Facebook marketing trendek 2024-ben: AI, UGC, rövid videók

Dátum

Megosztás

Elmondani sem tudom hányszor temették már az emberek a Metát (azaz Facebookot), mint hasznos hirdetési platformot. Pedig minden botrány és nehézség ellenére köszönik, jól vannak Zuckerbergék. Arról nem is beszélve, hogy milyen jól vannak azok, akik hatékonyan ki tudják használni a Meta hirdetésekben rejlő potenciált és alkalmazni tudják az aktuális hirdetési trendeket.

A cikket Mester Márk online marketing specialista, a MinnerAkadémia Facebook marketing kurzus oktatója írta.

A Hootsuite adatai alapján 2023-ban a Facebook felhasználók 37%-a vásárolt valamit egy a platformon látott hirdetés hatására. Ha belegondolsz, hogy ez mekkora embertömeget jelent és egyébként a Facebook hirdetéseket az értékesítésen kívül még milyen sok célra használhatod (például márkaismertség növelésére, weboldalra forgalomterelés…), akkor egyértelművé válik, hogy továbbra is hatalmas a potenciál a platformban.

Facebook hirdetési trendek 2024

Nézzük is, mikkel durranthatsz nagyot 2024-ben!

Videós hirdetések

Már régóta halljuk, hogy a videós hirdetések sokkal jobban működnek, mint az egyszerű grafikák. Ez ugyan nem feltétlenül van így, de az vitathatatlan, hogy a videókban hatalmas potenciál rejlik egyszerűen azért, mert több dologra képesek, mint a képek.

Bemutathatod a terméked használat közben, beépíthetsz sztori mesélést, humort és rengeteg olyan dolgot, ami egy grafikában már nem feltétlenül fér el.

A BloggingWizard statisztikái alapján a Facebook felhasználók 72%-a jobban szereti a rövid, akár 30 másodpercnél is rövidebb videókat. Ez egyértelműen a TikTok térnyerésének köszönhető változás a felhasználói szokásokban.

A kulcs viszont nem a videó hossza, hanem hogy az mennyire köti le az embereket. Ha 30 másodpercnyi érdekes anyagod van ne csinálj csak azért 1 perces videót, mert megteheted.

A fogyasztói szokások a rövid videók felé tolódnak, amik lenyomata a hirdtésekben is megjelenik. Itthon is egyre elterjedtebb ez, viszont még bőven van potenciál arra, hogy egy jó videó hirdetési stratégiával beelőzd a versenytársaid.

Kapcsolódó Minner cikk: A videós algoritmusok kora. Visszatért a vadnyugat a marketingbe?

UGC

A UGC, vagyis a felhasználók által készített tartalom se új dolog, itthon viszont még mindig egész kevesen használják. Pedig egy jól felépített UGC kampány olyan, mintha a nemzeti bank helyett a székhelyed címét adná meg a pénzjegynyomda a friss bankók szállítási címeként.

A vásárlóid visszajelzése videós, vagy akár szimpla grafikus hirdetésként aranyat ér, mivel:

  • Őszinte
  • Relatív olcsó kivitelezni
  • Egyből social proofot ad, hogy nem te beszélsz a termékedről, hanem egy olyan vásárlód, akiben a célcsoportod tagja magára ismer
  • A célcsoportod tagjai nagyobb eséllyel kattintanak és vásárolnak ezek hatására
  • Arról nem is beszélve, hogy a megszólított vásárlóid elköteleződését is növeled azzal, hogy megszólítod őket.

Az UGC-ről itt tudsz bővebben olvasni: Legyen a vásárlód a marketingesed! Így használj user-generated tartalmat a hirdetéseidben

Erősödő AI

A mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet fog vállalni a Facebook hirdetésekben is. Már nem új dolog se a ChatGPT, se a Meta Advantage+ kampánybeállítás se, amit konzekvensen mindenki arcába tol a rendszer. 

A ChatGPT (és más hasonló AI eszközök) nagyban meg tudja gyorsítani a koncepcióalkotást, a hirdetésszövegekkel, vagy akár grafikákkal kapcsolatos kreatív ötletelést. Például megadhatod neki a terméked, a problémát, amit megold / igényt, amit kielégít és megadhatod neki a pontos célcsoportod leírását is, majd megkérheted, hogy találjon ki 3-4 teljesen különböző irányvonalat, ami alapján megalkothatod a hirdetési kreatívot, vagy éppen megírod a hirdetésszöveget.

Akik erre már fel vannak készülve az eddiginél sokkal gyorsabban teszteltek új hirdetés verziókat már tavaly is, ez pedig 2024-ben még erőteljesebb lehet.

A Meta Advantage+ kampánya szerintem most még nincs azon a szinten, mint a Google Shopping kampánya. Vagyis, hogy a termékpaletta / szolgáltatáscsomag megadásával és pár beállítással rövid időn belül jó eredményt hozzon és a kampány folyamatosan önmagát optimalizálja.

Egyértelmű, hogy a Metának is ez a célja, de itt ugye sok olyan befolyásoló tényező van, ami egy Google hirdetés esetében nem feltétlenül jelenik meg: a hirdetés szöveged és a kreatívjaid.

Jelenleg az Advantage+ arra tökéletes, hogy a kezdő, vagy nem túl ügyes hirdetők hiányosságait kiküszöbölje. 2024-ben viszont biztos, hogy továbbfejlesztik és szép lassan eljutunk oda, hogy ezt választva tényleg mindenki kihasználhatja a mesterséges intelligencia segítségét pár gombnyomással.

A hirdetéseket persze ettől még neked kell úgy kitalálni, hogy azok üssenek, de egyre erősebb lesz az AI által támogatott hirdetések szerepe.

Hogy maximalizáld ki 2024-et Facebook hirdetésekkel?

Videós hirdetések

Ha eddig nem használtál videós hirdetéseket, vagy megpróbáltad, de nem volt vele nagy sikered a 2024-es év kell, hogy az legyen, amikor ezt már komolyan veszed. Itt viszont ne nagy reklámfilmekben gondolkozz.

Ahogy fentebb is beszéltünk róla a gyors, ütős videók sokkal sikeresebbek lesznek, mint a mindenről is szólók. Mutasd be a terméked/szolgáltatásod egy felhasználási módját, tegyél egy rövid sztorit köré, stb.

Nyilván emellett tesztelhetsz olyan verziót is, amiben teljeskörűen bemutatod a terméked/szolgáltatásod, mert ez is működhet, de itt is fontos, hogy ne unjanak rá az emberek. Ugyanis ha ráunnak a videóra nem nézik végig, így pedig már buktad is a teljeskörű bemutatás előnyeit.

Írd össze a videó hirdetés koncepciókat, lehetőleg 4-5-öt, majd foglalj be egy forgatási napot egy stúdióba (vagy menjetek a szabadba, ha ez lehetőség) és egyszerre készítsétek el a videós csapattal az összes videót. Így hatékony tudsz lenni költség oldalon és tesztelni is tudsz.

Továbbra is igaz viszont, hogy videós hirdetésnek csak akkor állj neki, ha megvan hozzá a szakértelem akár házon belül, akár egy külsős csapatot megbízva és tényleg allokálni tudsz ennek egy bizonyos keretet a marketing büdzsében.

Ha erőlteted és olcsósítod a dolgot, akkor kétes minőségű videót fogsz kapni, ami nem feltétlenül teljesít jobban, mint egy jó minőségű grafika.

Kapcsolódó cikkek:

Használj UGC és influencer hirdetéseket

Szorosan ide kapcsolódnak a felhasználók által generált anyagok és az influencer videók is.

Ugyan sokan még mindig azzal küzdenek, hogy az ügyfelek írásos visszajelzést adjanak, amit mutogatni tudnak a weboldalon, ez már nem feltétlen elég, ha ki is akarsz tűnni a hirdetési tömegből. Egy jól összerakott UGC videó ugyanis csodákra képes.

A vásárlók mindig autentikusabban tudnak beszélni a termék / szolgáltatás előnyeiről és a tapasztalataikról, mint te, vagy egy marketinges. A potenciális ügyfelek emiatt jobban hisznek nekik, mint egy sima hirdetésnek, amivel nemcsak megragadod a figyelmüket a videós hirdetéssel, hanem erősebb érdeklődést is generálhatsz így.

Úgyhogy az írásos visszajelzések mellett kezdj el dolgozni egy forgatási napon, ahova termék/szolgáltatás ajándékért cserébe meghívod pár korábbi vásárlód, akik beszámolhatnak a pozitív élményükről. Ha tényleg szeretik a terméked/szolgáltatásod, akkor örülni fognak az ingyen körnek, neked pedig olcsó és hatalmas erővel bíró videóid lesznek.

Az influencerek is ebbe a kategóriába esnek, csak a másik oldalról: sokszor drágák, cserébe nagy közönséghez tudsz eljutni velük, akik adnak is az influencer szavára.

#tipp: próbálj olyan szerződést kötni, amivel te is felhasználhatod hirdetésre az influencer videóját és az nem csak az ő közösségi médiájában jelenik meg. Így kvázi márka nagykövetté tudod varázsolni és a saját hirdetéseidben felhasználni az ő vonzerejét. Persze ez drágább lesz, mint egy sima együttműködés, de a legtöbb esetben megéri.

Építsd be az AI-t a tervezésbe

Az AI szuper fegyver lehet a kezedben, ha hirdetés irányvonalakat tervezni, vagy már optimalizálni szeretnél. Ki tud köpni neked irányvonalakat a terméked és a célcsoportod leírása alapján és akár meg is írja neked a hirdetés szövegeket.

A mesterséges intelligenciával óvatosan kell viszont bánni! Soha ne használd úgy, hogy megadod neki a promptot, hagyod, hogy generálja a szöveget, majd gondolkozás nélkül másol-beilleszt módszerrel felhasználod!

Mindig olvasd el az anyagot (mondjuk ez evidens nem?) és írd is át azt, hogy tényleg jó legyen. Hiába lesz gyors a teszt, ha hasztalan, mert rossz minőségű szövegeket tesztelsz.

Úgy gondolj a mesterséges intelligenciára, mint egy gyors asszisztensre! Lehet, hogy elsőre jót fog írni neked, de valószínűbb, hogy bele kell majd nyúlnod. Sőt lehet, hogy teljes hülyeségeket fog adni, aminél te magad jobbakat írsz majd. 5-10 percet szerintem megér, mert kidobhat olyan verziót, olyan irányvonalat, amire te nem gondolsz és azzal máris tudsz egy új hirdetést tesztelni.

Márk ebben a cikkben esettanulmány szinten foglalkozik azzal, mire jó és mire nem a ChatGPT: Így NEM oldja meg helyetted a ChatGPT: Facebook marketing [esettanulmány]

Emellett az Advantage+ kampánytípust is érdemes tesztelgetni. Itt fontos, hogy mivel mindent az algoritmus csinál helyetted rengeteg teszt fog futni a háttérben, amik pozitív és negatív eredményt is hoznak. Miért írom ezt le?

Azért, mert nem szabad meglepődnöd, ha az első héten, vagy akár első 2 hétben gyenge az eredmény. Hirdetési keret függő persze, de most azt látom, hogy kell ennyi idő az Advantage+ kampányoknak ahhoz, hogy tényleg jó eredményeket tudjanak hozni.

Az Advantage+ kapcsán a türelem a legfontosabb!

Szépen leteszteli mi működik célcsoport, megjelenítési idő, megjelenítési mód, szöveg blokkok, grafika verzió, stb terén is a dolgokat, majd az adatokat összegezve optimalizálja a hirdetésed.

Minél több a változó és minél alacsonyabb kerettel hirdetsz annál hosszabb lesz az optimalizálatlan tesztidőszak. Csak a háttéren lefuttatott tesztek és az adatok kiértékelése után várhatod el, hogy stabilan jó eredményt hozzon ez a kampánytípus.

Ökölszabály szinten ha 2 hét után se hoz jobb eredményt, mint a manuálisan összerakott kampány érdemes elengedni és később újrapróbálni.

Építs akadálymentes értékesítési / konverziós tölcsért

A Facebook (és minden más) hirdetés mindig is csak annyira lesz sikeres, amennyire a teljes értékesítési folyamat engedi. Hiába viszel 1000 embert naponta a webshopodba, ha egy rossz felhasználói felület miatt ebből 999 nem találja meg a vásárlás gombot. Nyilván ez extrém példa, de a lényeget lefedi:

Ellenőrizd, hogy a vásárlási / konverziós tölcséred minden lépése egyértelmű-e és hiba nélkül tovább tud-e lépni mindenki a következő fázisra.

Ez a technikai beállításokat (sebesség, kártyás fizetés, kosár, stb.) és a tartalmakat (ajánlat minősége, egyértelmű-e a leírás, elég leíró-e, felkelti az érdeklődést / kedvet a vásárlásra, stb.) is jelenti.

Mert ugye hiába tökéletes a folyamat, ha rosszak a hirdetésed és hiába tökéletesek a hirdetéseid, ha rossz a konverziós folyamatod. Mindkettő a lehetőségnél sokkal kevesebb eredményt fog hozni. Egy jó folyamat jó hirdetésekkel kombinálva viszont eljuttat a profit paradicsomba.

De persze ahhoz, hogy tényleg ki tudd használni a platformban rejlő potenciált muszáj megtanulnod hogy kell hatékonyan hirdetni. Ebben segítek a MinnerAkadémián elérhető Facebook hirdetési kurzusommal.

Ez jó volt, akarok még ilyet olvasni:

Kiemelt kép: Canva

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.