Ezen buknak el a TikTok, Shorts, Reels videóid?! Tippek az ütős hookhoz

Dátum

Megosztás

A TikTokon a felhasználók másodpercek alatt döntenek arról, megnézzenek-e egy videót, vagy tovább görgessenek a következőre. Ha nem fogja meg őket az első jelenet, már pöccintenek is tovább. Hogyan fogjuk meg a nézők figyelmét az első 3 másodpercben a TikTokon? Hogyan tervezzünk olyan hookot, ami megragadja és megtartja a figyelmet? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ, és most megosztom veled a tapasztalataim néhány konkrét példával együtt.

A cikket vendégszerzőnk, Márton Viktor, a MinnerAkadémia TikTok kurzus oktatója írta.

Az első három másodperc kritikus.

Ekkor dől el, hogy az üzeneted vagy az ajánlatod eljut-e a felhasználókhoz. Ennyi idő  alatt kell felkelteni az érdeklődésüket és megragadni a figyelmüket annak érdekében, hogy tovább nézzék a videód, elég sokáig ahhoz, hogy eljussanak az ajánlatodhoz.

Ráadásul jó hook (=felütés, ami azonnal beszippantja a nézőt) nélkül nem csak azt a nézőt veszíted el, aki gyorsan tovább pörget, hanem sokkal több potenciális nézőt is. A TikTok célja, hogy a lehető legtöbb időt töltsük az alkalmazásban, ezért azokat a videókat teríti nagy közönség elé, amit sokan, sokáig néznek. Az algoritmus figyeli a felhasználók viselkedését, reakcióit – ezért ha a legtöbben gyorsan továbblépnek már az első 3 másodpercben, az egy kritikus jelzés az algoritmusnak, hogy a te tartalmad nem üti meg a mércét, ne ajánlja más felhasználóknak.

Ha sikeres akarsz lenni a TikTokon, akkor az első 3 másodpercben muszáj felkeltened a figyelmet, érdeklődést ébresztened vagy valami olyat mutatnod a felhasználóknak, ami miatt tovább akarják nézni a videód!

Ragadd meg a figyelmet az első 3 másodpercben!

Könnyű azt mondani, hogy használj jó hookot a rövid videóidban, de mitől lesz vajon jó? Összegyűjtöttem néhány gyakorlati praktikát, amit követve feljavíthatod a TikTok (de akár Reels, Shorts…) videóid felütését:

Vizuális trükkök, hogy megállítsd a görgetést

 • Használj valamiféle eszközt, amivel kíváncsiságot keltesz! Nem kell, hogy ez a tárgy a témádhoz kapcsolódjon, sőt: legyen teljesen szokatlan, idegen a videó tartalmától, márkádtól, piacodtól, ezzel kíváncsiságot ültetve a nézők fejébe. A cél hogy arra gondoljanak: „vajon ezzel mit fog kezdeni?!” – de persze adj is logikus választ is erre a videóban, különben elveszíted a bizalmat.
 • Kezdődhet a videó azzal, hogy előhúzol valamit, egy tárgy, eszköz valahonnan kerül a képbe, például táskából, szatyorból… Ha a videó elején az látszódik, amiből épp előveszel valamit, akkor az is kíváncsiságot ébreszt, hogy vajon mi kerül majd a videóba.
 • Dinamikus vágás. Állhat az első 3 másodperc is 2-3 videóklipből, így kellően változatosnak érzékeli a nézők agya.
 • Lehet egy állandó beállításod, pózod, felütésed ami a védjegyeddé válik. Amint meglátják azt a jellegzetes hátteret, pózt, színeket, és a többi (ha énmárkát építesz, ez lehet akár az arcod is!), azonnal felismernek, és ha szeretik a videóid, akkor maradnak megnézni.
 • Lehet a háttérben az a dolog, amiről beszélni fogsz, pl. autó, ingatlan vagy szállás bemutatása.
 • Ha terméket állítasz elő, megjelenhet a kész állapot/termék, mielőtt bemutatnád a folyamatot. Pl. kézműves szappan készítés, ételfőzés…
 • A videó legjobb pillanatát 1-2 mp-ben bevághatod a videó elejére, mint egy „előzetes”, hogy ez a gondolat, poén, kérdés majd el fog hangzani. Majd utána indul az elejéről a videó, amit szinte kényszeresen végig kell néznie az embernek, hogy meglássa, hogy jut el a videó addig a pillanatig amit már látott, vagy mi jön utána!
 • Hasznos eszköz a görgetés megállítására egy figyelemfelhívó felirat. Legyen színes, hogy megragadja a figyelmet. Legyen kíváncsiságot ébresztő, hogy motiválja a nézőt a továbbnézésre.

Kíváncsiságot keltő témaválasztás

 • Az aktualitások TikTokon is tarolnak – persze egyedien tálalva a saját stílusodban.
 • Egy jól menő videód megosztó kommentjére videóban reagálni tuti választás. Például egy olyan kommentre, amiben kérdőre vonnak vagy amiben kicsit beléd kötnek. A komment felolvasása felkelti a kíváncsiságot, hogy vajon mi lesz a te válaszod rá, mit gondolsz erről…
 • Az emberek szeretnek ingyen kapni dolgokat –  Ha valamit nyerhetnek, ajándékot kaphatnak máris megnézik a videót
 • A “táncolós” platform átalakulóban van (vagy már át is alakult…). Nagyobb számban vannak jelen az informálisabb és minőségibb tartalmak – ami lehetőséget biztosít számodra, hogy te is bemutasd a terméked, szolgáltatásod!
 • Jól futnak a TikTokon a mítoszromboló, tévhiteket leleplező tartalmak, a nézők szeretik azt érezni, hogy lerántják a leplet valamiről, nyomoznak…
 • Akármi is a témád, ne használj szakszavakat! Fogalmazz úgy, hogy egy általános iskolás is megértse. Ne aggódj amiatt,  hogy így olyanok is látják a videódat, akik nem a célközönséged. Inkább nézzék meg a videóid 100.000-en, amiből csak 10% a célcsoportod, mint 1000-en akiknek 90%-a a célcsoportod.
 • Figyeld meg, elemezd ki a korábbi sikeres videóidat, milyen felütéssel indultak. Kérdezz meg barátokat, ismerősöket külső szemmel vajon miért tartják érdekesnek a videót?
 • Figyeld meg, te magad milyen videókat állsz meg megnézni, vagy éppen mi az ami idegesít, ami miatt tuti továbbpörgetsz.
 • Természetesen más témák is lehetnek befutók, a fentiek célja hogy kiindulási alapot adjanak neked!

Kezdd – és folytasd – lendületesen!

 • A lassú bemutatkozás helyett térj rögtön a tárgyra, és azzal kezdd, ami a legérdekesebb lehet a videódban. Vagy ami meghökkenti az embereket, amire felkapják a figyelmüket.
 • A hangnemed és a beszéd tempód is igazodjon ehhez, lelkesen és gyorsan beszélj! Utómunkával még tovább javíthatsz ezen, akár a lélegzetvételeket, öö-zést is kivághatod, hogy dinamikus, pörgős videód legyen az első másodperctől.

Mi lehet reális adat? TikTok analitika

Hoztam pár példát a TikTok elemzéseimből, analitikából az első 3 másodperc fontosságára, hogy lásd mire érdemes törekedned, illetve legyen viszonyítási alapod.

Ezek a videók saját részre és ügyfeleim részére készültek, így különböző témákat fednek le. A képen a megtartási arányát látod a videóknak, azaz azt, hogy a nézők közül hányan, hány másodpercig nézték a videót.

700k+ megtekintés példák

300k+ megtekintés példák

A te videóid hogy teljesítenek, milyen a megtartási arányuk?

Ezeket az adatokat te is meg tudod nézni. Csak kattints a videód esetében a jobb alsó sarokban lévő “További adatok” gombra, majd görgess egy kicsit lejjebb.

Ahogy láthatod, nem minden az első 3 másodpercen múlik. De a sikeres TikTok videók egyik elengedhetetlen alkotóeleme az első 3 másodperc, amit finomhangolva javítani tudsz a rövid videóid eredményén!

Mit kell még tudnom a TikTokról?

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.