Facebook-marketing 2018. Változások, lehetőségek, ötletek

2018. január 11-én több vállalkozó, marketinges is a döbbenten figyelte a híreket a Facebook hírfolyam-változásaival kapcsolatban. Úgy gondoltam, a rossz hírek cikkben történő feldolgozásához kicsit ülepedniük kell az információknak, hogy megfelelő tartalmat és ötleteket tudjak adni a változásokhoz. Mark Zuckerberg a Facebook oldalán jelentette be, hogy rövid időn belül az ismerősök posztjai még jobban előtérbe fognak kerülni a cégek, blogok, rajongói oldalak posztjaihoz képest. Ezzel jelezték azt is, hogy bizony még kevesebb lesz az ún. ingyenes, organikus elérés az oldalak esetében, ami egyébként már így is nagyon alacsony. Na! Nézzük is!

Ingyen, ingyen, ingyen!

Érthető a cégek dühös reakciója, mert sok munka van abban, hogy valaki felépítsen egy jó, sok követővel rendelkező, aktív Facebook oldalt, vagy sok pénzbe került (most akkor mi az ingyen???) és bele volt kalkulálva a későbbi ingyenes/organikus elérés is. Viszont egyet érdemes megjegyezni, és ezzel nem a Facebookot akarom védeni, de ez tény: nincs ma még egy olyan marketingcsatorna, amivel ennyire nagy számban tudunk ingyen elérni embereket, még a korlátozások ellenére is. Talán a Youtube-ot vagy a Facebook tulajdonában lévő Instagramot mondhatnánk vetélytársnak, de valójában teljesen más ott a célcsoport és a reklámozási forma. Tehát természetes reakció, hogy dühösek vagyunk, mivel egy nagy ingyenes lehetőség tovább szűkül, viszont a FB-ot is meg lehet érteni.

Egy ember – egy hírfolyam

Még 2017-ben írtam egy figyelmeztetést, hogy bizony lesznek változások a FB-nál, főleg a hirdetések áránál. Nem véletlen, hogy a FB egyre kevesebb céges oldali posztot tesz az emberek elég organikusan (ingyen). Gondolj bele! Van egy-egy embernek hírfolyama, mennyi oldalt követhet, és akkor még ott vannak az ismerősök posztjai is, és persze a FB reklámok, amiből el kell tartania magát a közösségi oldalnak. És természetes, hogy kicsit visszavett az organikus elérésből, mert egy felhasználó előtt így majdnem napi 1000-3000 posztot kellene megjelenítenie naponta, sőt, még többet is. Ki nézne meg annyit? Érted már? Erre már néhányszor figyelmeztettem a vállalkozókat, vagyis írtam erről már többször is.

Lehetőségek, tippek, ötletek Facebook marketinghez

Csak semmi pánik!

 • Kommentek?!
  A Facebook elvileg adott egy tippet hogy előtérbe fogja helyezni a közösségi oldal azokat a posztokat, melyek több hozzászólást generálnak, vagyis aktív a poszt. Egyébként ez eddig is így volt, szóval ezen ne csodálkozzunk. Viszont érdemes most még jobban rástartolni, illetve az élőzésre. Mit vegyél fel élőben>>> Tippek élő videózáshoz cégeknek, vállalkozásoknak (Facebook és Youtube élő videó)
 • Minőségi tartalom, minőségi követők
  Még fontosabb lesz az, hogy minőségibb tartalmat tegyél közzé a FB oldaladon. Már eddig is észrevehető volt, hogyha ugyanazt linkelted be csökkent az elérés, most ezt még jobban felerősödik. A minőségi tartalomhoz hozzátartozik, hogy bizony rákényszerülsz a jobb képek feltöltésére, videók készítésére. Továbbá fontos megjegyezni, hogy régebben is igaz volt az, hogy nem kell minden követő neked sem, koncentrálj a minőségi követőkre!
 • Különböző célcsoportra/érdeklődési körre – külön tartalom
  Ez nekem nagyon bejött! Hashtagekben jelzem a posztokban, hogy éppen milyen érdeklődési körű embereknek szánom a posztot. És a Facebook algoritmusa örül, hogy bizony én segítek neki. És lám-lám szépen az emberek elé teszi organikusan a posztokat.
 • Facebook csoportok
  Bár ez lesz az egyik legnehezebb, de érdemes Facebook csoportot is üzemeltetni, főleg a vevőink, aktív táborunk részére. Egy biztos, többlet munkát igényel.
 • Remarketing
  Építs remarketing-adatbázist, hogy a hirdetéseid még olcsóbbak és hatékonyabbak legyenek. 
  Szólítsd meg azokat, akik már jártak a weboldaladon, vagy vásároltak tőled! Remarketing – Hogyan lesz vevőm, ügyfelem, felhasználóm? – 10. rész
 • Blog – tartalommarketing
  Soha nem késő! A blogmarketing vagy a tartalommarketing jó arra, hogy egyrészt organikusan növeld a látogatószámodat, ezzel is csökkentve a Facebooktól való függőséged. Másrészt a Facebookon szerencsére a blogtartalmak még mindig nagyon jól terjednek organikusan, illetve nagyobb interakciót érhetsz el rajtuk, mint egy termék posztnál. >>> 5 dolog, amit a céges blogoddal mindenképpen el kell érned. Mire való a céges blog?
 • Hirdetés!
  Még így is olcsó a Facebookon való reklámozás. Csak egyet kell megérteni, amit már régebben is többször mondtam: nem a követők gyűjtésére kell költeni, hanem a látogatók szerzésére!
 • Chat, messengerhirdetések:
  Valójában a messenger kicsit külön is van a Facebooktól. Itt is tudsz feliratkozókat gyűjteni, méghozzá chatbotokkal.
  Javaslom, hogy készíts külön kampányt arra, hogy a felhasználók hirdetéskattintás esetén egyből a messengerbe jutnak. Persze ehhez tervezés kell, mert oda vagy chatbot, vagy emberi kapacitás kell.  A trükkök, amivel lehet költséget csökkenteni, azok a következők:

  • rákattint a hirdetésre, és akkor a hirdetésben beállított szöveget, linket kapja a felhasználó automatikusan a messengerébe. Még így is olcsóbban lehet pl. rávenni embereket, hogy kattintsanak linkekre. Főleg azért, mert ezt a fajta hirdetést kevesen használják, így kisebb a verseny.
  • messenger-nyereményjáték. Ezen meg fogsz lepődni, pedig teljesen evidens. Sőt, még a FB is preferálja, vagyis nem tiltják az ilyen hirdetéseket. Szóval szervezz olyan nyereményjátékot, amiben az a feltétel, hogy küldjenek valamilyen üzenetet a céges FB oldaladra. Itt is az a jó, hogy be tudsz a hirdetésnél állítani automatikus üzenetet, amibe akár linket is el tudsz helyezni.
  • extra információ: akik chaten írnak, számukra 1-2 hétig nagyobb arányban teszi ki a Facebook az organikus posztokat.

A Minner még így tud segíteni! (x)

 • Érdemes többször felnézned a Minnerre, mert többször is foglalkozom a Facebook marketinggel.
 • Facebook marketing haladó (PRO) képzés – 78 900 Ft: Vezesd és irányítsd az emberek figyelmét! Érd el, hogy terméked, ajánlatod járjon a fejükben! Már túl vagy a Facebook marketing alapokon, már jól kezeled a kampányaidat, de érzed, hogy még van mit javítani, sokkal hatékonyabban is tudnád? Vagy érzed, hogy emelkedtek a hirdetési árak, kattintási költségek és szeretnél lefaragni belőle? Akkor ez kell neked! Csak 100 fő használhatja a tanultakat 2018-ban! Kattints ide!
 • [KUTATÁS] – Ingyen elértem a célcsoportom 35%-át
  Milyen jó, hogy pont tavaly decemberben vágtam bele a Facebook kutatásomba! Azt kutatom, hogy a közösségi oldalt kihasználva – vagyis annak közösségi szerepét -, hogyan tudok célzottan ingyen elérni emberekhez (vásárlókhoz). Itt olvashatsz róla bővebben >>> Mi lenne, ha úgy reklámoznánk, hogy … [Kutatás]
 • Facebook alap marketing kurzus – folyamatosan frissül!
  Szeretnél folyamatosan tippeket és ötleteket kapni a Facebook marketinghez? (x) Milyen Facebook marketinget csinálj? Szeretnél napi 1-2 000 forintból működőképes marketinget? Akkor vedd meg a Minner Facebook marketing oktatását. >>> kattints ide!<<< Vedd meg most, és élvezd azt, hogy folyamatosan frissül

Üzleti esettanulmány


Így indít be a Minner egy piactér vállalkozást. Egy ajándék, hobbi, lakberendezés termékekkel kapcsolatos termékajánló oldal indul a videósorozattal párhuzamosan (illetve podcast-ra is feltöltjük az anyagot). Ez egy több mint 8 részes sorozat lesz, és napra lebontva mutatjuk be a piacterünk indulását, kezdeti lépéseit, számait, statisztikáit. Az oldal már éles, te is követni tudod a videón kívül is majd.

Nézd meg az első videót, kukkantsd meg a piacterünket! Kattints ide!

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

A Minner üzleti küldetések száma elérte a nyolcvanat, ennek alkalmából nyereményjátékot hirdetünk! 
A részvételhez csak arra kérünk: fejleszd magad és a vállalkozásod! Teljesíts legalább 10 küldetést, dokumentáld ezek eredményét valamilyen formában (lehet az képernyőfotó, vagy írott beszámoló), és küldd el nekünk az info@minner.hu e-mail címre. Egy e-mailben várjuk azt a Word vagy PDF dokumentumot, amely az összes általad teljesített küldetést tartalmazza.

Díjazás:
• Főnyeremény: szponzorált megjelenés a Minner.hu oldalon (értéke: 195.000 Ft) VAGY ugyanezen értékben Minner marketingcsomag (MinnerAkadémia képzések, üzleti konzultáció)
• A második és harmadik helyezett részt vehet egy-egy üzleti konzultáción Mándó Milánnal, a Minner.hu és a MinnerAkadémia alapítójával (értéke: 39.500 Ft)
• Minden induló garantált nyereményben részesül! Ha a kiírásnak megfelelően benevezel és teljesíted a feladatot, biztosan tiéd egy, az alábbi listáról szabadon választható MinnerAkadémia minikurzus (értéke 8.900-12.900 Ft)!

További részletek a minner.hu/kuldetes oldalon!

MinnerInstant

A Minner üzleti küldetések száma elérte a nyolcvanat, ennek alkalmából nyereményjátékot hirdetünk! 
A részvételhez csak arra kérünk: fejleszd magad és a vállalkozásod! Teljesíts legalább 10 küldetést, dokumentáld ezek eredményét valamilyen formában (lehet az képernyőfotó, vagy írott beszámoló), és küldd el nekünk az info@minner.hu e-mail címre. Egy e-mailben várjuk azt a Word vagy PDF dokumentumot, amely az összes általad teljesített küldetést tartalmazza.

Díjazás:
• Főnyeremény: szponzorált megjelenés a Minner.hu oldalon (értéke: 195.000 Ft) VAGY ugyanezen értékben Minner marketingcsomag (MinnerAkadémia képzések, üzleti konzultáció)
• A második és harmadik helyezett részt vehet egy-egy üzleti konzultáción Mándó Milánnal, a Minner.hu és a MinnerAkadémia alapítójával (értéke: 39.500 Ft)
• Minden induló garantált nyereményben részesül! Ha a kiírásnak megfelelően benevezel és teljesíted a feladatot, biztosan tiéd egy, az alábbi listáról szabadon választható MinnerAkadémia minikurzus (értéke 8.900-12.900 Ft)!

További részletek a minner.hu/kuldetes oldalon!

MinnerInstant

Első rendelési hozamlehetőség a kínai import információkból

 • Befektetési összeg: 69 900 Ft-ba kerül az a tudás, aminek köszönhetően lesz terved, információd, tudásod a megfelelő kínai partner kiválasztásához, a rendelések kezeléséhez, vagy például a vámoláshoz.
 • Várható hozam: 1 000 000 Ft, ennyi az átlagos hozam a kezdő kínai import rendeléseknél, amikor valaki maga végzi az importálást. Általában 1-1,5 millió forint értékben történik meg az első rendelés, és beleszámítva a szállítási és egyéb költségeket is, és utána az eladási árat számolva kb. 1 millió forint körül lesz a hozamod. Ennél lehet több is. Ahogy szakértőnk mondja, a matek akkor jön ki, ha a beszerzési ár duplájáért lehet eladni a terméket. Ennek oka, hogy fel tudj készülni minden változó tényezőre. 
 • A befektetésed: Kínai Import, Alibaba online képzés

Az információk hiánya miatt halogatunk projekteket, mint például azt, hogy végre elinduljon a kínai import szállítmányunk. Szerezd be a tudást, aminek köszönhetően végre bele tudsz vágni! És a kezdeti hozam később még tovább növekszik! 

MinnerInstant

Látod a háttérben a két Costa Coffee feliratot? Egyik itt előrébb egy kávézó / önkiszolgáló étterem kifüggesztett logója, hogy náluk Costa Coffee-t szolgálnak fel, a másik egy Costa Coffee kávézó, amit a hazai Costa Coffee lánc üzemeltetett. Ez zárt most be, lényegében azért, mert a Coca-Cola (Costa márka tulajdonosa) több száz kisebb vendéglátóegységnek adta oda a jogot, hogy kitehessék, náluk Costa Coffee is van. Apróság, de mégis így borítja az egész üzletmenetet.

A Telex-en most olvasható egy frissebb nyilatkozat az L-Coffee Kft vezetőjétől. Kattints ide!


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek

Zseniális reklám a Mindentment fogászattól
A Revolutnál is lesz részletfizetés. Vásárolj most fizess később