadók. Kapkodnak a cégek a T-típusú szakemberekért. Sőt, vállalkozóként is érdemes így fejleszteni a készségeidet! 

De ki is az a tipikus T-típusú ember?

T-típusú embernek azt nevezzük, aki a generalista és a specialista ötvözete. Mint a generalista, sok dologhoz hozzá tud szólni, ért hozzá valamennyire, de van egy terület amiben kifejezetten elmélyült tudása van (ez a T „szára”, innen az elnevezés). Tehát az, aki szakértelmet szerzett egy adott területen, viszont a kíváncsisága, kapcsolódó képességei kialakítottak egy bizonyos fokú szakértelmet más területen is. Ez lehet csak általános szakértelem is a másik területeken. 

Takács Norbertet, a TNI Marketing és Szolgáltató Kft tulajdonosát arról kérdeztem, lehet-e tudatosan T-típusúvá fejleszteni magunkat?

„Szerintem egy idő után szinte kötelező, ha nem akar elveszni a rengeteg tudás között az ember. Mindenki lelkesen kezdi, mindent is érteni akar, mindenben hozzáértő, szakértő akar lenni. Aztán ahogy nyitogatja ki a tudás ajtajait észreveszi, hogy az ajtó mögött három másik ajtó van, utána pedig kilenc, majd így tovább. Szokták mondani, hogy minél többet tudsz, annál jobban rájössz, hogy mennyi mindent nem tudsz. És ezzel semmi baj nincs. Vedd magad körül olyan emberekkel, akik egy-egy területen el vannak mélyedve a T-shapeben és kérd a segítségüket, ha nem tudsz elvégezni valamit. Legközelebb a T-shape tudásodra lesz nekik szükségük.”

Megfelelő iránymutatással, érdeklődéssel, szorgalommal mindenki T-típusú ember lehet. 

#kutatás: Egy nem is olyan régi McKinsey felmérésben a megkérdezett vezetők 87%-a elismerte a készséghiányokat munkaerőik között. Mégis kevesebb, mint a válaszadók felének volt egyértelmű terve ennek a kihívásnak a megoldására. Az otthoni munkavégzés közben szükséges új technológiák elsajátításától az értékesítési kapcsolatok távvezérléséig és a virtuális együttműködésig kollégákkal, az alkalmazottak továbbképzésére irányuló szükség csak nő.

„Próbálom követni a trendeket, hogy merre halad a világ és ebben minél több alaptudást felszedni. Szerintem ilyen most a mesterséges intelligencia. Nem tudok kódolni, függvényeket írni, tanuló algoritmusokat alkotni, nem is szeretnék megtanulni, rábízom ezt azokra, akik értenek hozzá és van hozzá affinitásuk, viszont szeretem látni a Big Picture-t, a nagy átfogó képet erről a témáról.”– mondta Takács Norbert. Látod? Marketinggel foglalkozik a cége, és az AI iránt érdeklődik!

T-típus és a csapatmunka

A T-típusú emberek széleskörű általános tudásuknak köszönhetően több területen otthonosan mozognak, más területek szakértőivel is könnyen szót értenek, ennek köszönhetően gyorsan tanulnak. Könnyen, hatékonyan tudnak másokkal is kollaborálni.

Gondolj bele, egy marketinges, aki rendelkezik generalista marketinges ismeretekkel, de a PPC-ben nagyon profi, sokkal könnyebben fog együttműködni mondjuk egy szövegíróval, hiszen beszéli a nyelvét. Ezzel szemben, aki keni-vágja a Meta hirdetéskezelő beállításait, de csak azt, az nem biztos hogy tudja jelezni, hogy esetleg a weboldalon is érdemes módosítani ahhoz hogy ne csak a hirdetés legyen jó, de a konverzió is végbemenjen. Sőt nem elég tudnia hogyan kell a hirdetéseket beállítania, értenie kell a szövegíráshoz, de még a grafikához is.

Egy T-típusú emberekből álló csapat nagyon hatékonyan és profin tud működni: mindenki beszéli ugyanazt a nyelvet, az alapok mindenkinél megvannak, de mindenkinek más a saját szakterülete. Így a felmerülő kérdésekre nem kell várni, a csapattagok nem függenek egymástól, mindenki a saját feladataiért felelősséget tud vállalni. Ráadásul tudnak tanulni egymástól, mindenki a saját T-jének a „tetejét”, a generalista tudását tudja bővíteni.

Miért jó, ha szabadúszóként T-típus vagy? 

Szabadúszóként a legfontosabb, hogy mindenhez is érts egy kicsit, ami a területedhez kapcsolódik. Speciálisan elég, ha egy területnek vagy az expertje, viszont a többi ahhoz közel álló szektor átlátása is elengedhetetlen, hogy jó szakember legyél.

„Aki vállalkozó, vezető, vagy digitális területen szeretne sikereket elérni, annak érdemes figyelembe vennie ezt a szemléletmódot. Például egy logisztikai vezetőnek értenie kell mélyen a logisztikához, de érintenie kell tudásban például a kereskedelemhez, sőt ma már az e-kereskedelemhez. Mindez azért kell, mert olyan problémákkal, kihívásokkal találkozunk nap mint nap, ami általában több területet is érint. Én is T-típusú ember vagyok. Van egy mély üzleti tudásom, mellette jártas vagyok a digitalizációban, programozásban marketingben és új skillem a szervezetfejlesztés és projektmenedzsment.” – mondta Mándó Milán arra a kérdésemre, hogy szabadúszóként milyen előnyei lehetnek a T-típusnak.

A T-típusú vállalkozó további előnyei:

  • Kapcsolatépítés: A különböző területekhez való kapcsolódás képessége lehetőséget teremt az új kapcsolatok kialakítására és együttműködésekre más szakemberekkel.
  • Innováció: A különböző területekről származó ismeretek kombinálása új ötletek és innovációk kialakításához vezethet.
  • Teljes körű megoldások: A T-típusú személy vagy vállalkozó hajlandó és képes átfogni az egész problémát vagy projektet, nem csupán egy részletet kezelni.

Ezt hallgasd meg!

Diego Rodriguez, az IDEO design és innovációs cég társtulajdonosa javasolja, hogy a vállalatok növeljék az olyan „T típusú” egyének számát, akik széleskörű ismeretekkel rendelkeznek, de egy specifikus területen is kiemelkedőek. Az IDEO sikere főként annak köszönhető, hogy létrehoztak egy vállalati kultúrát, ahol az emberek kölcsönösen tisztelik egymást, miközben törekszenek a kiválóságra saját területükön.

Kiemelt kép: Canva

Források: Forbes, HighSpeedTraining

Kapcsolódó tartalmak:

Tóth Levente
Tóth Levente
Tóth Levente vagyok, a Minner csapat negyedik tagja, tartalomgyártó. A tartalmak közül legszívesebben a technológiai újítások és az AI köt le, tőlem ezekről fogtok leginkább olvasni.